header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Tuffen Kazen Klemen

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Deze tentoonstelling is dé gelegenheid om de verborgen geschiedenis te ontdekken van de homoseksualiteit in Nijmegen. En tegelijk kom je oog in oog te staan met het roze Nijmegen vanaf de jaren zeventig tot nu. Homo’s en lesbo’s leiden dan niet langer meer een verborgen bestaan maar laten zich nadrukkelijk zien in de oudste roze stad van Nederland. Dit contrast tussen de verborgen geschiedenis en het recentere open verleden is in de expositie goed zichtbaar gemaakt.

Ook een groot deel van de twintigste eeuw was die roze geschiedenis weggestopt. Niet voor niets was er een geheimtaaltje met woorden als ‘tuffen’, ‘kazen’ en ‘klemen’. Woorden die bijna niemand kent, maar de betekenis ervan wordt in de expositie duidelijk! In de tentoonstelling lees je over een Nijmeegse knopenmaker die tijdens een grote golf van vervolgingen van sodomieten een van de vele dodelijke slachtoffers wordt.

Een weesmeisje uit Neerbosch werd een bekende kinderboekenschrijfster die al met een vrouw samenwoonde toen dat nog niet geaccepteerd was. Ook leer je er een leerling van het Canisiuscollege kennen die vanwege zijn homoseksualiteit van school is gestuurd...

Maar Tuffen Kazen Klemen vertelt de verhalen ook met veel illustraties, foto’s en films. Heel bijzonder is een niet te missen fotowand van meer dan vier meter hoog. Met een fotocollage die in kleur en zwart wit het roze Nijmegen toont in al zijn strijdbare veelzijdigheid / uitbundigheid. Al met al heeft het Huis hiermee weer een tentoonstelling die het bezoeken en bekijken waard is.

ROZ- affiche A2-DEF-cor2.jpg


  • Roze quiz. Win een theaterbon!

Iedere bezoeker kan gratis meedoen aan een quiz met vragen over de roze geschiedenis van Nijmegen. Vul de multiple choicevragen in en ding mee naar een theaterbon. Hier al een voorproefje van een vraag, hier wel in de vorm van een open vraag: weet je wat ‘lollepotten’ zijn?

De quizvragen zijn goed te beantwoorden door iedereen die wat tijd neemt voor de expositie. Doen! De tentoonstelling is het waard.

  • Roze expo en het onderwijs

Klink links op deze site op ONDERWIJS en ontdek wat het Huis te bieden heeft voor het onderwijs. Tuffen Kazen Klemen past prima bij Kerndoel 43 (over cultuurverschillen in Nederland).

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
WEBLOG
Nieuws en achtergronden uit de praktijk
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden