header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

VGLO

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis[bewerken]

Tijdens de bezetting wordt de achtjarige leerplicht ingevoerd. In sommige gevallen wordt aan de lagere school een (zevende en) achtste leerjaar gekoppeld. In andere gevallen wordt dit onderwijs ondergebracht in zelfstandige scholen voor voortgezet lager onderwijs (VGLO). Deze vorm van onderwijs beleeft haar hoogtepunt in de jaren na de oorlog tot aan de invoering van de Mammoetwet. Het VGLO functioneert vooral als een soort parkeerplaats tussen het lager onderwijs en het einde van de leerplicht. Het wordt vooral door meisjes gevolgd. Tijdens de oorlog wordt in Nijmegen één gemeentelijke VGLO-school opgericht. Deze wordt al vóór 1950 wegens gebrek aan leerlingen opgeheven.[1] De openbare Maarten Trompschool voor lager onderwijs houdt nog enige tijd een zevende en achtste leerjaar.[2]

Voetnoten[bewerken]

  1. 'Het onderwijs in Nijmegen. Rapport van de sociaal-economische afdeling van de dienst Publieke Werken en Volkshuisvesting te Nijmegen in samenwerking met het Economisch Technologisch Instituut voor Gelderland te Arnhem', Nijmegen 1950, pp. 13-15 en Boekholt, P.Th.F.M., 'Onderwijsgeschiedenis', Zutphen 1991, pp. 32-36.Van 1947 tot en met 1949 wordt de verlenging van de leerplicht opgeschort. In 1971 wordt de schoolplicht 9 jaar. Het jaar daarop vindt een uitbreiding plaats tot 11 jaar, waarvan de laatste 2 jaar partieel.
  2. Raadssignaten 1959, pp. 756, 848-849 en 1960, p. 559.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, Nel, 'Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984' (Gemeentearchief Nijmegen, 1996).

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden