Valkhof

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=13671998%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=12103"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

De Valkhofburcht, gezien vanaf de overzijde van de Waal (1743)

Al aan het begin van onze jaartelling bouwden de Romeinen op deze plek een versterkte nederzetting. Deze ging tijdens de Bataafse Opstand (69 na Chr.) in vlammen op maar werd in de 4e eeuw opnieuw als een fort opgebouwd. De Franken namen dit strategische centrum over en keizer Karel de Grote bouwde er in de 8ste eeuw een imposante burcht. Na een opstand in 1047 werd ook deze verwoest. Na 1155 liet de Duitse keizer Frederik I Barbarossa de burcht nog groter en in gesloten vorm herbouwen. Midden in deze burcht stond een enorme donjon met daar omheen veelal van Romeinse resten gebouwde woongebouwen. Eeuwenlang heeft de indrukwekkende burcht het stadsgezicht bepaald, totdat ze in 1794 door Franse troepen werd beschadigd en vervolgens in 1796-1798 vrijwel geheel gesloopt werd. Heropbouw werd te duur gevonden en dus werd het kostbare bouwmateriaal verkocht voor de Amsterdamse stadsopbouw. Vanwege hun vermeende ‘Romeinse’ karakter bleven de Sint Nicolaaskapel en de Sint Maartenskapel bestaan, het overige terrein werd ingericht als stadspark in Engelse landschapsstijl.

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::51.84778,5.87018 {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}} {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}}

Verwijzingen

Verantwoording

Tekst van een informatieblad voor het Informatiecentrum over "Nijmegen omarmt de Waal"


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...