header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Velden, P.I.J.M. van der

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Infobox burgemeester
Volledige naam Petrus Ignatius Josephus Maria van der Velden
Geboren 6-5-1890
Overleden 8-11-1954
In functie 1942-1943, 1944
Partij RKSP
Titulatuur mr.

Petrus Ignatius Josephus Maria van der Velden (Rotterdam, 6 mei 1890) was burgemeester van Nijmegen van 1942 tot 1943 en in 1944.

Levensloop

Sinds 1931 was Van der Velden wethouder voor de RKSP in de gemeenteraad van Nijmegen.

Burgemeesterschap

Na het aftreden van Joseph Steinweg als burgemeester van Nijmegen werd Van der Velden benoemd tot waarnemend burgemeester. Het was een benoeming die hij nooit had nagestreefd. Zijn optreden werd vooral vergeleken met dat van Steinweg, waarbij dat van Van der Velden werd beoordeeld als minder krachtig en te toegeeflijk. Zo werd hij van hogerhand gedwongen om de nationaal-socialistische Van Dijk te benoemen tot hoofd van de luchtbeschermingsdienst.

Na het burgemeesterschap van NSB-burgemeester Van Lokhorst werd Van der Velden na de bevrijding aangesteld als waarnemend burgemeester van Nijmegen. Het plaatselijke verzet maakte echter bezwaar hiertegen bij het Militair Gezag omdat hij te meegaand zou zijn geweest ten opzichte van de bezetter. Binnen een maand werd hij daarom vervangen door Charles Hustinx.

Bronnen

  1. Wikipedia.
  2. Beijer, Gemeentelijk beleid in bezettingstijd, Nijmegen 1940-1944, Nijmegen, 1982 (Bibliotheek Regionaal Archief Nijmegen).
  3. Romijn, Burgemeesters in oorlogstijd. Besturen onder Duitse bezetting, Amsterdam, 2006 (Bibliotheek Regionaal Archief Nijmegen).


Voorganger:
Steinweg, J.A.H.
Lokhorst, M. van
Burgemeester van Nijmegen Opvolger:
Lokhorst, M. van
Hustinx, Ch.M.J.H.
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden