header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Verblijfplaatsen overige ambassadeurs (1676-1679)

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Tijdens de vredesonderhandelingen van 1676-1679 was het in Nijmegen een komen en gaan van diplomaten, hofhoudingen, handelaren en toneelgezelschappen. Toch zijn van deze mensen in raadsstukken, brieven, rekeningen, afschriften en andere archiefstukken maar weinig sporen terug te vinden. Het is dan ook niet gemakkelijk te achterhalen wie tijdens de vredesbesprekingen waar en wanneer heeft gewoond. Van slechts de belangrijkste afgevaardigden, de ambassadeurs, was het mogelijk na te gaan waar zij verbleven.[1] Over diplomaten lager in rang zwijgen de meeste bronnen. Alleen over Franz Ernst Freiherr von Platen, gevolmachtigd afgevaardigde van de bisschop van Osnabrück, vonden we enige gegevens.[2] Hopelijk zullen er in de toekomst nog archiefstukken opduiken die meer licht werpen op de vraag wie waar woonde tijdens de vredesonderhandelingen.


Voetnoten

  1. Voor de gevonden verblijfplaatsen van enkele ambassadeurs zie de kaart ‘Vrede van Nijmegen’.
  2. Voor een lijst met alle diplomaten die een rol speelden bij de Vrede van Nijmegen, zie Bijlage A, p. 80-81 van J.A.M. van ’t Hooft, Nijmegen en de vredesonderhandelingen: 1676-1679, Nijmegen z.j., p. 80-81.

Bronnen

Onderzoek naar locaties m.b.t de Vrede van Nijmegen door Nick van Kleef in opdracht van het Regionaal Archief Nijmegen. Zie ook de startpagina over de Vrede van NijmegenKENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden