header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vereeniging Het Nijmeegsch Volksconcert

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Vereeniging Het Nijmeegsch Volksconcert
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1933 - 1938
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

E. Elsenaar, kapelmeester van de Koloniale Reserve en redacteur van meerdere muziektijdschriften, probeerde in 1933 in Nijmegen een volksconcertvereniging op te zetten zoals die in Arnhem en Utrecht al bestonden. Hij vormde met enkele anderen een voorlopig comité, dat een vergadering voor belangstellenden organiseerde.

Geschiedenis

De voorbereidende en oprichtingsvergadering werden op 11 november 1933 gehouden in café Germania aan het Keizer Karelplein. Toen werd ook een voorlopig bestuur samengesteld. Het bestuur vergaderde meestal in de Openbare Leeszaal aan de Oranjesingel.

De leden betaalden maandelijks contributie en konden daarvoor vrij vijf tot zes concerten van de Arnhemsche Orkestvereeniging (AOV) in concertgebouw De Vereeniging bezoeken. Al snel telde der vereniging enkele honderden contribuanten. Het streven om meer dan duizend leden te halen, werd niet bereikt. Vanaf 1936 daalde het aantal leden om onduidelijke redenen drastisch, waardoor de AOV minder concerten kon geven en uiteindelijk niet meer kon optreden. Acties om leden te werven hadden geen resultaat. Op een ledenvergadering op 7 januari 1939 kwam de opheffing van de vereniging ter sprake. Later dat jaar vond daadwerkelijk de opheffing plaats.

Taken en activiteiten

Het doel van de vereniging was ‘het kweken van een gemeente van trouwe volksconcertbezoeker’s door het organiseren van concerten van de AOV in Nijmegen.

Organisatie

De vereniging had aanvankelijk een voorzitter, secretaris, penningmeester en nog drie leden. Een kascommissie beheerde de financiën.

Locatie

1933-1939:Nijmegen

Bronnen

  • De Gelderlander, 9 januari 1939, p. 9.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2018)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden