header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vereniging voor Katholieke Gezinsvoogdij en Patronage

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Vereniging voor Katholieke Gezinsvoogdij en Patronage
Andere naam (namen):
  • Vereeniging voor Rooms Katholieke Gezinsvoogden en Patronage

Bestaansperiode: 1931 - 1963
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Op 10 maart 1931 werd De Vereeniging voor Rooms Katholieke Gezinsvoogden en Patronage te Nijmegen opgericht als direct gevolg van uitvoering van de aanvullingen van de kinderwetten uit begin jaren twintig. Kinderen werden niet zonder meer uit huis geplaatst, maar moesten - als dat kon - in hun thuissituatie begeleid worden. Daarvoor werd de gezinsvoogdij opgericht. De vereniging bestond tot november 1954 alleen uit vrijwilligers voor de begeleiding. Beroepskrachten waren er niet. Ze waren te duur en wettelijk was het verboden. Er was geen kantoor en de vrijwilligers werkten van hun huis uit. De gezinsvoogdijvereniging hield nauwkeurig bij hoe het met alle kinderen ging. Ook vanuit de Nijmeegse afdeling van de Vincentiusvereniging werden vrijwilligers geworven. Er was een goede samenwerking met de kinderrechter, voogdijraad, kinderpolitie, armenraad, ambtenaren van de kinderwetten en het maatschappelijk hulpbetoon.
Rond 1955 kreeg de vereniging de beschikking over kantoorruimte aan de Groenewoudseweg 18. In 1963 verhuisde het bureau van de gezinsvoogdij naar een andere kantoorruimte, de bovenetage van het pand Nijhoffstraat 4, waarin ook het bureau van de Rooms Katholieke Vereniging voor Kinderbescherming was gehuisvest. De naam van de gezinsvoogdijvereniging was inmiddels veranderd in: Vereniging voor Katholieke Gezinsvoogdij en Patronage.

Locatie

-:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings. (2011)



KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden