Vierdaagsefeesten 2008

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagsefeesten
Alles over de geschiedenis van de Vierdaagefeesten in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

Zie ook de pagina over de Vierdaagse.

Vrijwel alles loopt op rolletjes in 2008 en dat is dan ook te merken aan de positieve reacties. Ondanks de continue miezerregen op zaterdagmiddag en de forse buien op donderdagavond en vrijdagmiddag is de bezoekersstroom in het centrum van Nijmegen niet te stuiten. Uiteindelijk genieten 1.308.000 bezoekers volop van alle vermaak tijdens de Vierdaagsefeesten 2008. De Vierdaagsefeesten eindigen op nummer 1 van de Evenementenmonitor Top 100. En trots dat ze zijn…!

De programmering over all is goed. Grote festivalnamen schitteren in 2008 op de playlist: Room Eleven, Nick & Simon, Stevie Ann, Claw Boys Claw, Moke, Alain Clarke, Memphis Maniacs, Voicst, Bosshoss, CCC Inc, Leaf, Van Velzen, Beef, Mark Foggo, Don Diablo en Gabriel Rios. De artiesten in de Stevenskerk trekken volle bak en op de Waalkade is het al jaren niet meer zoveel dagen achter elkaar zo druk geweest. Zo trekt Beef ondanks de regen de kade helemaal vol. Door de herinrichting van de Waalkade met éénrichtingsverkeer en een andere opstelling van de barren blijft de sfeer bijzonder prettig en ontstaat geen geduw en getrek in de drukte. Met een daverend concert sluit rockband Normaal de week af. Nieuw tijdens de Vierdaagsefeesten is het Nijmegen House; gedurende de week weten steeds meer mensen dit te vinden op het Labyrinth en het carnavaleske sfeertje is er uitstekend. Ook voor de nieuwe exploitant van het Joris Ivensplein is het wennen, maar ook hij komt graag terug in 2009. De ontruiming op eigen initiatief van het Marienburgplein door Amanné is een vervelende verrassing voor de Vierdaagsefeesten. De ondernemer pikt de terechtwijzingen en handhavingen niet langer en sluit het podium. Voor de bezoeker vooral jammer omdat een aantrekkelijke muzieksoort verdwijnt de rest van de week. Een leermoment voor de organisatie: de regelgeving zal worden aangepast in 2009, zodat gaten die vallen indien gewenst en indien mogelijk gelijk opgevuld kunnen worden. En verder: weer meer theater in de stad dan het vorige jaar wat tot weer meer verrassingsmomenten leidt. Het doorzichtige podium op de Molenstraat is een succes wat betreft de uitstraling, maar ook de andere podia in de stad ogen steeds professioneler, strakker en een groot evenement waardig. De diversiteit in de stad is steeds herkenbaarder en wordt bijzonder gewaardeerd blijkens de reacties. De podia zijn allen druk bezocht en puilen uit, denk bijvoorbeeld aan de Augustijnenstraat, Grote Markt, In de Betouwstraat, Eerste Walstraat, Molenstraat, Plein ’44, Hertogstraat, Kelfkensbos, Hunnerpark en de Waalkade. De “gewone” terrassen hebben het dit jaar minder druk, vooral de restaurants merken dat de temperatuur ’s avonds niet aangenaam is (12 à 13°C) en dat bezoekers de terrasjes overslaan – genieten van een zomers temperatuurtje is er helaas dit jaar niet bij.

Nog wat andere feitjes over de Vierdaagsefeesten 2008: Univé is de nieuwe hoofdsponsor van de Vierdaagsefeesten en is een zeer prettige partner. Zoover sponsort dit jaar het vuurwerk tijdens de Waal in Vlammen. Daarnaast staat Altijd Nijmegen centraal tijdens het vuurwerk, maar ook bij de communicatie-uitingen op diverse zichtlocaties in en rondom het centrum. De verkoop van drank tegen dumpprijzen via slijterijen en supermarkten houdt ook dit jaar de gemoederen weer bezig. Natuurlijk moeten deze ondernemers even goed een belegde boterham kunnen verdienen, maar het is jammer dat ze geen steentje bijdragen aan de Vierdaagsefeesten en onder de prijs verkopen van de ondernemers die wèl hun steentje in financieel opzicht bijdragen. Het is het eerste jaar dat het intochtgebied wordt ingericht door de St. Vierdaagsefeesten. Een onvoorzien incident op vrijdagmiddag is de verzakking van een tweetal tribunes. Een onderzoek naar het hoe en waarom van deze verzakking is verricht en in 2009 worden maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. We prijzen ons gelukkig dat het blijft bij een dwingend leermoment. Het nieuwe logo voor de Vierdaagsefeesten dat niet langer naamsgebonden is aan een sponsor wordt zeer enthousiast ontvangen door alle partijen en doet het goed in de uitingen. De samenwerking tussen de Vierdaagsefeesten en de 4Daagsemarsen krijgt steeds meer smoel. De Vlaggenparade is verplaatst naar zondag en vormt de gezamenlijke opening van de beide evenementen. Voor 2009 ligt al weer een wensenlijstje klaar met kwaliteitsverbetering van het evenement en verdergaande samenwerking met partners, relaties en bezoekers. Dat wordt leuk!

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen van de officiële internetpagina van de Vierdaagsefeesten.Artikelen Vierdaagsefeesten op jaartal
jaren zeventig | jaren tachtig | jaren negentig | 21e eeuw | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 |2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...