Vierdaagsefeesten in de 21e eeuw

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagsefeesten
Alles over de geschiedenis van de Vierdaagefeesten in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

Zie ook de pagina over de Vierdaagse.

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2005884508%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=1731672967"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Optreden van zangeres Ellen ten Damme en haar band op het podium aan de Waal gezien vanaf het Holland Casino tijdens de 32e Vierdaagsefeesten van 2001.

De nieuwe eeuw gaat van start met een nieuw bestuur, een nieuwe organisatiefilosofie en een nieuwe programmaopzet. De romantiek van jongens-onder-elkaar is definitief verdwenen en een nieuwe zakelijkheid doet zijn intrede. Was het ACBN-bestuur decennialang een vriendenclubje dat desnoods zelf 's nachts met hekken liep te sjouwen, de nieuwe bestuurders hebben het leiderschap gemoderniseerd en leggen de uitvoering van alle activiteiten volledig in handen van het Evenementenbureau Nijmegen.

Financiën

Het budget in 2000 ligt rond de anderhalf miljoen gulden, waarvan een belangrijk deel binnenkomt via sponsoring. Was het voorheen voornamelijk de Nijmeegse middenstand die de Vierdaagsefeesten draaiende moest houden, anno 2000 is dat voor hen niet meer op te brengen. Er is een slag ‘naar buiten’ nodig om sponsors en andere geldschieters te interesseren. En dat betekent dat er heel wat zaken anders moeten worden opgetuigd. De pachtovereenkomsten worden gedifferentieerd onder het motto ‘wie meer verdient, moet ook meer betalen’ en er worden in razend tempo sponsors en partners gezocht om zodoende de kosten laag te kunnen houden.

Veiligheid

De bestuurlijke kopzorgen kunnen aan het begin van de 21e eeuw worden samengevat in twee hoofdstukken: Financiën en Veiligheid. Het zijn vooral de veiligheidsmaatregelen en de daaraan gekoppelde ‘verbouwing van de stad’ die de feesten steeds duurder maken. Was het afsluiten van straten voor het verkeer, het creëren van meer evenementenlocaties en het preventief inzetten van politie te paard jarenlang afdoende, de veiligheid van het publiek gaat een steeds grote rol spelen bij de organisatie van de Vierdaagsefeesten.

Groter is niet haalbaar

In 2000 en navolgende jaren worden de veiligheidseisen steeds opnieuw aangescherpt. De gemeente Nijmegen stelt de werkgroep Veiligheid in en er komen bewegwijzerings-systemen van en naar de belangrijkste locaties en het station. Ook worden er politiehelikopters en camera’s ingezet om de publieksstromen te monitoren.

Op straat worden er tijdens de feesten per dag 125 politieagenten ingeschakeld voor verkeersregulering en toezicht, waarbij strak op de kleine norm wordt gehandhaafd. Ook verschijnen er lichtkranten, die aangeven of er op een bepaalde locatie nog ruimte is, en tijdens De Waal in Vlammen worden city guides ingezet die, aangestuurd door de politie, het publiek de gemakkelijkste doorgangen wijzen. Bij topdrukte op de Waalkade kan een groot videoscherm bovendien uitkomst bieden.

De drukte heeft ook zijn invloed op de programmering. Bestuursvoorzitter Theo Camps: ‘De programmering moet van tevoren breed worden doorgesproken, omdat het een van de meest bepalende factoren is die je in de sfeer van regulering van publieksstromen kunt doen. Het is vreselijk belangrijk, dat wij van tevoren duidelijk kunnen maken wat er te verwachten valt.’

Een kwestie van geld

Een evenement als de Vierdaagsefeesten is er niet zomaar. Het organiseren ervan kost veel geld, heel veel geld en iemand moet daar de portemonnee voor trekken. Het budget voor 2004 ligt ergens tussen de 700 en 900,000 Euro en het grootste deel daarvan moet via sponsoring worden binnengehaald. ’

Om rust te creëren zijn allerlei zaken die samen tot een transparante organisatie leiden, vastgelegd in een convenant tussen de gemeente Nijmegen en het ACBN bestuur. In dit convenant is precies afgesproken wat ieders rol is in de feesten en wie wat doet en tegen welke prijs. Het convenant geldt voor vier jaar en moet elk jaar opnieuw worden ingevuld. Voor de gemeente is het uitgangspunt: consolidatie van het bestaande beleid. Wat zoveel wil zeggen als: Geen verdere uitbouw/groei van de feesten qua aantallen bezoekers, maar handhaven op het huidige niveau van 1,2 miljoen.

De sfeer als argument

Het tweede grote publieksonderzoek, dat tijdens de Vierdaagsefeesten van 2001 is gehouden, levert, net als in 1992, het rapportcijfer 7,8 op. De sfeer is voor de ondervraagden het belangrijkste argument om naar de feesten te komen en ook is driekwart van de bezoekers tevreden met het geboden muziekprogramma. De Waal in Vlammen en het Gevelconcert blijken nog altijd de grootste publiekstrekkers en gemeten naar leeftijd zijn alle categorieën van jong tot oud op de feesten vertegenwoordigd. 42% van de bezoekers blijkt afkomstig uit ‘de rest van Nederland’, 38% uit Nijmegen en directe omgeving, 15% uit de regio en 5% uit het buitenland. Met deze uitkomst, aangevuld met de ontwikkelingen van de laatste twee jaar, kunnen we met tevredenheid en niet zonder trots concluderen dat er in de derde week van juli in Nijmegen een fantastisch feest staat dat in Nederland zijn gelijke niet kent en dat binnen de beperkende mogelijkheden die er zijn, langzamerhand volledig en in detail is uitgebouwd.

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen van de officiële internetpagina van de Vierdaagsefeesten.Artikelen Vierdaagsefeesten op jaartal
jaren zeventig | jaren tachtig | jaren negentig | 21e eeuw | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 |2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...