Vierdaagsemis

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagse
Logovierdaagse.png
startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=1779306505%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=1729683419"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Wrn. voorzitter ir Wim van der Laaken overhandigt aan Marcel Claassen, voorzitter van de Stichting Vierdaagsemis, de vernieuwde bondsvlag ten behoeve van de aankleding van de kerkdienst.(1990)

De komst van de Zwitserse wandelaars ligt ten grondslag aan de kerkdienst op Vierdaagsezondag. Om de rooms-katholieke deelneemsters en deelnemers in de gelegenheid te stellen hun religieuze plichten te vervuilen, stelde pastoor Willehad Kocks O. Carm. de kerk aan de Doddendaal ter beschikking. In de loop der jaren kwamen steeds meer andere wandelaars naar deze viering, en zette het Carmelkoor Nijmegen met een klassieke missa de plechtigheden luister bij. Toen de Carmelkerk werd gesloten en afgebroken verhuisde de dienst naar de Groesbeekseweg, maar de kerk hier werd te klein voor het groeiend aantal bezoekers.

Het comité van drie Goudenkruisdragers, dat onder leiding van Theo Merkx de organisatie coördineerde, week daarom uit naar de kerk van Sint-Petrus-Canisius aan de Molenstraat. Zo'n dertig jaar lang is de werkgroep (inmiddels Stichting Vierdaagsemis geworden) erin geslaagd de celebranten en gastpredikanten te vinden onder de wandelaars van de Vierdaagse.

Bronnen

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...