header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vleeskeuringskring Zuid-Gelderland

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Vleeskeuringskring Zuid-Gelderland
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1975 - 1984
Rechtsvorm: Gemeenschappelijke regeling
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De keuringskring ontstond door samenvoeging van de voormalige kringen Nijmegen, Druten en Wijchen en werd op 1 januari 1975 operationeel. Er waren destijds 17 gemeenten bij aangesloten: Appeltern, Batenburg, Bergharen, Beuningen, Dreumel, Druten, Ewijk, Groesbeek, Heerewaarden, Heumen, Horssen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen (met uitzondering van het terrein van het Gemeente Slachthuis), Overasselt, Ubbergen, Wamel en Wijchen. In 1979 sloten de gemeenten van de kring Elst zich aan: Bemmel, Elst, Gendt, Heteren, Huissen en Valburg. Op 19 september 1983 werd de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees ingesteld. Het Rijk nam in 1985 in zijn geheel de keuring van vlees over. De Vleeskeurkring Gelderland-Zuid werd per 1 januari van dat jaar opgeheven.

Taken en activiteiten

De organisatie van het keuren van vlees in de regio.

Organisatie

De kring was een bestuurlijk orgaan, zonder een eigen uitvoerend apparaat. De uitvoering geschiedde door de vleeskeuringsdienst van het Gemeente Slachthuis Nijmegen. Het bestuur, de kringraad, werd gevormd door een burgemeester of wethouder uit elke van de aangesloten gemeenten. Het bestuur liet zich bijstaan door een adviescommissie uit het bedrijfsleven. Het Landbouwschap, de stichting Centraal Bureau Levensmiddelenbedrijven, het Bedrijfschap voor de Vleeswarenindustrie en de Federatie van Nederlandse Slagerspatroonsbonden waren hierin vertegenwoordigd.

Locatie

1975-1984:Nijmegen Wolfskuilseweg 279 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Jaarverslag 1975, inv. nr. 39.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol, Hylke Roodenburg. (1986, 2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden