header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd, district Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd, district Nijmegen
Andere naam (namen):
  • VKAJ, district Nijmegen

Bestaansperiode: 1957 - 1965
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

In 1926 werd in België een Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugdbeweging (VKAJ) opgericht. Vanaf 1946 kwamen er ook in Nederland afdelingen van een Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugdbeweging. De leden stonden bekend als “kajotsters”. In 1965 fuseerden de landelijke Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd en de (mannelijke) Katholieke Arbeiders Jeugd tot de Katholieke Werkende Jongeren.

Geschiedenis

Nadat het bisdom Den Bosch in 1947 toestemming had gegeven voor de oprichting van een Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugdbeweging, werd ook in Nijmegen een district van de Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd opgericht. In 1965 fuseerden de Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd, district Nijmegen, en de (mannelijke) Katholieke Arbeiders Jeugd, district Nijmegen, tot de Katholieke Werkende Jongeren, district Nijmegen

Taken en activiteiten

De Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd was oorspronkelijk gericht op het vormingswerk onder katholieke jongeren, maar door de toenemende welvaart, met name in de jaren zestig, ging zij zich meer en meer bezig houden met het verschaffen van voorzieningen voor vrijetijdsbesteding.

Organisatie

De Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd had een hiërarchische structuur en was georganiseerd per bisdom en ingedeeld in districten. Elk district was onderverdeeld in kringen en afdelingen.

Locatie

-:Nijmegen Graafseweg 56 locatie in googlemaps

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Peter van Os. (2014)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden