Waalbad

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler/icoon.ico?icoon=13663902%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=5159"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Gezicht vanaf het Valkhof met op de voorgrond het drijvend zwembad (1930)

In het verleden lag er in de Waal het grote Waalbad. In 1876 besloot de raad een gemeentelijke bad- en zwem-inrichting te gaan exploiteren. Deze inrichting werd in 1878 in gebruik genomen. Het personeel bestond uit een opzichter, een bad- en zwemmeester en twee bedienden. Het bad lag aanvankelijk aan de Lentse zijde. Abonnementhouders en minvermogenden die wilden gaan baden, hoefden geen veergeld te betalen. Later is het bad verplaatst naar de Nijmeegse zijde en lag het aan de strekdam in het verlengde van de hedendaagse Lindenberg. Oorspronkelijk was er één bassin, maar in 1891 werd een tweede bassin geopend en in 1901 kwam er zelfs een derde bij. Die bassins dreven in de Waal en bij sterke stromingen week het bad voor de veiligheid uit naar de Lentse oever. Het Waalbad was ruim 75 jaar een plek waar veel Nijmegenaren hebben leren zwemmen. Het werd uiteindelijk gesloten omdat het niet meer up to date was en in 1952 voor ƒ 25.000 - verkocht.

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::51.85025,5.86920 {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}} {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}}

Verwijzingen

Verantwoording

Tekst van een informatieblad voor het Informatiecentrum over "Nijmegen omarmt de Waal"


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...