War Cemetery Jonkerbos

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Militair
Straatnaam : Burgemeester Daleslaan
In gebruik vanaf: 1947
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

Het War Cemetery Jonkerbos is een Britse militaire begraafplaats op Brits grondgebied aan de Burgemeester Daleslaan (voorheen de Oude Mollenhutseweg), die wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). De begraafplaats ligt op een terrein dat voorheen toebehoorde aan de familie Dobbelmann. Op de begraafplaats zijn vanaf 1947 Britse soldaten herbegraven. Deze soldaten lagen aanvankelijk verspreid op tientallen tijdelijke oorlogsbegraafplaatsen begraven. Er zijn in totaal 1629 mensen begraven op het War Cemetery Jonkerbos; 99 van hen zijn nooit geïdentificeerd. Er liggen dertien personen begraven van een andere nationaliteit dan de Britse.

Begraafregisters

Op de website van de Commonwealth War Graves Commission kan gezocht worden naar personen begraven op oorlogsbegraafplaats Jonkerbos: Commonwealth War Graves

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, voorlopige inv.nrs. 1234 en 1237.
  • M. Janssen-Reinen, M. Janssen Reinen-Wannet en A. Uijen, Ter Nagedachtenis en ter bezinning, oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Molenhoek 1994, p. 41.
  • Commonwealth War Graves Commission, Elverdingsestraat 82 B, 8900 Ieper, België.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...