Wederopbouw in Stikke Hezelstraat en Houtstraat

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

De binnenstad van Nijmegen had het in het jaar 1944 erg zwaar te verduren. Op 22 februari werd de stad getroffen door een bombardement van de Amerikanen en in september werd er hevig gevochten tijdens operatie Market Garden. Na de bevrijding van de stad kwam Nijmegen direct aan het front te liggen en werd de stad regelmatig door Duitse artillerie onder vuur genomen. Al deze oorlogshandelingen zorgden er voor dat grote delen van het centrum verwoest werden.

In het door de bommen meest getroffen gebied besloot men na de oorlog om een nieuw stratenplan te ontwikkelen. Staand op de hoek van de Stikke Hezelstraat en de Houtstraat is de grens tussen de nieuwbouw en de oude bebouwing goed te zien. De Lange Hezelstraat bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard, terwijl de Houtstraat geheel nieuw is. Aan de Stikke Hezelstraat en op de Ganzenheuvel staat nog een aantal oude panden.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...