Wegversperringen

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Wegversperringen Tweede Wereldoorlog
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Lentse Warande
19 wegversperringen fotoWOII.png
19 WOII wegversperringen.jpg

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Waalbrug van groot strategisch belang. Zo wordt de brug opgeblazen in de meidagen van 1940 om de Duitse opmars te stuiten. Na herstel van de brug worden in 1943 werden door de Duitsers verschillende versterkingen aangebracht rond de brug om deze te verdedigen en het verkeer over de brug te regelen. Een van deze maatregelen is het plaatsen van grote betonnen blokken die samen de toegang tot de brug versperren. Ze staan aan de Lentse kant van de Waalbrug, zodat het verkeer zich door twee smalle openingen moet persen. Dat maakt de controle efficiënt.

Bij de vele werkzaamheden rond de Waalbrug in 2013 kwamen twee onderdelen van de wegversperringen onverwacht weer tevoorschijn. Ze zijn na de bevrijding begraven, waarschijnlijk omdat ze te gigantisch waren om op te blazen of ver te verslepen. De blokken staan nu op de Lentse Warande, dicht bij de plaats waar ze oorspronkelijk gestaan hebben en tegenover een Nederlandse kazemat uit 1936. Zo zijn ze een herinnering aan de strategische positie van de Waalbrug en de stad Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 vormen de wegversperringen een grote hindernis voor de geallieerden. Ze dragen nog de sporen van de hevige gevechten rond de Waalbrug tijdens Operation Market Garden in september 1944.

De twee blokken zijn met recht gigantisch te noemen: ze zijn 3.35 meter hoog, 2.25 meter dik en respectievelijk 4.5 en 5 meter lang. Beide blokken hebben aan de onderkant een iets bredere plint, die oorspronkelijk in de bodem was ingegraven. De blokken bestaan uit gewapend beton; de beton-ijzers steken hier en daar al door het oppervlak van de blokken heen. Het is goed te zien dat de blokken ter plaatse zijn gemaakt door de afdrukken van het zand en grind aan de onderkant en van planken aan de buitenkant. De kleinste heeft nog rood-witte markeringen en een pijl die als aanwijzing diende voor het verkeer. Bovendien konden in ronde gaten reflectoren aangebracht worden en kon dankzij insteekgaten de doorgang door middel van houten balken afgesloten worden.


Bronnen

Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...

[[Categorie: ]]