header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Welstandscommissie

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis[bewerken]

Sinds 1933 functioneert in Nijmegen de Schoonheidscommissie, welke tot taak heeft het gemeentebestuur te adviseren ten aanzien van door de gemeente te verlenen bouwvergunningen. De commissieleden worden benoemd door de gemeenteraad. In de raadsvergadering van 24 april 1975 wordt dit besluit van 1933 ingetrokken en vervangen door de 'Verordening Nijmeegse Welstandscommissie'.[1] Drie jaar later besluit de raad tot de instelling van een aparte Welstandscommissie voor de benedenstad, het gebied dat door het rijk is aangewezen tot 'Beschermd Stadsgezicht' in de zin van de Monumentenwet.

Dit betekent dat bouwplannen voor dit stadsdeel niet langer zowel door de Monumentencommissie als door Welstandscommissie beoordeeld moeten worden. In 1982, als het grootste deel van de nieuwbouw- en verbouwplannen voor de benedenstad door de Welstandscommissie Beschermd Stadsgezicht behandeld zijn, wordt uit bezuinigingsoverwegingen deze aparte commissie opgeheven en is er weer één Welstandscommissie, waar ook de benedenstad onder valt.[2]

Voetnoten[bewerken]

  1. S.A.N. 5778-5779.
  2. S.A.N. 5780.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden