header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Oorlogsdoden Nijmegen

Bestaansperiode: 2007 -
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

De aanleiding voor het oprichten van de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen was de publicatie van het boek 'De pijn die blijft' van Bart Janssen. Op grond daarvan heeft Hardy Beekelaar, historicus en eerste voorzitter van de werkgroep, voorgesteld gegevens te verzamelen van de vele honderden Nijmeegse slachtoffers en ze meer dan alleen een naam te geven.

Geschiedenis

In 2007 is door het Nijmeegs Comité 4 en 5 mei het initiatief genomen om alle Nijmeegse oorlogsslachtoffers in kaart te brengen. Hiertoe is de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen opgericht die onder auspiciën en met hulp van het Nijmegen Comité 4 en 5 mei haar werkzaamheden verricht.

Taken en activiteiten

De Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen werd in 2007 in het leven geroepen en startte in 2008 met het oprichten van een digitaal monument in de vorm van de website www.oorlogsdoden.nl met als doel de herinnering aan alle door de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nijmegenaren en de toen in Nijmegen omgekomen of begraven oorlogsdoden levend te houden. Elke naam wordt gekoppeld aan een gebeurtenis en zo mogelijk wordt een kort levensverhaal met foto opgesteld. Via de website wordt deze informatie voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Organisatie

De Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen is een samenwerkingsverband van deskundigen van de Radboud Universiteit, het Regionaal Archief Nijmegen en diverse individuele deskundigen.

Locatie

Nijmegen: 2007-

Bronnen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Judith van Santen. (2020)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden