header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Werklozenkomitee Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis[bewerken]

In 1974 ontstaat, naar aanleiding van de landelijke antiwerkloosheidsdemonstraties, op initiatief van enkele werklozen het Werklozenkomitee Nijmegen (W.K.N.). De W.K.N. richt zich vooral op directe belangenbehartiging, terwijl de Stichting Voorzieningen Werklozen Nijmegen zich meer concentreert op het organiseren van cursussen. Beide organisaties werken sinds 1976 samen in het actie-, advies- en trefcentrum Werklozencentrum Unitas. In april 1976 krijgen de S.V.W.N. en het W.K.N. de beschikking over het gebouw Unitas aan de Gerard Noodtstraat 9. Het pand, dat eigendom is van het N.K.V. (Nederlands Katholiek Vakverbond), wordt door de gemeente gehuurd en aan genoemde organisaties ter beschikking gesteld.


Eind 1978 werden beide organisaties opgeheven. Tegelijkertijd werd een nieuwe stichting opgericht - het Werklozencentrum Unitas - waarin de activiteiten van de twee voornoemde groepen formeel verenigd worden. De adviesgroep van Nijmeegse instellingen wordt ontbonden. Het bestuur van Unitas wordt voortaan volledig gevormd door mensen van het centrum zelf.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, N., 'Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984', Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden