header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Wolf, A.F.C.M.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Wolf, A.F.C.M.
Andere naam (namen):
  • Arnold Frans Carel Marie Wolf
  • Arnold Wolf

Geboortedatum: 1932/07/22
Overlijdensdatum: 2009/07/29
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Arnold Frans Carel Marie Wolf werd geboren in Nijmegen op 22 juli 1932. Zijn jeugd speelde zich grotendeels af in Nijmegen-Oost. Hij volgde het gymnasium aan het Canisius College en studeerde daarna geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Als geschiedenisdocent keerde hij in 1960 terug op het Canisius College, waar hij in 1990 met vervroegd pensioen ging. Tot 2000 beheerde hij nog het oude schoolarchief.

Arnold Wolf was een gedreven historicus die zich actief bezighield met de historie van Nijmegen: hij schreef diverse teksten over onder andere over het Canisius College, hij was voorzitter van Stichting In Paradisum en bestuurslid van de Valkhofvereniging en van de historische vereniging Numaga, waar hij zich inzette als lid van de monumentenwerkgroep en een periodieke uitgave van de vereniging tot stand bracht. Zijn verdiensten brachten hem in 2004 het erelidmaatschap van de vereniging. Naast zijn historische interesse toonde hij ook op andere vlakken zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zo vervulde hij diverse bestuursfuncties in het Gelderse bibliotheekwezen. In 1999 werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Met zijn eerste vrouw, die jong stierf, kreeg Arnold Wolf drie kinderen. Op latere leeftijd leerde hij zijn tweede vrouw kennen. Op 29 juli 2009 overleed hij in zijn geboortestad.

Beroep en activiteiten

Geschiedenisleraar, lid monumentenwerkgroep

Woonplaats(en)

-: Nijmegen

Bronnen

  • Peters, E.F.M., In memoriam Arnold Wolf (1932-2009), in: Jaarboek Numaga. Gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang LVI (2009), p. 207-209.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door H. Roodenburg. (2016)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden