Woningkaarten

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2166958121%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2166449731"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Voorbeeld woningkaart Burgemeester van Schaeck Mathonsingel 3, tot 1923 Stationsweg geheten en met wijzing huisnummer.

Woningkaarten zijn kaarten met gegevens over de bewoners van een woning en onderdeel van de bevolkingsadministratie van een gemeente. Van elk adres is een kaart met de hoofdbewoners en inwonenden beschikbaar. Van Nijmegen zijn twee series met kaarten aangelegd:

  1. eerste serie kaarten van 1920 tot 1946
  2. tweede serie kaarten van 1946 tot 1989

Bij de start van de tweede serie kaarten zijn de meest recente gegevens overgenomen van de kaarten uit de eerste serie. De woningkaarten zijn in gebruik gebleven tot de invoering van het eerste geautomatiseerde systeem voor bevolkingsregistratie (GBS) in 1989.

Op de voorzijde van de kaart staan de adresgegevens van het pand en de familiegegevens van de hoofdbewoners. Op de achterzijde van de kaart staan de gegevens van inwonenden. Bij verhuizing van de bewoners werden de namen doorgestreept en werd soms de datum van de verhuizing en het nieuwe adres geregistreerd.

Er zijn ook kaarten van bedrijfspanden en kaarten van bijvoorbeeld verpleegtehuizen, kazernes en woonboten met ook de namen van eventuele hoofdbewoners en/of inwonenden.

Zoeken in de Digitale Studiezaal

Alle kaarten uit de eerste serie woningkaarten van Nijmegen (1920-1946) zijn gescand en te zien in de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen.

De woningkaarten zijn alleen doorzoekbaar op adres en niet op de namen van de bewoners die op de woningkaart staan. Op de scan van de woningkaarten zijn de namen (vaak doorgestreept) wel te zien. Het gaat om de adressen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Deze adressen zijn door sloop en nieuwbouw niet altijd gelijk aan het gebouw op hetzelfde huidige adres. Houd ook rekening met wijziging van straatnamen en huisnummeringen en met oude spelling. Er is daarom een lijst van straatnamen die voorkomen in de woningkaarten gemaakt met daarbij de huidige schrijfwijze.

Om de woningkaarten ook doorzoekbaar op naam te maken, loopt momenteel een project op Open Archieven om aan de hand van scans de daarop genoteerde gegevens in te voeren (dit wordt ook wel 'indexeren' genoemd).

De kaarten uit de tweede serie van Nijmegen en woningkaarten van regiogemeenten zijn beperkt openbaar. Voor meer informatie en inzage hierin kunt u terecht in de studiezaal van het archief.