header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Zetmeelfabriek Latenstein

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Zetmeelfabriek Latenstein
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1926 - 2007
Rechtsvorm: Besloten Vennootschap (BV) en Naamloze Vennootschap (NV)
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Het zetmeel- en voedingsmiddelenconcern Honig uit Koog aan de Zaan nam in 1912 de maisstijfselfabriek van de voormalige concurrent Stam & Co. te Nijmegen over, die in 1914 voortgezet werd als NV Stijfselfabriek Hollandia. De naam Hollandia verwijst naar het stijfselmerk ‘Hollandia’ dat de firma Honig voerde. In 1922 begon men in Nijmegen met het produceren van vermicelli. In 1925 brandde de Oostzaanse tarwestijfselfabriek Latenstein, eigendom van de firma Honig, af. Na aankoop van een failliete vlasfabriek naast Hollandia in 1926 werd een tarwestijfelfabriek onder de naam Latenstein geopend. De Nijmeegse vestiging van Honig werd in 1930 getroffen door een brand, waarbij de maiszetmeelfabriek (= maisstijfselfabriek Hollandia) geheel werd verwoest. De tarwezetmeelfabriek Latenstein en de vermicellifabriek (de latere voedingsfabriek van Honig) werden gespaard. In 1936 kocht Honig de naastgelegen Koninklijke Rijststijfselfabriek, voorheen Duyvis & Co, waardoor Latenstein kon uitbreiden. Verdere uitbreidingen volgden en een enorm fabriekcomplex ontstond. Zo werd in 1951 nog een grote drukkerij geopend en kwam in 1969 een grote bloemsilo gereed. Honig verkocht in 1978 Latenstein aan het voedingsmiddelenconcern Wessanen te Amsterdam. In 1992 verkocht Wessanen Latenstein aan het graanverwerkend concern Meneba (Meelfabrieken der Nederlandse Bakkerij) te Rotterdam en dit bedrijf verkocht Latenstein in 1996 aan het aardappelzetmeelconcern Avebe (Aardappelmeel Verkoop Bureau) te Veendam. Latenstein werd onder de naam Avebe Latenstein BV een productielocatie van Avebe. In 2007 werd het bedrijf gesloten. Volgens Avebe pasten de activiteiten niet meer binnen de strategie van het concern. Latenstein had een personeelsvereniging.

Taken en activiteiten

Productie en verkoop van zetmeel

Locatie

-:Nijmegen Waalbanddijk 22

-:Nijmegen Havenweg 24

Bronnen

  • Inv. nr. (250): M. Prudon en P.B.J. Ferf, Avebe Latenstein 75 jaar Nijmegen: 1926-2001 (2001)
  • nr. (35): Honig: kleine kroniek van een bewogen eeuw (1967)
  • Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis v.o.f., Fabriek Honig-Latenstein Waalbandijk 20-22, Nijmegen, Bouwhistorische verkenning met waardestelling, 2012

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Renier van de Giessen en Robert Spanings. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden