header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Zoutziederijen

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

De zoutziederij was een tak van nijverheid die behoorde tot de zogenaamde trafieken, de veredelings- of raffinagebedrijven. Ruw en onzuiver zee- of steenzout werd in heet water opgelost en ingedampt. Uit het gemeenteverslag van Nijmegen van 1859 blijkt dat Nijmegen toen twee zoutziederijen telde, die ‘veel vertier naar andere plaatsen binnen het Rijk’ hadden. Zij produceerden grof en fijn zout. Het bedrijf van Salomon Blom en zijn zoon Willem aan de Lange Hezelstraat, wijk B, nr. 73 was met zijn vier pannen en een rosmolen voor één paard het grootste. De andere ziederij werkte slechts met één pan. Bij beide bedrijven waren in 1859 in totaal zeven knechten werkzaam.

Bronnen[bewerken]

Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 574-170 (1984).


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden