75 hectometermars

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 22:58 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagse

startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2090074736%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2087857032"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Een gedeelte van de deelnemers aan de eerste 75 hectometermars op de vrijdag voorafgaande aan de 75e Vierdaagse.

Het getal 75 heeft in 1991 een fascinerende klank. Maar het is niet de eerste keer dat dit cijfer in de KNBLO-organisatie grote aandacht voor zich opeist: in 1983 was het 75 jaar geleden dat de Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding werd opgericht. Bij de diverse festiviteiten rondom dit jubileum was geen gebruikelijke receptie gepland omdat. geheel in de lijn van het doel van de bond, de vertegenwoordigers van overheid en sportbonden uitgenodigd werden voor een korte wandeling. En nu komt dat magische getal weer: 75 personen werden uitgenodigd om 7500 meter te wandelen en zo kon het gebeuren dat op de vrijdag vóór de Vierdaagse 25 burgemeesters, 25 leden van de Eerste en Tweede Kamer en 25 voorzitters van sportbonden na een koffie-ontvangst in de mooie Schepen hal van het Nijmeegse stadhuis op pad gingen door het oude Nijmegen. Met veel zorg was een mooi parcours uitgezet, doch de conversatie zowel onderweg als tijdens de rust in een bruin café was zo geanimeerd, dat de sprekers bij de afscheidslunch constateerden dat wandelen toch een fantastisch communicatiemiddel is. Deze 75-hm-wandeling was bedoeld als eenmalige happening, maar omdat deze zo goed aansloeg, heeft het bestuur van de KNBLO besloten de trip voor genodigden jaarlijks te herhalen. De 25 burgemeesters vormen een steeds te inviteren groep, terwijl de twee andere groepen gekozen worden uit jaarlijks wisselende sectoren van het maatschappelijk leven. Met veel genoegen wordt bijvoorbeeld teruggedacht aan dat jaar 1987, toen het gezelschap naast de groep van burgemeesters bestond uit circa 25 ambassadeurs en 25 captains of industry. Wat een internationale sfeer en wat stal de ambassadrice van China, H.E. Wang Guixin de show, toen zij het schietwerktuig van de schuttersvereniging die optrad in kasteel Doornenburg, zelf wilde bedienen.

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...