Algemene begraafplaats Graafseweg

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 22:58 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Algemeen
Straatnaam : Graafseweg
In gebruik vanaf: 1881
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

De Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg is in 1881 aangelegd ter vervanging van de drie bestaande kerkhoven in de buitenwijken Hatert, Hees en Neerbosch, die in de jaren 1881 en 1890 waren gesloten. Een uitbreiding van de begraafplaats aan de Graafseweg kwam er in 1903.

Veel slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944 werden hier begraven. Nadat op 26 februari 1944 in De Vereeniging een burgerlijke, niet-kerkelijke rouwplechtigheid had plaatsgevonden, trok de stoet met een ‘onbekend slachtoffer’, waaraan tienduizenden Nijmegenaren deelnamen, naar de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg. Daar werden enkele honderden slachtoffers in massagraven begraven. De oorlogsslachtoffers zijn later op het ereveld van de Algemene begraafplaats Vredehof herbegraven, een aantal van hen heeft in overleg met de nabestaanden elders een laatste rustplaats gevonden. Op de begraafplaats staat sinds 2006 een monument ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement.

Na 1961 werden er lange tijd geen nieuwe graven uitgegeven, wel vonden er nog bijzettingen plaats. In 1980 is het zuidwestelijk gedeelte van de begraafplaats ontruimd om plaats te maken voor een plantsoen en speelplaats. Inmiddels beheert Stichting Begraafplaatsen Nijmegen de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg en worden hier weer overledenen ter aarde besteld.

Begraafregisters

De begraafregisters van de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg zijn raadpleegbaar op het kantoor van de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen aan de Winkelsteegseweg 78-80 in Nijmegen. De registers lopen van 1881 tot heden (2007).

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, voorlopig inv.nr. 1252.
  • J. Ceulemans, Begraven in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 50-51.
  • Stichting Begraafplaatsen Nijmegen

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...