Algemene begraafplaats Vredehof

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 22:57 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Algemeen
Straatnaam : Weg door Jonkerbos
In gebruik vanaf: 1963
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

Al in 1940 bestonden plannen om een centrale begraafplaats aan te leggen buiten de bebouwde kom van de stad. Ruimtegebrek op de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg maakte een nieuwe begraafplaats noodzakelijk. Door de Duitse bezetting moest het tot 1945 bij plannen blijven.

Na de Tweede Wereldoorlog pakte de gemeente het oude idee weer op. Verschillende locaties kwamen in aanmerking, maar uiteindelijk viel de keuze op een terrein aan de Weg door Jonkerbos. De nieuwe begraafplaats werd en wordt daardoor ook wel de Algemene Begraafplaats aan de Weg door Jonkerbos genoemd. In 1962 koos de gemeente voor de naam ‘Vredehof’.

In 1963 werd Vredehof geopend. Het beheer en het onderhoud ervan lagen in handen van de gemeente Nijmegen. De dienst Publieke Werken en Volkshuisvesting zorgde voor de registratie van de begrafenissen. In 1964 werden op de begraafplaats ook urnentuintjes aangelegd. Een gedeelte van de begraafplaats is ingericht als ‘erehof’. Hier liggen veel herbegraven slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944 en andere Nijmeegse oorlogsslachtoffers, onder wie de bekende verzetsstrijder Jan van Hoof. Velen van hen lagen eerder op de begraafplaats aan de Graafseweg. In de jaren tachtig is een deel van Vredehof ingericht als islamitische begraafplaats. Inmiddels is de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen beheerder van de Algemene Begraafplaats Vredehof.

Begraafregisters

De begraafregisters van de Algemene Begraafplaats Vredehof zijn raadpleegbaar op het kantoor van de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen aan de Winkelsteegseweg 78-80 in Nijmegen. De registers lopen van 1881 tot heden (2007).

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Dienst Plantsoenen en bosbeheer van de gemeente Nijmegen (1920-1963), inv.nrs. 397 en 398.
  • Regionaal Archief Nijmegen, Stadsbestuur Nijmegen 1810-1946, rubriek gezondheid, voorlopig inv.nr.482.
  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, voorlopige inv.nrs. 1254-1263.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 52.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...