April 1995

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 21:58 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in april 1995. Zie voor verantwoording en overzicht de jaarkroniek van 1995 of gebruik de navigatiebalk onderaan het artikel.

1 Er wordt een begin gemaakt met de aanleg van een vlindertuin tussen Broerdijk en Van 't Santstraat. Anton Kuhlmann, verantwoordelijk voor het gemeentelijk groen, spreekt de hoop uit dat nu ook de Nijmeegse kapel de weg naar Hengstdal zal vinden.

2 Nauwelijks is het Verdrag van Schengen in werking getreden, of de Nijmeegse politie maakt er gebruik van. Na een wilde achtervolging over de landsgrens kan een gestolen auto met twee dieven in Kranenburg worden klemgereden. Een week eerder nog zouden de Nijmeegse agenten dit aan hun Kleefse collega's hebben moeten overlaten.

3 Het actiecomité 'Het Goffertbad moet blijven' is een actie begonnen om het sportbassin open te houden. Het dreigt te worden gesloten, omdat het geld ontbreekt om het aan te passen aan de wettelijke eisen voor hygiëne en veiligheid.

4 De huisvesting van O42 en Cinemariënburg in een 'cultureel kwartier' op Mariënburg lijkt van de baan. B en W vinden het onbetaalbaar.

5 De gemeentelijke Monumentencommissie vergadert over de resultaten van het bouwhistorisch onderzoek naar het voormalig R.K. Weeshuis op de Hessenberg, dat de gemeente wil laten slopen. Het blijkt dat delen van het gebouw uit de veertiende eeuw dateren.

6 Door een korting op de rijkssubsidie zal de Instelling voor Volwassenen onderwijs Rijk van Nijmegen moge lijk 400 cursusplaatsen en 15 docenten verliezen. Hiervan dreigen onder anderen allochtonen die Nederlands willen leren het slachtoffer te worden.

7 De wederopbouw van de drie gekantelde blokken van Peter Struyken is in volle gang. Ze moesten in het verleden plaats maken voor de reconstructie van het Takenhofplein en verhuizen nu naar de rotonde aan het begin van de snelweg naar Den Bosch.

11 Onder druk van een meerderheid van de raadsfracties en van acties vanuit de bevolking besluiten B en W toch niet te laten bouwen in de kloostertuin van het leegstaande Albertinum.

12 Opnames voor een film in het kader van een schoolproject leiden in Neerbosch tot een flinke politie-inzet. Omdat ooggetuigen gewapende en gemaskerde mannen in de omgeving van een bank zien, slaan ze direct alarm. De verklaring van de aanwezige docent dat het hier een filmopname betreft, mag niet baten: alle verdachten moeten na 'ontwapend' te zijn mee naar het bureau.

13 Vijf architecten van naam gaan zich meten in de strijd om het ontwerp voor een nieuw museum op het Kelfkensbos. het gaat om Hans Kollhoff, Aldo van Eyck, Bentum & Crouwel, Van Berkel & Bos, Stephane Beel en Arjan Karssenberg. Zij leveren over enkele maanden een ontwerp, dat anoniem zal worden voorgelegd aan een jury van vakgenoten. De PvdA-fractie in de raad is boos, omdat er geen Nijmeegse architect tussen zit.

14 De Jacobstoren in het Kronenburgerpark wordt opengesteld voor culturele doeleinden. De stichting Onderwijs en Milieu neemt het voortouw en nodigt niet-commerciële instellingen uit om hier iets te organiseren.

17 Tweede Paasdag is hard op weg een traditionele marktdag te worden. Behalve de gebruikelijke maandagse marktkooplui komen er ook heel wat andere handelaren en standwerkers af op de Negende Paasmarkt.

18 Nijmegen is een bijzonder religieus en spiritueel centrum rijker. Het Jozefcentrum, dat de St. Jozefkerk aan het Keizer Karelplein, de pastorie en het parochiehuis omvat, is een initiatief van de Nederlandse Karmelieten, de parochie, het Titus Brandsma-instituut en de Stichting Titus Brandsmakapel. De zijbeuken van de kerk zullen worden ingericht als devotiecentrum rond Titus Brandsma en museumruimte voor moderne religieuze kunst.

20 De gemeentelijke en provinciale autoriteiten uiten hun bezorgdheid over de mogelijkheid dat in de toekomst in de EPON-centrale vervuild hout gestookt gaat worden in plaats van steenkool. Woordvoerders van de centrale menen dat maximaal één procent vervuild hout is toegestaan. De provincie zegt dat een dergelijk percentage niet controleerbaar is en dat al het hout dus schoon moet zijn.

21 Wethouder Henk Janssen en enkele bestuurders uit de regio geven NUON Zuid-Gelderland de opdracht na te gaan of er sneller een glasvezelnet kan worden aangelegd. Daarmee zouden de mogelijkheden van tv en pc aan merkelijk vergroot worden.

22 De Waalhaven wordt vanmiddag aangedaan door het gigantische roll-on/roll-off-schip Dynamica. Door het hoge water was het laden van een trailer in Druten onmogelijk geworden.

23 Tijdens het nationale museumweekeinde trekken de Nijmeegse musea veel belangstelling.

25 De Raad van State blijkt het bestemmingsplan Broersveld-Kwakkenberg te hebben verworpen. Daardoor mogen er definitief geen luxe villa's gebouwd worden in de strook gemengd bos langs de Postweg, zoals de gemeente en de paters Maristen hadden gewild.

26 Voor Controls International BV valt het doek. Het bedrijf is al tientallen jaren in Nijmegen gevestigd en produceert als enige in Nederland oliedrukregelaars en drukniveauschakelaars.

28 Bij graafwerkzaamheden op het pleintje aan de Daalseweg nabij café Jos komt onverwachts een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn. De gemeente was hem vergeten, maar buurtbewoners weten zich nog te herinneren dat hij in 1947 of 1948 dichtgegooid is.

30 Opening van het Goffertbad inclusief het sportbassin. Voor het ontbrekende geld voor de renovatie moet het komende seizoen een oplossing gevonden worden.


KRONIEK 1995
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december