Begraafplaats klooster Mariënbosch

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 22:56 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Mariënboomseweg
In gebruik vanaf: 1933
In gebruik tot en met: 1941


Geschiedenis

Op 25 januari 1924 gaf het gemeentebestuur toestemming aan het ‘Zedelijk Lichaam Vereniging van Vrouwen tot het geven van Onderwijs’, om aan de Mariënboomseweg een begraafplaats aan te leggen. Deze was bestemd voor de zusters van het in 1924 in gebruik genomen klooster en pensionaat Mariënbosch. Deze zusters van de Sociëteit Jezus Maria en Jozef (J.M.J.) stichtten op Mariënbosch de eerste rooms-katholieke middelbare meisjesschool (MMS) in Nederland. De aanleg van het kerkhof ging niet door. Pas in 1933 werd op een ander stuk grond een begraafplaats ingericht. Dit kerkhof is in 1941 verdwenen en de hier ter aarde bestelde zusters zijn herbegraven op de begraafplaats van de Heilig Landstichting naast de Cenakelkerk. Hier werd in 1966 grenzend aan de oudere graven nog een perceel met een capaciteit van dertig graven beschikbaar gesteld aan de zusters van Mariënbosch.

Begraafregisters

Er is volgens de archivaris van de Nederlandse provincie van de Sociëteit van Jezus Maria en Jozef geen begraafregister aangelegd van de begraven personen op de begraafplaats bij klooster Mariënbosch. Voor informatie over de begraafplaats kunt u zich wenden tot de Nederlandse provincie van de Sociëteit van Jezus Maria en Jozef, Sint Janssingel 92, 5211 DA Den Bosch.

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Stadsbestuur Nijmegen 1810-1946, inv.nr. 1924/70.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 64.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...