Canon van Nijmegen

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 12 aug 2023 om 00:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!


Nijmegen bulkt van de historische verhalen. Over kopstukken en gewone lieden, wijken en politieke gebeurtenissen. In de Canon van Nijmegen zijn de 50 belangrijkste verhalen over Nijmegen geselecteerd, net zoals dat het geval is bij de landelijke canon.

Elk Canonvenster biedt zicht op een gebeurtenis, een persoon of een ontwikkeling die belangrijk is geweest voor de Nijmeegse geschiedenis. Samen vertellen de vensters de hoofdlijn van de lokale geschiedenis. De vensters zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan concrete plekken in Nijmegen of aan bijzondere voorwerpen. Verder is waar mogelijk een verbinding gemaakt tussen de Nijmeegse en de landelijke canon.

Met de 50 vensters van de Canon is natuurlijk niet de hele geschiedenis van Nijmegen beschreven. Daarom biedt het Canonkabinet aan iedereen de mogelijkheid om een 51ste canonvenster toe te voegen.


De 50 artikelen zijn ook via een kaart te vinden.U kunt het aantal artikelen beperken door te kiezen voor een van de onderstaande thema's. Elk thema heeft een eigen kleur.

caption jagers en boeren caption regenten en vorsten
caption Grieken en Romeinen caption pruiken en revoluties
caption monniken en ridders caption burgers en stoommachines
caption steden en staten caption wereldoorlogen
caption ontdekkers en hervormers caption televisie en computers