Categorie:Adresboeken

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 26 jul 2023 om 14:28 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Adresboeken zijn de voorlopers van de telefoonboeken en verschenen vanaf het einde van de negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw. Zoals de naam al aangeeft staan hier per plaats van alle hoofdbewoners de adressen in. In sommige uitgaven is er bovendien een overzicht per straat, naast de alfabetische namenlijst. Daarnaast zijn in veel adresboeken algemene gegevens over de gemeente opgenomen en overzichten van Beroepen en inwoners (soort gele gids) en van organisaties en instellingen (zie uitgebreid overzicht voor Nijmegen).

Het Regionaal Archief Nijmegen bezit 41 adresboeken van Nijmegen en omliggende plaatsen uit de periode 1868-1971. Dit is uiteraard een zeer interessante bron voor iedereen die op zoek is naar familieleden of personen uit deze periode.

Gedigitaliseerd en online raadpleegbaar

Zoals ook telefoonboeken niet van het beste papier gemaakt zijn, zijn ook de adresboeken zeer kwetsbaar. Daarom zijn alle adresboeken gedigitaliseerd en op internet doorzoekbaar gemaakt op trefwoord via de Digitale Studiezaal. Hierdoor is het mogelijk om makkelijk een persoonsnaam of adres op te zoeken.

Naast adresgegevens van inwoners uit Nijmegen zijn hier in veel gevallen ook gegevens opgenomen uit omligende plaatsen. Het gaat dan onder meer om Ubbergen, Heumen en Wijchen. Hieronder staat een overzicht van alle gegevens in de adresboeken.

Verwijzing