De Batavier

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 22:54 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

‘De Batavier, Staat- en Letterkundig Weekblad’ was de eerste katholieke krant in Nijmegen en verscheen in de jaren 1843-1845. Hij werd uitgegeven vanuit een pand aan de Hezelstraat wijk B, 63, (tegenwoordig Lange Hezelstraat 51) door de Nijmeegse advocaat mr. Christiaan Verwayen (1810-1885).

Het proefblad verscheen op 24 augustus 1843 en vanaf 4 oktober kwam De Batavier regelmatig uit: twee keer per week, op woensdag en zaterdag. De prijs per drie maanden bedroeg f 1,90, de jaarprijs f 6,75.

De Batavier, bestaand uit een aan weerszijden bedrukt papier, bevatte het belangrijkste wereldnieuws, enig regionaal en lokaal nieuws, de waterstanden, gegevens van de burgerlijke stand en de effectenbeurs. De krant kwam op voor katholieken die in het gedrang kwamen en trok fel van leer tegen de volksvertegenwoordigers in stad en land.

In maart 1844 werden drukker en uitgever gedagvaard wegens een stuk waarin de Eerste en Tweede Kamer werden beschuldigd van meineed. De auteur werd veroordeeld tot een gevangenisstraf en een boete, ook de heer Verwayen kreeg een gevangenisstraf. Nog tijdens de zich voortslepende rechtszaak kwam op 28 juni 1845 het laatste nummer uit.

Verwayens zwager Simon P. Langendam richtte in 1848, als opvolger van De Batavier, De Gelderlander op. Die krant zou een langer leven beschoren blijven. In het Regionaal Archief Nijmegen zijn via de Digitale Studiezaal de meeste exemplaren van De Batavier te raadplegen.

Bron

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...