De Frans-Duitse vrede (1679)
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Nadat Frankrijk op 10 augustus 1678 vrede had gesloten met de Republiek der Verenigde Nederlanden en op 17 september 1678 met Spanje, trad het in onderhandeling met de Duitse keizer. Aanvankelijk wilden de onderhandelingen niet vlotten. Dit was onder andere te wijten aan Brandenburg en Denemarken, die in oorlog waren met Zweden, de bondgenoot van de Fransen. Zij dachten meer baat te hebben bij een voorzetting van de vijandelijkheden.<ref> J.A.M. van ‘t Hooft, ‘Nijmegen en de vredesonderhandelingen’, in: Numaga: tijdschrift gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving 25 (1978), p. 131.</ref> Op aandringen van de pauselijke nuntius en onder druk van de Fransen, waren de keizerlijke ambassadeurs uiteindelijk toch bereid om de onderhandelingen met de Fransen te voltooien.<ref> P. Sliepenbeek, De Vrede van Nijmegen, Nijmegen 1978, p. 15.</ref> De Engelse onderhandelaars, die bij de twee voorgaande plechtigheden niet aan de ondertekening hadden deelgenomen, wilden nu wel hun handtekening zetten, maar dan wel als eerste. Nadat de keizerlijke ambassadeurs zich hiertegen hadden uitgesproken, trokken de Engelse ambassadeurs zich terug.<ref> J.A.M. van ’t Hooft, Nijmegen en de vredesonderhandelingen: 1676-1679, Nijmegen z.j., p. 68.</ref> Op de avond van 5 februari 1679 werd in de Kwartierskamer, waar de Gedeputeerden van het Kwartier van Nijmegen meestal bijeenkwamen, de huidige Trêveszaal in het stadhuis, het vredesverdrag tussen Frankrijk en de Duitse keizer ondertekend. Een dag later werd ook de vrede tussen de Franse bondgenoot Zweden en de Duitse keizer in het stadhuis beklonken.<ref> P. Sliepenbeek, De Vrede van Nijmegen, Nijmegen 1978, p. 16.</ref> Ook de vrede tussen Frankrijk en Munster (29 maart 1679) en tussen de Republiek en Zweden (2 oktober 1679) werden in Nijmegen getekend. Waar precies is niet bekend.
Voetnoten
<references/>
Bronnen
Onderzoek naar locaties m.b.t de Vrede van Nijmegen door Nick van Kleef in opdracht van het Regionaal Archief Nijmegen. Zie ook de startpagina over de Vrede van Nijmegen