De eerste brug over de Waal
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
51e Canonvenster | |
---|---|
Dit artikel is onderdeel van het 51e Canonvenster over: |
De Romeinen staan bekend om hun omvangrijke en goed onderhouden wegennetwerk. Het stelde hen in staat om hun enorme rijk vanuit Rome te besturen en te controleren. De buitengrenzen van het Romeinse rijk, de Limes, moesten constant verdedigd worden tegen invallen van stammen van buiten. In het binnenland moesten regelmatig opstanden worden neergeslagen. Via hun geavanceerde wegennetwerk, de snelwegen van die tijd, konden de Romeinen hun legereenheden snel verplaatsen om gevaar af te wenden en de orde te herstellen. Betrouwbare bruggen waren onmisbaar in dit geheel.
Lange tijd werd aangenomen dat er ook in de Romeinse tijd bij Nijmegen een overgang over de Waal was. Het was gissen of het hier om een doorwaadbare plaats in de rivier ging of om een brug. Toen in 1981 een nieuwe damwand ter versteviging van de Waalkade geplaatst moest worden deed men een opmerkelijke vondst. Even ten oosten van de huidige spoorbrug vond men twee ijzeren paalschoenen uit de Romeinse tijd. Paalschoenen werden door de Romeinen gebruikt om houten funderingspalen diep de bodem in te kunnen slaan als ondergrond voor brugpijlers en landhoofden. Tussen 1985 en 1987 vond men bij de spoorbrug een constructie van paalschoenen, zware balken en natuursteen. Er heeft (nog) geen grondig archeologisch onderzoek naar deze vondst plaatsgevonden. Toch is het duidelijk dat het hier gaat om de resten van een Romeinse brug.
Vergelijkbare bruggen waren al bekend, zoals de brug over de Rijn bij Keulen, de brug over de Maas in Maastricht en meer recent die bij Cuijk. In Trier worden de originele Romeinse brugpijlers nu nog steeds gebruikt bij het overbruggen van de Moezel.In Nijmegen zou het tot de komst van de spoorbrug in 1878 duren voordat er op bijna exact dezelfde plek weer een brug over de Waal kwam.
Verantwoording
Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster De Oversteek (2014)
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...