Diemerbroeck, IJsbrand van

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 22:53 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens persoon
Volledige naam : van Diemerbroeck, IJsbrand
Geboortejaar: Geboortedatum::1609
Overlijdensjaar: Overlijdensdatum::1674
Beroep : Stadsdokter


IJsbrand van Diemerbroeck was afkomstig uit een Utrechtse regentenfamilie. Hij studeerde medicijnen in Leiden en in Frankrijk, mogelijk in Paris, maar zeker in Angers, waar hij promoveerde. Na een korte loopbaan in het Franse leger vestigde hij zich in 1635 in Nijmegen. In datzelfde jaar brak hier een pestepidemie uit die volgens de overlevering aan 6000 Nijmegenaren het leven kostte, de helft van de totale stadsbevolking. IJsbrand van Diemerbroeck, in 1636 aangesteld tot tweede stadsgeneesheer, speelde een belangrijke rol bij de bestrijding van de ziekte. Hij verwerkte zijn ervaringen in De peste libri quatuor dat in 1646 het licht zag. Het werk werd in verschillende talen vertaald. In 1771 verscheen de Nederlandse vertaling: Traktaat vande Peste. In vier delen beschreef Van Diemerbroeck de situatie van de slachtoffers en hun familie, de medische en geestelijke verzorging van de zieken en de rol van de overheid. Deze belangrijke publicatie, die ook honderdtwintig ziektegeschiedenissen bevat, heeft zeker bijgedragen aan het terugdringen van de ziekte in Europa. Vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw werd de pest in heel Europa langzamerhand teruggedrongen. In de achttiende eeuw verdween zij definitief.

Na onenigheid met zijn college stadsdokter Emmanuel van Mandeville verliet Van Diemerbroeck in 1644 Nijmegen. Hij verhuisde naar Utrecht waar hij in 1649 hoogleraar in de geneeskunde werd. Dat bleef hij tot hij in 1674 overleed. In 1685 verscheen postuum Opera omnia, anatomica et medica.

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 554-030 (1972-1977)
  • A. Stadhouders, ‘IJsbrand van Diemerbroeck’, in: Numaga, 51(2004) p. 37-38


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...