Dorpsbelang Hees

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 21:53 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Vrijwel elk Nederlands dorp heeft wel een raad om de belangen van de bewoners te behartigen. Zo’n orgaan was voorHees – zo ver van de stad gelegen – zeker nodig om de aandacht van het stadsbestuur te trekken. In 1911 richtte dokter De Blécourt met enkele vooraanstaande dorpsbewoners de Vereeniging Dorpsbelang op. Behalve belangenbehartiging wilde men aandacht voor al het moois dat het dorp de Nijmegenaren te bieden had: groente en bloemen van Heese kwekers, een rustige groene woonplek en de moeite waard vooreen zondags uitje, met de electrische tram waar lang voorgeijverd was. Ook speelde Dorpsbelang een belangrijke rol in het culturele leven, maar vanaf de jaren ’50, parallel aan het uiteenvallen van de dorpsgemeenschap, verdween ook Dorpsbelang geleidelijk.

In 1990 werd een nieuwe Vereeniging Dorpsbelang opgericht om de stem van de bewoners bij het stadsbestuur te laten horen. Wilde Dorpsbelang in 1911 nadrukkelijk de economische banden met Nijmegen aanhalen, de nieuwe verenigingspant zich juist in om de stad op afstand te houden, teneinde het nog resterende dorpse en groene karakter van Hees tebeschermen. Het wandelgebied “Park West” is zo ontstaan als onder meer een groene buffer tegen de verkeersoverlast die de tweede stadsbrug, aansluitend op de Energieweg, met zich mee kan gaan brengen.

Onthulling stenen Bank i.v.m. komst elektrische tram, 17 juni 1922
dr. de Blecourt, schilderij door Jan van Vucht Tijssen, 1920



Verantwoording

Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster Hees bij Nijmegen (2011)

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...