Elektrische straatverlichting

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 21:53 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Op initiatief van de commissie voor de gasfabriek besloot de Nijmeegse gemeenteraad in 1885 een aantal plaatsen in de stad elektrisch te verlichten. Aanvankelijk werd alleen gedacht aan elektrische verlichting aan de Waalkade, omdat na ophoging van de kade de gaslantaarns bij hoog water niet langer ontstoken konden worden. Daar het plaatsen van een extra aantal elektrische lampen slechts weinig kosten met zich mee zou brengen werd besloten tot de installatie van tien lampen. De firma Willem Smit & Co. te Slikkerveer kreeg opdracht de hiervoor noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren. In het gebouw van de gemeentelijke gasfabriek werd een kleine elektriciteitscentrale geïnstalleerd. De gasfabriek kreeg het beheer over de elektrische centrale. Op 29 juni 1886 werd Nijmegen –zoals de Nijmeegsche Courant destijds berichtte- de eerste stad van Mannheim tot Rotterdam met een elektrisch verlichte kade. De Waalkade werd van de gierbrug tot aan de Lindenberg door “vier groote ballons werkelijk schitterend verlicht waardoor men een verrassend schoon gezicht op zowel de kade als de rivier had”. Van de tien lampen die in 1886 geplaatst werden kwamen er vier aan de Waalkade. Het Valkhof, het Kelfkensbos, het Hunnerpark, het Keizer Karelplein, het Stationsplein en het Kronenburgerpark kregen elk één lamp. Stroomlevering aan de rest van de stad liet nog even op zich wachten. Elektriciteit was verhoudingsgewijs duur en werd lange tijd slechts op beperkte schaal toegepast. Eind negentiende eeuw werd de stad nog hoofdzakelijk verlicht door (hallo)gas- en petroleumlampen. Pas na 1911 is sprake van grootschaliger toepassing van elektriciteit in de openbare ruimte.

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 565-040 (1961-1974)
  • J. Brabers (red.), Nijmegen. Geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Negentiende en Twintigste eeuw, Nijmegen 2005, p. 257.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...