Generaal James Gavin en het Albany Committee for Nijmegen

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:30 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Volgens De Gelderlander van 22 maart 1947 stelde burgemeester Hustinx zich in een brief van 4 december 1945 in verbinding met zijn ambtgenoot in Albany, de hoofdstad van de staat New York. De aanleiding van deze brief was een berichtje in Amerikaanse kranten dat Albany het voornemen had Nijmegen te adopteren. Generaal-majoor James M. Gavin, commandant van de Amerikaanse 82nd Airborne Divisie, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Nijmegen, had hierbij het voortouw genomen. Gavin wilde zoveel mogelijk doen om de gevolgen van het bombardement van 22 februari 1944 door hulpverlening door Amerika te verzachten. In de berichtgeving over de hulpactie wordt overigens steeds melding gemaakt van de Nijmeegse afkomst van de stichter van de stad Albany, Brant van Slichtenhorst, die in feite uit Nijkerk kwam. Hoogstwaarschijnlijk dacht men in Albany dat de stichter van hun stad een Nijmegenaar was; de naam Van Slichtenhorst leeft voort in een Nijmeegse straatnaam die naar Arend van Slichtenhorst verwijst.

Half november 1946 ontving het Nijmeegse gemeentebestuur bericht dat burgemeester Corning van Albany bezig was een comité in het leven te roepen dat de hulpverlening aan Nijmegen moest coördineren: het Albany Committee for Nijmegen. In maart 1947 bezocht een delegatie van dit comité Nijmegen om zich op de hoogte te stellen van de behoeften van de plaatselijke bevolking. Tijdens dit bezoek werden door burgemeester Hustinx de overeenkomsten tussen beide steden benadrukt (het inwonertal, de ligging aan een rivier, het ‘volkskarakter’ en de Nederlandse families die er sinds de zeventiende eeuw woonden). Op 25 maart 1947 werd Gavin tot ereburger van Nijmegen benoemd, maar hij was zelf afwezig. Hij had vele onderscheidingen, waaronder de Nederlandse onderscheiding Groot-Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Tijdens de Nijmegenweek die vanaf 14 april 1947 in Albany werd gehouden, bracht de delegatie die in Nijmegen was geweest verslag uit over hun ervaringen. In die week werden de goederen voor Nijmegen ingezameld. Burgemeester Corning onthulde een gedenksteen die herinnerde aan het bezoek van koningin Wilhelmina aan Albany tijdens haar Amerikareis op 27 juli 1942. Op 7 november 1947 begon de uitgifte van de goederen uit Albany.

Generaal Gavin en andere veteranen van de 82st American Airbornes waren ook betrokken bij de wederopbouw van de Nijmeegse universiteit. Hij was lid van het American Committee to aid the University of Nijmegen Inc., opgericht door de priester P.J.M.H. Mommersteeg die tijdens de oorlog in de VS verbleef. Door de anti-Nederlandse stemming in de VS wegens de ‘politionele acties’ in het toenmalige Nederlands-Indië vielen de resultaten van een geldinzameling tegen. Op 17 februari 1953 onthulde generaal Gavin een bronzen gedenkplaat in de muur van de Faculteit der Geneeskunde aan de Kapittelweg 40 (nu 46). Generaal Gavin woonde 1953 en 1969 de Nijmeegse bevrijdingsherdenkingen bij. Na zijn vertrek bij het leger in maart 1958 ging hij het bedrijfsleven in, onderbroken in 1961 en 1962 door het ambassadeurschap in Frankijk. Op 23 februari 1990 overleed hij op 82-jarige leeftijd in Baltimore.

Bronnen

  • Artikelen in De Gelderlander 1947
  • T.N.J.A. van Rijn, De huisvesting van de R.K. universiteit in de eerste vijfentwintig jaren van haar bestaan in: Tijdschrift *Numaga dl. 41, 1994, p. 135-154, speciaal p. 147-149

Bronnen

Bewerking wetenschappelijke correspondentie door Han Maenen (Regionaal Archief Nijmegen, 2010).


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...