Het Digitale Huis

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2024 om 16:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Introductie

Meer weten over de geschiedenis van de stad en omgeving? Het digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis streeft ernaar zoveel mogelijk informatie en verhalen over de geschiedenis van Nijmegen te verzamelen en toegankelijk te maken. De kennisbank is een initiatief van het Regionaal Archief Nijmegen in nauwe samenwerking met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en partijen als Numaga, de Radboud Universiteit en Oorlogsdoden Nijmegen.

Op deze startpagina staat een overzicht van de meest geraadpleegde themapagina's. Grasduin bijvoorbeeld in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse, de Radboud Universiteit of de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen.

Gebruik de zoekbalk links in het menu om naar specifieke onderwerpen te zoeken. De artikelen in de kennisbank zijn ook te vinden op onderwerp, wijk en periode. Voor de nadere verdeling van de artikelen is gebruikt van de indeling in onderwerpen, zoals die gehanteerd wordt door het Regionaal Archief Nijmegen. Er zijn 19 hoofdcategorieën met daaronder de bijbehorende subcategorieën. Er zijn overzichten van alle (sub)categorieën op nummer en op alfabet.
Archeologie op Straat Sanering van de benedenstad
Een wandeling door de archeologische vindplaatsen van de stad Een expositie in het kader van Ongekend Nijmegen 2022
Wie op zoek is naar het verhaal van Nijmegen kan terecht in boeken, in het museum of in de archieven. Maar de grootste en de meest tot de verbeelding sprekende bron is de stad zelf, als ‘ooggetuige’ van de geschiedenis. De stad verandert voortdurend en de geschiedenis verschijnt en verdwijnt. Door archeologisch onderzoek op plekken waar het bodemarchief wordt verstoord, weten we steeds meer over het verleden. Met visualisaties wil Nijmegen de bijzondere plekken weer laten zien aan bewoners en bezoekers.

Voor ONGEKEND belicht het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de sanering van de Benedenstad in het midden van de twintigste eeuw. Een bijzonder en bij het grote publiek minder bekend Nijmeegs verhaal. Met archiefbronnen reconstrueren we de geschiedenis van deze wijk.

Stadsarchieven Onderscheidingen
Een wegwijzer door de geschiedenis van stad en gemeente Personen die een gemeentelijke of koninklijke onderscheiding kregen
Het Regionaal Archief Nijmegen beheert de archieven van de stad en de gemeente Nijmegen over de periode van 1196 tot en met 1998. Deze pagina biedt een korte introductie en ingang op de verschillende archieven.

Personen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor stad en samenleving maken kans op een onderscheiding. Op deze pagina staat welke onderscheidingen er zoal zijn en wie ze heeft ontvangen.

Voortgezet onderwijs in Nijmegen Vakbeweging in Nijmegen en omgeving
Tien scholengemeenschappen en hun voorgangers Ruim 125 jaar strijd voor werknemersbelangen
Sinds de negentiende eeuw zijn er diverse scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen opgericht. Lees meer over de huidige scholengemeenschappen en hun oorsprong.

Sinds het eind van de 19de eeuw zetten vakbonden zich in voor de belangen van werknemers. Lees meer over de ruim 130 organisaties die de werknemers in Nijmegen en omgeving vertegenwoordigden.

De Vierdaagse De Tweede Wereldoorlog in Nijmegen
Duik in de geschiedenis van het grootste wandelevenement ter wereld Bronnen en informatie over bewogen jaren
Wandel door de geschiedenis van 100 vierdaagsen aan de hand van artikelen, verhalen, archieven en het vele prachtig beeldmateriaal.

De Tweede Wereldoorlog had grote gevolgen voor de stad Nijmegen die tot op de dag van vandaag merkbaar zijn. Meer weten over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen?

Migrantenerfgoed Nijmegen 1960-1980 Genealogische bronnen
Foto's, verhalen en interviews Duik in je eigen familiegeschiedenis
In 2009 vond het project Migrantenerfgoed Nijmegen plaats met als doel zoveel mogelijk erfgoed van migrantengroepen te verzamelen. Deze pagina biedt een eerste indruk van het verkregen materiaal.

Voor genealogisch onderzoek in Nijmegen en omgeving staat er een groot aantal bronnen ter beschikking. Bekijk het overzicht van de belangrijkste bronnen van het Regionaal Archief Nijmegen en de beschikbaarheid hiervan op internet en in de studiezaal.

Wijken Radboud in de stad
Ontdek de geschiedenis van je eigen leefomgeving Meer dan 90 jaar universiteitsgeschiedenis
Nijmegen bestaat sinds 1 januari 2007 uit 9 stadsdelen en 44 wijken. Deze indeling is gebruikt voor het maken van de categorieën voor de geografische indeling van artikelen.

Radboud in de stad" biedt meer dan 60 artikelen over de voormalige locaties van de universiteit in de stad, zoals collegezalen en verenigingsgebouwen, professorenwoningen en studentencafés.

Burgemeesters Nijmegen Wezenzorg
Korte biografieën vanaf 1816 Drie weeshuizen en hun archieven
Lees meer over Van Schaeck Mathon, Hustinx, vader en zoon De Graaf en alle andere Nijmeegse burgemeesters.

Duizenden kinderen hebben tussen 1560 en 1960 verbleven in een van de drie weeshuizen in Nijmegen. Lees meer over de geschiedenis van deze instellingen en hun archieven.

Verkiezingen 100 jaar Openbare Bibliotheek
De resultaten van 100 jaar politieke strijd om de kiezer Een eeuw lang lezen
Lees meer over de deelnemende politieke partijen en de Nijmeegse uitslagen van de verkiezingen voor gemeenteraad (vanaf 1919), Tweede Kamer (vanaf 1986) en Provinciale Staten (vanaf 1987).

Het Regionaal Archief Nijmegen heeft veel informatie over de geschiedenis van de Openbare Bibliotheek in Nijmegen. Op deze pagina staan verwijzingen naar verhalen, beeldmateriaal en het archief.

Jaarkronieken Numaga
De belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis
Wat gebeurde er zoal in de stad in de maand waarin uw dochter werd geboren, 20 jaar geleden? Of hoe verliep de 4-daagse en de feesten in 1992? Het antwoord op deze en vele andere vragen is te vinden in de kroniek van Nijmegen in de jaarboeken van historische vereniging Numaga. De jaarkronieken die vanaf 1990 in het Jaarboek Numaga verschenen, zijn nu te zien in Het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.