Indisch Nijmegen:Herdenking Tweede Wereldoorlog en Bersiaptijd
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
De Indische identiteit wordt ook gevormd door het verleden en in het bijzonder de oorlogsperiode 1941-1949. In de collectieve beleving is de oorlog een belangrijk markeringspunt. Indische Nederlanders vinden dat mensen in Nederland weinig weten over de oorlog in het Verre Oosten. Toen ze pas in het land arriveerden kregen ze vaak te horen hoe erg het hier geweest was in de hongerwinter en dat de mensen bloembollen moesten eten. Daar in het warme Indië kon het toch niet even erg zijn geweest?
Wat Indische Nederlanders betreuren is dat de gemiddelde Nederlander niet weet dat ze na de Japanse bezetting in een nieuwe oorlog (de Bersiaptijd) terechtkwamen. De Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is voor veel Indische Nederlanders fataal of traumatisch geweest. Juist toen zijn de meeste Indische slachtoffers gevallen. De Indonesiërs beschouwden de Indische Nederlanders als collaborateurs van de kolonisator en dus als hun vijanden.
Indische Nederlanders hebben tientallen jaren om erkenning gevraagd van hun geschiedenis in die oorlogen en die ook officieel gekregen. Vanaf 1988 is 15 augustus een nationale dag van de herdenking van de capitulatie van Japan. Overheidsgebouwen moeten de vlag hijsen en particulieren mogen dat. Toch zullen de meeste Nederlanders niet weten wat er die dag speelt. Sinds 2006 kent Nijmegen een ‘Indische’ variant op 4 mei. Op 14 augustus is er in het stadhuis een herdenking van slachtoffers uit de regio Nijmegen die in de periode 1941 tot 1950 in het Verre Oosten zijn gevallen. Het gaat dan om zowel militairen als burgers, Indisch en niet-Indisch. De ceremonie wordt in het stadhuis en buiten op de Gedeputeerdenplaats gehouden, onder begeleiding van de Last Post. De gemeentebesturen van Nijmegen en Heumen, Indische organisaties, veteranen en nabestaanden leggen kransen of bloemen.
De laatste jaren is er meer oog voor de geschiedenis van deze stadgenoten die hier nu alweer een halve eeuw wonen. Door het 51e Canonvenster zal die aandacht meer zichtbaar zijn voor de Indische Nederlanders te Nijmegen.
Verantwoording
Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster Indisch Nijmegen (2012)
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...