Katholieke begraafplaats Emmausparochie

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:19 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Groenestraat
In gebruik vanaf: 1910
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

In 1909 verzocht pastoor N.J. van Erp van de nieuwe parochie Heilige Antonius van Padua-St. Anna toestemming aan het college van Burgemeester en Wethouders om een begraafplaats aan te leggen bij de parochiekerk aan de Groenestraat in de wijk Hazenkamp. De pastoor verkreeg de toestemming van het college en in 1910 vonden de eerste begrafenissen plaats. In 1913 en 1942 is het terrein uitgebreid, waardoor het kerkhof steeds meer te midden van de bebouwing kwam te liggen.

Op 1 september 1972 ging de parochie Heilige Antonius van Padua-St. Anna op in een Nijmeegs parochiaal samenwerkingsverband onder de naam Emmausparochie. De kerk in de Groenestraat werd toen een van de twee kerken waar de parochiële activiteiten zich concentreren. Het kerkhof is als gevolg hiervan in beheer van de Emmausparochie.

Begraafregister

Het begraafregister van de periode 1910 tot heden is aanwezig bij de Emmausparochie, Groenestraat 229, Nijmegen. Geïnteresseerden kunnen deze stukken komen inzien op afspraak (2007).

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Stadsbestuur Nijmegen 1810-1946, rubriek gezondheid inv.nr. 515.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 62-63.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...