Kazernemeester

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:19 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Functie

De raad en de burgemeesteren benoemen beurtelings een kazernemeester en assistent-kazernemeester, die zich bezig moeten houden met uitvoerende taken van de commissie inkwartiering en kazerning.<ref>De Raadssignaten, 1816, f. 46 v.,</ref> De vaste commissie inkwartiering en kazerning verdwijnt in 1827 uit beeld. De werkzaamheden van de kazernemeester en diens assistent worden dan ook ingekrompen.<ref>Raadssignaten, 1827, f. 42 v.</ref> Mogelijk als gevolg daarvan vervalt na 1827 de functie van assistent-kazernemeester.

Verschillende benamingen

Vanaf het eind van de 19e eeuw komt de kazernemeester onder verschillende benamingen voor, onder andere als 'agent van huisvesting van militairen en van militaire transporten'. De functie laat nog tijd en ruimte over voor andere betrekkingen: een groot aantal jaren wordt zij gecombineerd met de functies van marktmeester en van collecteur der staanplaatsgelden op de vismarkt en de week- en jaarmarkten. In 1889 wordt degene die deze gecombineerde betrekkingen vervult door drie verschillende personen opgevolgd. Er komt dan weer een aparte agent van inkwartiering en transporten. De jaarwedde blijft dezelfde, waaruit kan worden opgemaakt dat het nog steeds om een -kleine- deeltijdfunctie gaat. In 1896 wordt de "door overlijden van den titularis opengevallen betrekking van agent van militaire inkwartiering en transporten" opgeheven.<ref>Gemeenteverslag, 1896, p. 8.</ref> De registrerende werkzaamheden van de agent gaan over naar een ambtenaar van de secretarie, naar de afdeling militaire zaken.<ref>Zie Raadsverslag 1896, vergadering 1 september 1896.</ref>

Voetnoten

<references/>

Bronnen

  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en stedelijke overheid te Nijmegen, 1816-1851, Gemeentearchief Nijmegen, 1994.
  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1851-1919, Gemeentearchief Nijmegen, 1994.

Verantwoording

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)