Kinderlintje

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:16 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassenen krijgen een onderscheiding van de koningin of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wél op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje.

Naar de startpagina over onderscheidingen

2008

Burgemeester Thom de Graaf reikte op donderdag 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, voor de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Maud Aarns (9 jaar)

Maud zamelde geld in voor waterfilters voor Uganda door zelfgemaakte sieraden te verkopen. Ze is een soort ambassadrice voor St. Samaritan’s Purse Nederland.

Rick van den Berg (14 jaar) en Joeri van den Berg (11 jaar)

Deze broers zijn al jaren mantelzorgers voor hun vader, die al 18 jaar ziek is.

Daphne Albers (12 jaar)

Daphne heeft haar vader uit zee gered.

Freek Hanenbergh (9 jaar)

Freek haalde met een zelfgemaakt fietskarretje door weer en wind het plastic afval op van een groot deel van de 37e straat Weezenhof en gooide dit vervolgens netjes in de plasticbak.

Lisanne Gloudemans (8 jaar)

Lisanne heeft het gemeentebestuur gevraagd om een speelplein aan de Daalseweg. Het speelplein is er ook gekomen.

Daniel Hendriks (12 jaar)

Daniel is beste keeper van Nederland in zijn leeftijdscategorie.

2009

Vrijdag 20 november, op de dag van de Rechten van het Kind, reikte burgemeester Thom de Graaf de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Antoon Hasenack (9 jaar)

Antoon probeerde zijn vader te reanimeren en belde 112. Ondanks alle goede acties van Antoon is zijn vader helaas overleden. Maar voor zijn dappere optreden verdiende hij een onderscheiding.

Femke Remmen (8 jaar)

Femke maakte een straatkrant en verspreidt deze in de buurt. Zo zorgt zij ervoor dat iedereen in de buurt op de hoogte is van elkaars wel en wee.

Floor van der Smissen (11 jaar)

Floor doet vrijwilligerswerk voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij hielp onder meer bij de filmavond, in het restaurant en bij het zwemmen (met het GVO). Ook gaat ze een paar keer per jaar als kok mee op vakantie met de Bosjuweel.

Ishana Rivera (9 jaar)

Ishana hielp haar moeder ontzettend goed toen ze ernstig ziek was. Ze heeft het gezin (moeder en dochter) zo goed mogelijk draaiend gehouden.

Koen Boltong (12 jaar)

Koen liep geld bijeen voor kindertehuis Elisama op Bali tijdens de Vierdaagse van dit jaar. Hij liep de Vierdaagse uit. Op zich al een prestatie, maar al helemaal omdat Koen door een stofwisselingsziekte een achterstand in zijn ontwikkeling heeft.

Groep Kinderboerderij ’t Boerke

Nicky Versteegh (13 jaar), Laura van Setten (11 jaar), Claudia Rousse (12 jaar), Stefanie Rousse (9 jaar), Rukiye Gurbuz (9 jaar), Melda Tuncer (9 jaar), Lucy Jansen (9 jaar) en Rouayda Ouchane (11 jaar) helpen twee tot drie keer per week mee op de kinderboerderij: dieren verzorgen, uitmesten, schoonmaakwerkzaamheden.

2010

Maandag 22 november 2010 reikte burgemeester De Graaf de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Isa Greuel en Juliëtte de Bruijn (beiden 8 jaar)

Isa en Juliëtte hebben geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Samen maakten ze kaarten en strijkkraalfiguren die ze verkochten aan familie, bekenden en bij een bouwmarkt. De opbrengst was ruim honderd euro. Deze actie bedachten ze helemaal zelf. De bouwmarkt verdubbelde overigens het bedrag.

Naud Bernards (12 jaar)

Naud heeft een heldendaad verricht. Hij was met zijn ouders in een eetcafé toen een peutertje met zijn hoofd in een ijzeren hek bekneld raakte. Niemand lukte het om de peuter te bevrijden. Met de gouden tip van Naud, het jongetje dóór het hek duwen in plaats van terug te halen, werd de peuter bevrijd uit de benarde situatie.

Pip Peters (11 jaar)

Pip heeft Nijmegen op de kaart gezet. Zij heeft met twee vriendinnen meegedaan aan de finale van het Avro Juniorsongfestival 2010 met het zelfgeschreven nummer “You tell me”. Hoewel ze niet won trad ze samen met acht finalisten op in liveshows voor de televisie. Pip is inmiddels een jeugdidool.

Nurullah Baydemir (12 jaar)

Nurullah kreeg op de laatste dag voor de zomervakantie te horen dat hij een ernstige ziekte heeft. Hij heeft de hele zomervakantie in het ziekenhuis gelegen. Nurullah is een voorbeeld voor andere kinderen, omdat hij bijna altijd naar school komt en hij wil blijven leren. Ondanks zware behandelingen en vermoeidheid wil deze leergierige doorzetter zijn lessen blijven volgen. Hij zal dan vanuit huis via een webcam ‘in de klas’ zijn.

Robert Quint (12 jaar)

Mede dankzij Robert’s hulp kan het stoomtreintje door het Goffertpark rijden. Hij schept kolen, houdt het perron schoon, verkoopt kaartjes en laat de trein aan het eind van de dag stoom afblazen. Hij doet dit op tourbeurt met Pim Egbertzen (15) en Jordi Wouters (16). De hulp is erg belangrijk omdat de treinmachinist niet alleen kan werken.

Pim Daniels, Pauline Dopheide, Jop van Rijen, Erik van Bronswijk, Maurits Hilbrand, Gregory Voss (groep 7 van Basisschool Klein Heyendaal)

Tijdens de jaarlijkse kunstmarkt op school zamelden deze groep kinderen op eigen initiatief een bedrag in voor Zuid-Afrika. Als rockband gaven ze op hun vrije middag een spetterende show en verkochten zelf ingezongen Cd’s.

2011

Op maandag 18 november reikte burgemeester Thom de Graaf voor de zesde keer de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Dante van Gemert (11)

Dante heeft zich ingezet voor de speelplekken in zijn omgeving nadat hij tijdens het voorbereiden van een speurtocht erachter kwam dat er steeds meer huizen werden gebouwd waar hij normaal speelde. Met zijn camera, moeder en vriend Timon heeft hij een tocht door Lent gemaakt en een uitgebreide collage gemaakt en deze aangeboden aan de wethouder. Bij het aanleggen van een speeltuin bij hem in de buurt, werd zijn collage als voorbeeld gebruikt! Bij de opening van de speeltuin werd Dante zelfs geroemd door wethouder Tankir voor zijn inzet.

Thijs (8) en Niels (6) Schlimback

Op 16 oktober waren Thijs, Niels en hun zusje Meike (3) met hun ouders op visite bij kennissen. De kinderen speelden in de zon in de achtertuin vlakbij een brede sloot. Hun ouders hadden hen al gewaarschuwd om niet te dicht bij de sloot te spelen en hielden zelf een oogje in het zeil. Op een onbewaakt moment e viel Meike er per ongeluk in. Beide broers kwamen gelijk in actie, Thijs sprong in het water en trok samen met Niels hun zusje weer op de kant. Hun ouders zijn super trots op de jongens.

Dennis Tran (11), Esther Shi (11), Ruben Treffers (11), Elsa Becks (11), Faria Sidhu (11) en Mertcan Karaca (13)

Deze leerlingen van de basisschool de Prins Mauritsschool zijn mediator op hun school. De 6 leerlingen helpen andere kinderen bij het oplossen van ruzies. Zij doen dit in koppeltjes van 2. Als heuse grote mensen maken zij een stappenplan, laten de ruziemakers ieder hun verhaal doen en helpen vervolgens met het vinden van de oplossing. Ze hebben zo al menig conflict (creatief) opgelost en dat is de sfeer op school zeker ten goede gekomen.

Giovanni Meijer (12)

Giovanni’s moeder is een aantal jaren geleden ernstig ziek geworden waarna zij ernstig gehandicapt is geworden. Giovanni heeft ervoor gekozen bij zijn moeder te blijven wonen nadat zijn ouders zijn gescheiden. Op de momenten dat de hulp van zijn moeder er niet is, helpt hij haar bij haar dagelijks werk. Hij is meer dan een lieve zoon; Giovanni staat elke dag voor haar klaar. Hij helpt in het huishouden, met de boodschappen, het bekijken van de post en het koken. Dit zijn voor Giovanni alledaagse dingen die heel vanzelfsprekend zijn.

2012

Woensdag 21 november 2012 reikte burgemeester Bruls om 10.00 uur in het stadhuis de Nijmeegse Kinderlintjes 2012 uit.

Fleur de Valk (8 jaar)

Oma Van Engelenburg past regelmatig op haar kleindochter Fleur en haar zusje. Zo ook op 4 maart van dit jaar. Plotseling wordt oma niet goed en Fleur bedenkt zich geen moment en belt met het alarmnummer 112. Met spoed wordt oma met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar slagen artsen erin oma in leven te houden. Volgens de artsen zou oma Van Valkenburg niet geleefd hebben zonder het kordate optreden van haar kleindochter.

Naomi Alves (11 jaar)

De in de Kolpingbuurt woonachtige Naomi is wat je noemt een echte nijvere bij. Ze organiseert activiteiten voor kinderen uit de buurt zoals een rommelmarkt en een quiz. Naomi kan echt goed organiseren en zit altijd vol met goede ideeën. Die bespreekt ze dan met leeftijdsgenoten en vervolgens gaat ze dan aan de slag. Onlangs organiseerde ze nog een Halloweenavond waar 33 kinderen aan deelnamen. Naomi is een lichtend voorbeeld voor de wijk.

Emma Cornelissen (5 jaar)

Een grotere dierenvriend dan Emma is er waarschijnlijk niet in Nijmegen. Emma, haar zusje, broer en ouders hebben honden, cavia’s, konijnen en een hamster thuis. De moeder van Emma werkt bij de Kleindierenopvang in Nijmegen. Daar komen cavia’s, konijnen en hamsters die gewond zijn of waar niet meer voor gezorgd wordt. Emma vangt thuis ook deze dieren op om ze te vertroetelen en tam te maken zodat ze weer een nieuw baasje kunnen krijgen. Ook maakt ze reclame op haar school voor de dierenopvang.

Virgil van Donzel (13 jaar)

Op de hoek van de Heyendaalseweg-Pastoor Wicherstraat staat sinds kort een monument voor William Cain. Zijn vliegtuig werd op 6 oktober 1944 door kogels geraakt en hij koos voor een landing op een open terrein in Brakkenstein om burgers zo voor een grote ramp te behoeden. Cain kwam daarbij zelf om het leven. Virgil en de Tarcisiusschool hebben geld opgehaald om het monument mogelijk te maken. Virgil maakte ook een grote maquette en vliegtuigmodellen voor een expositie op school en vertelde zijn medeleerlingen heel veel over de Tweede Wereldoorlog. Hij zorgde zelfs voor een oude jeep op school.

Hannah de Jong (9 jaar)

Ongeveer een jaar geleden keek Hannah televisie en zag een item over de stichting Kika. Een stichting die geld inzamelt voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker. Hannah werd zo geraakt door dit onderwerp dat ze besloot een actie op te zetten om geld in te zamelen voor Kika. Ze bakte met hulp van haar moeder cakejes, versierde die en verkocht ze in de buurt. De opbrengst is op de rekening van Kika gestort.

(Voorlees)hond Soul (2 jaar)

Soul wordt ingezet voor kinderen met dyslexie en andere leesproblemen. Zij mogen Soul dan voorlezen. Dat helpt. Hij neemt stress weg, geeft geen kritiek en oordeelt niet. Soul ontving een lintje met een bot eraan.

2013

Op woensdag 20 november reikte burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Lieke Wolf, Lotte Smeenge, Mare Dekkers (allen 9 jaar)

Nadat de hond van Lieke werd opgehaald door de dierenambulance voelde zij zich hier erg bij betrokken. Samen met haar vriendinnen Lotte en Mare zijn ze maanden bezig geweest om geld op te halen voor dierenambulance Nijmegen door zelfgemaakte armbandjes te verkopen en door het ophalen van lege flessen. De meiden hebben al € 200,00 bij elkaar gewerkt opdat de dierenambulance nog meer dieren kan helpen.

Pascal Leensen (12 jaar)

Pascal vrolijkt iedereen op met zijn humor en positieve woorden ondanks zijn handicap. Pascal is grotendeels verlamd en zit in een rolstoel. Hij zat tot en met groep 7 op Basisschool Klein Heyendaal maar omdat het leren lopen teveel aandacht vraagt zit hij nu op de Sint Maartensschool. Pascal klaagde nooit, wilde altijd meedoen en met zijn doorzettingsvermogen is hij een voorbeeld voor iedereen. Zijn hele ‘oude’ klas vindt Pascal een echte held die het verdient om in het zonnetje te worden gezet.

Jimmy Jansen (10 jaar)

Al vanaf jonge leeftijd is fietscross Jimmy’s lust en leven. Na een valpartij werd geconstateerd dat Jimmy maar een werkende nier had. In januari 2012 is zijn niet werkende nier verwijderd en in april begon het nieuwe bmx-seizoen weer. Ondanks zijn zware operatie heeft Jimmy vorig jaar alle wedstrijden gewonnen. Dit jaar is Jimmy ook Nederlands kampioen geworden en hij werd 6e bij de Wereldkampioenschappen in Nieuw Zeeland.

Luke de Bakker (11 jaar)

In het voorjaar van 2011 kreeg Luke te horen dat haar oom Sander ernstig ziek was en dat de artsen niks meer voor hem konden doen. Haar oom liet het er niet bij zitten en ging op zoek naar manieren om zijn ziekte te verslaan. Hij vond een therapie die waarschijnlijk niet kon genezen maar hem wel extra tijd gaf. Deze therapie was duur en de verzekering betaalde niet. Luke wist raad: ze ging knutselwerkjes verkopen en maakte ook schilderen voor de verkoop. De opbrengst ging naar de door de familie opgerichte stichting No Guts No Glory (NGNG). Oom Sander is in juli 2011 helaas overleden maar de stichting en zeker ook Luke gaat door en is een echt NGNG-boegbeeld en zamelt geld in waar ze kan tijdens benefietconcerten en op school. Zo heeft ze meer dan € 200,00 opgehaald met de verkoop van polsbandjes aan klasgenoten. Lukes inzet heeft haar geholpen om verdriet te mogen voelen en te beseffen dat je altijd kansen moet grijpen.

Amira Willighagen (9 jaar)

Amira zong bij het tv-programma Holland's Got Talent het klassieke nummer ‘O Mio Babbino Caro’ en zij overrompelde de jury zodanig dat zij een golden ticket in de wacht sleepte met haar optreden en direct door mag naar de liveshows. Met deze prestatie zet Amira Nijmegen op de kaart.

Job, Pien en Puck van Mierlo (11, 9 en 13 jaar)

Job, Pien en Puck zagen hun oom op televisie bij een inzamelactie van Douwe Egberts-koffiepunten voor de Voedselbank in Voorburg. De punten konden worden omgewisseld voor koffie. De kinderen raakten in de ban van de Voedselbank en gingen punten inzamelen voor de eigen Nijmeegse voedselbank onder het motto: “die hebben ook hulp nodig en wij hebben toch kerstvakantie!”. Met dank aan Job, Pien en Puck kreeg de Nijmeegse voedselbank eind januari van dit jaar een donatie van 350 pakken koffie. En de inzameling was hiermee niet teneinde want de actie werd opgepakt door de lokale media en vele stadsgenoten en dit jaar zijn er alweer 300.000 punten afgeleverd bij de Voedselbank.

Brad Brouwer (9 jaar)

Brad heeft twee jaar lang op bewonderenswaardige manier voor zijn zieke moeder gezorgd. Zijn moeder overleed op 29 juni van dit jaar aan kanker. Brad deed werkelijk alles voor haar; Brad liep met haar aan de hand, maakte lekkere dingetjes voor haar, stopte haar onder en knuffelde haar. Tot slot zong hij in het crematorium voor zijn moeder het lied ‘Achtste groepers huilen niet’ van Kim-Lyan van der Mey. Wat zou Brads moeder trots zijn op zijn kinderlintje.

Stijn Brouwer (11 jaar)

Stijn bedacht om van de jaarlijkse sportdag van zijn school Basisschool De Hazekamp een sponsoractiviteit te maken. Bij elk sportonderdeel sneuvelde persoonlijke records van de kinderen wat in totaal een bedrag van € 711,86 opleverde voor Kika. Stijns gedachte achter het doel was eenvoudig: ‘Je zou het ook fijn vinden dat mensen jou helpen als je kanker hebt’. Stijn heeft de hele organisatie zelf ter hand genomen, wat natuurlijk een mooie combinatie van eigen initiatief, creativiteit én doorzettingsvermogen is!

2014

Op vrijdag 21 november 2014 reikte burgemeester Bruls om 10.00 uur in het stadhuis de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Edina Jukovic en Belma Hadjihasanovic (beiden 10 jaar)

Beide meisjes hebben in mei van dit jaar een inzamelingsactie opgezet voor mensen die slachtoffer waren van de overstromingen in de Balkan. De families van Edina en Belma komen uit Bosnië. Ze zijn op school alle klassen rond geweest om te vertellen over de situatie. Daarna hebben ze een brief gestuurd naar alle ouders van hun school met de vraag om hulpgoederen. Twee weken lang zijn er dozen met spullen verzameld die de slachtoffers in de Balkan goed konden gebruiken. Via bevriende vrachtwagenchauffeurs zijn de hulppakketten naar de getroffen gebieden gebracht.

Philip Verbeek (9 jaar)

Philip is een dappere stoere boy die het niet gemakkelijk heeft door zijn stofwisselingsziekte. Door zijn ziekte heeft hij zelf eens via Stichting Opkikker een onvergetelijke verwendag meegemaakt. Stichting Opkikker organiseert opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Nu hij weet hoe belangrijk dit is en hoe je door zo’n dag even je ziekte kan vergeten is Philip zelf ambassadeur geworden van deze Stichting. Hij heeft in korte tijd heel veel mobieltjes ingezameld en opgestuurd voor dit goede doel. Nu is hij alweer druk bezig met het verkopen van loten voor Stichting Opkikker.

Roos Verbruggen (7 jaar)

Vorig jaar was er een natuurramp in de Filipijnen. Roos zag beelden van de orkaan Haijyan op het Jeugdjournaal en vroeg meteen naar haar Filipijnse vakantievriendinnetje. Ook het eiland waar zij woont, was zwaar getroffen. Roos heeft toen zelf een actie bedacht om van schoenendozen collectebussen te maken. Deze heeft ze met een briefje bij de winkels in de buurt neergezet. Ook heeft ze een flyer op school verspreid en heeft ze bij de schoolpoorten gecollecteerd. De acties van Roos hebben €317 opgebracht voor giro 555. Zij heeft dit bedrag tijdens de nationale inzameling zelf naar Hilversum gebracht.

Sanne Berkelaar (9 jaar)

Sanne had tot aan begin oktober van dit jaar mooie lange haren. Voor meisjes, en zéker van deze leeftijd, is lang haar best belangrijk. Toch heeft Sanne, samen met haar moeder, haar haren afgeknipt voor Stichting Haarwensen. Deze stichting zorgt er voor dat zieke kinderen die hun haar verliezen en kaal worden weer een pruik van echt haar kunnen dragen. Sanne heeft haar haar extra lang laten groeien zodat zij uiteindelijk een flinke vlecht aan de Stichting kon geven. Heel speciaal dat een meisje van 9 jaar dit voor andere kinderen doet.

Anne Sophie Sizoo ( 9 jaar)

Anne Sophie wil haar straat (Achter de Carmel/centrum Nijmegen) op de kaart zetten als groene straat. Ze is begonnen met de aanplanting van de eerste van 3 boomspiegels Ze probeert haar leefomgeving groener te maken door de verzorging van de boomspiegels. Ze verzorgt de spiegel met plantjes en bollen waardoor de buurt opvrolijkt en levendiger is geworden. Ook heeft Anne Sophie zelf een bord gemaakt met “verboden te poepen” er op zodat mensen hun hond niet in dit tuintje laten poepen. Buurtbewoners vinden dit een mooi initiatief en geven Anne Sophie regelmatig complimentjes.

Dide (11 jaar) en Jana (8 jaar) van der Valk en Mila Poynter (8 jaar)

Deze drie dames doen uit zichzelf en in hun vrije tijd mee met Actie Schone Waal. Via een kalender op Internet geven de vriendinnetjes zich op om te helpen met het schoon houden van de Waalstranden. Ook ruimen zij regelmatig op in een gezamenlijk buurtparkje bij de Hatertseveldweg, dat in gemeenschappelijk beheer van de wijk is. Dide, Jane en Mila nemen dit werk heel serieus op. Zij stellen zich in het weekeind zeer actief op hiervoor en elk seizoen steken zij een paar dagen de mouwen uit de handen.

Marleen Heijl (8 jaar)

Marleen zit op de Nuts Basisschool in Lankforst. Al een jaar lang haalt Marleen 1 x per maand de grijpstok op van school om rommel op te ruimen. Samen met haar moeder gaat zij dan de wijk in en brengt ze de volgende dag de stokken weer terug. Ze doet dit helemaal uit zichzelf en in haar vrije tijd. Marleen doet dit trouw want ze slaat nooit haar opruimactie over. Ook gaat Marleen langs het voetbalveld om troep te verzamelen. Met gemak haalt zij een zak vol afval op met behulp van de grijp-afvalstok. Soms neemt ze een ander kindje uit de buurt mee. Een mooie combinatie van eigen initiatief en voorbeeldfunctie voor anderen!

2015

Op vrijdag 20 november reikte burgemeester Bruls om 10.00 uur in het stadhuis voor de tiende keer de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Dries Pijnenburg (11 jaar)

Dries volgt het plaatselijke nieuws en toen hij hoorde van de opvang van drieduizend vluchtelingen in Nijmegen bedacht hij zich geen moment. Op eigen initiatief en helemaal zelfstandig is Dries te werk gegaan. Hij schreef een brief aan de burgemeester met zijn plan speelgoed en warme kleren op te halen voor de kinderen van vluchtelingen op Heumensoord. En zo gezegd zo gedaan. Dries heeft met zijn inzamelingsactie bereikt wat hij voor ogen had; er is veel speelgoed opgehaald en er zijn veel warme kleren ingebracht. Deze kanjer van elf jaar haalde met zijn hartverwarmende actie ook nog de lokale TV, wat alleen maar gunstig is voor het promoten van zijn actie natuurlijk!

Mila Kasanardjo (11 jaar)

Al drie jaar zet Mila zich in voor de goede doelen van de Mini Zevenheuvelenloop. Drie jaar op rij heeft zij het meeste sponsorgeld opgehaald. In 2012 was het goede doel ‘Loop voor Leven’, in 2013 ‘Energy 4 all’. In 2014 heeft zij voor ‘Energy 4 all’ een totaal bedrag van € 141,85 opgehaald. Ook dit jaar heeft zij zich weer ingezet voor het goede doel van de Mini Zevenheuvelenloop, te weten Natuurmonumenten. De jury vindt unaniem dat zij een lintje verdient omdat zij zich op meerdere momenten heeft ingespannen voor dit mooie doel en daarnaast ook al vier jaar actief collecteert voor de Maag-Lever-Darm stichting bij haar in de wijk.

Kevin Mulder (13 jaar), Tom Mulder (5 jaar) en Jord Penders (10 jaar)

Dit stoere trio was, samen met neefje Ryan, in de zomervakantie aan het vissen bij het Maas-Waal kanaal. Toen Ryan zich misselijk en duizelig voelde worden, tipte Kevin hem even te gaan zitten. Maar dat lukt al niet meer want Ryan verloor zijn bewustzijn en viel in het water, voorover in de duiker. De jongens twijfelden geen moment, gooiden hun visspullen aan de kant en hebben Ryan uit het water gehaald. Na een paar minuten kwam hij gelukkig weer bij en zijn Kevin, Tom en Jord met hem naar zijn ouders gegaan. De jury beloont de jongens om hun daadkrachtige optreden en ziet hun actie als een mooi voorbeeld voor iedereen.

Bart Stoverinck (8 jaar)

Bart is met zijn 8 jaar een actieve milieubewuste jongen. Hij vindt het heel gewoon dat vuilnis thuis hoort in de prullenbak en dat je geen troep achter laat in de natuur. Als hij buiten is en afval tegen komt ruimt hij dat op of neemt het mee naar huis om thuis in de kliko te gooien. In oktober was er, in de woonomgeving van Bart, een campagne om het riool te sparen. Bart was hier bij en zijn betrokkenheid viel iedereen op. Hij hielp actief mee en ging met omwonenden ‘in gesprek’ om ze te overtuigen geen afval in het toilet te deponeren. Buiten dat toonde hij zich een professionele fotograaf en schoot prachtige plaatjes.

Maud Oudeman (12 jaar)

Maud is bekend met het KWF Kankerbestrijding en het sponsoren van de fietstocht op de Alpe d ‘Huzes. Dit inspireerde haar en ze heeft zelf het initiatief genomen om voor dit doel een kinderdisco te organiseren in voorzieningenhart De Klif. Zij heeft gesprekken gevoerd met de beheerder en het jongerenwerk om dit voor elkaar te krijgen. Maud regelde bij de plaatselijke supermarkt dat er ranja en chips kwam en zij heeft zelf voor voldoende vrijwilligers gezorgd. Eén van hen was diskjockey Descartes die deze avond ‘om niet’ wilde draaien. De disco werd door 500 kinderen bezocht en leverde € 1600,- op voor het KWF. Een groot succes dus en volgens de jury absoluut een lintje waardig.

Damian Teunissen (7 jaar)

Damian’s overgrootoma is dementerend en woont sinds dit jaar in een zorgcentrum. In het begin was zij erg onrustig en zelfs agressief. Damian bezoekt zijn overgrootoma 1 x in de week, hij gaat rustig bij haar zitten en houdt haar hand vast. Dit kan zo een half uur duren. Zijn overgrootoma kalmeert dan en ze fleurt helemaal op als Damian, vaak ook met zijn zusje, bij overgrootoma op bezoek komt. Damian is, 7 jaren jong, erg betrokken en vraagt dagelijks aan zijn ouders hoe het met overgrootoma gaat. Het zorgcentrum organiseerde een sponsorloop om geld in te zamelen voor een eigen bus zodat bewoners ergens naartoe gebracht kunnen worden. Damian heeft ook meegedaan aan deze actie. De jury vindt Damian’s gedrag een mooi voorbeeld ook voor andere kinderen, omdat veel ouderen eenzaam zijn.

Margot Straten (11 jaar) en Pip Olde (11 jaar)

Deze twee stoere groep-8-meiden hebben, direct nadat zij hoorden dat er in Nijmegen op Heumensoord drieduizend vluchtelingen komen, een actie opgezet. Samen gingen zij bij school en iedereen die zij kennen langs om spullen in te zamelen voor de kinderen op Heumensoord. Zij hebben, héél handig, een brief geschreven met hun plan en gevraagd of de directeur van school deze wilde uitdelen aan alle kinderen. Zo konden niet alleen de kinderen hun steentje bijdragen maar ook alle ouders! Dagelijks kwamen er spullen binnen en konden Margot en Pip alles verzamelen en verdelen in tasjes voor de kinderen van vluchtelingen. Zij hebben veel tijd en energie in dit warme initiatief gestopt en de jury vindt dit een prachtig voorbeeld naar anderen toe!

2016

Op woensdag 30 november 2016 reikte burgemeester Bruls op het stadhuis de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Julian Emers (10 jaar)

Julian Emers is altijd bezig met het schoonhouden van de Grotestraat en omgeving. Als hij uit school komt pakt hij zijn karretje, bezem, bladzuiger en grijper en gaat hij zijn rondje lopen om de boel weer op te ruimen. Hij houdt ook de speeltuin schoon. Als klein kind was hij al aan het opruimen. Hij vindt het werk leuk. Iedereen in de buurt kent hem en ziet dat hij altijd bezig is. Hij geeft ook aan dat hij later bij de Dar wil gaan werken. Voor de buurt is hij op en top een Toppertje.

Marit van der Mee (10 jaar)

Marit van der Mee heeft haar oma gered. Een aantal weken geleden fietste ze gezellig samen met haar oma. Maar toen viel oma en kwam zij ongelukkig terecht. Oma was zodanig gewond dat zij nauwelijks aanspreekbaar was. Marit was zo slim om de mobiel van oma te zoeken en andere mensen te alarmeren. Ze heeft haar oma geholpen door hulp te regelen. Daardoor heeft zij ernstigere gevolgen van deze val voorkomen. Marit volgt speciaal onderwijs omdat ze een ernstige spraakstoornis heeft en daarom is dit voor Marit een echte heldendaad.

Daan Cuijten (10 jaar)

De moeder van Daan is werkzaam als vrijwilliger in Gambia en het hele gezin heeft daar in de herfstvakantie projecten bezocht. Daan (en zijn broertje Naut) hebben zelf ook een actie opgezet om geld op te halen voor een schooltje zodat de kinderen daar meer voedsel krijgen. Daan heeft een pannenkoekenfeest in Gambia georganiseerd. Van te voren heeft hij hiervoor in Nederland geld opgehaald. Via Restaurant Zijdewind kreeg hij een euro per kinderpannenkoek. Daar heeft hij € 250,- euro mee opgehaald. Daarnaast heeft hij bij de supermarkt voor de deur gestaan, is hij op de familiedag met de pet rondgegaan en heeft hij noten langs de deuren verkocht. Daan heeft op 26 oktober 105 pannenkoeken gebakken voor de kinderen in Gambia. Hij had ook slingers en ballonnen opgehangen. Het pannenkoekenfeest was een groot succes. Ook voor hemzelf. Hij heeft heel veel inzet getoond. Daan is een wereldbetermaker.

Thera Janssen (11 jaar)

Thera is lid van zwemvereniging Aqua-Novio ’94 en doet aan wedstrijdzwemmen. Zij is volgens haar trainer een supertalent in het zwemmen en hiermee een hele goede ambassadeur voor kinderen, sporten en de stad Nijmegen. Ze heeft in het afgelopen seizoen meerdere nationale titels gewonnen op verschillende zwemafstanden bij zowel de korte als de lange baan kampioenschappen. Daarnaast heeft ze de Inge de Bruin bokaal en de Femke Heemskerk race gewonnen. Thera werd net 2e bij de Pieter van den Hoogeband cup. Ze werd ook met haar estafetteteam kampioen van Nederland op vier afstanden. Hierbij was Thera 2 jaar jonger dan de meeste andere deelnemers. Kortom,Thera is letterlijk een stralend voorbeeld voor andere kinderen, ook door haar sportiviteit. Ze nam een cadeau mee voor haar tegenstander die net haar pols gebroken had en vond het oprecht enorm jammer dat ze niet tegen haar kon zwemmen.

Lars Westra (9 jaar)

Lars Westra is een ondernemend kind. Hij is ervan overtuigd dat zaken beter worden als kinderen meedenken, meewerken en meebeslissen aan projecten van volwassenen. Door vragen te stellen, door echt te luisteren, door je uit te laten praten en mee te denken en te helpen met verzinnen van ideeën. Daarom heeft hij een eigen bedrijf opgericht, dat hij heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voor de publiciteit heeft hij een interview gegeven bij Café Weltschmerz. Hij is inmiddels door Cliniclowns gevraagd om mee te bouwen aan een virtuele wereld om kinderen vrolijker te maken.

Fender Couvreur (8 jaar), Roemer Couvreur (6 jaar) , Moon Couvreur (10 jaar)

Deze drie kinderen zijn in mei 2016 betrokken geraakt bij een ernstig ongeluk waarbij een explosie heeft plaatsgevonden. Hierdoor is hun leven het afgelopen jaar compleet veranderd. Zij zijn er alle drie op hun eigen bewonderingswaardige manier mee omgegaan. Hiermee zijn ze een voorbeeld en inspiratiebron voor andere kinderen, leerkrachten en ouders van school.

Fender Couvreur

Fender is een vrolijke jongen die vol goede ideeën zit en oog heeft voor jong en oud. Hij staat altijd klaar om iemand te helpen of op te vrolijken. Tijdens het ongeluk afgelopen jaar is Fender ernstig verbrand geraakt. Hij heeft vier maanden in verschillende ziekenhuizen gelegen in Rotterdam en Beverwijk. In de periode na het ongeluk tot nu heeft Fender aan iedereen op school laten zien dat hij een grote held is. Vanuit zijn kritieke toestand in het ziekenhuis heeft hij meegedaan aan een hoorspel van de klas. Hij heeft zijn klasgenoten laten zien dat dingen die heel normaal zijn voor iedereen heel bijzonder kunnen zijn als je het ineens niet meer kunt. Zoals praten, eten, je hand bewegen, staan, lopen. Hij heeft iedereen laten zien dat hij een enorme doorzetter is, ondanks de pijn, de jeuk, de misselijkheid en alle ellende en diepe dalen die hij meemaakt. Hij geeft mee dat we goed moeten weten dat het uiterlijk alleen maar een buitenkant is en dat dat zomaar kan veranderen, maar dat het binnenste het allerbelangrijkste is. Vooral de kinderen van school hebben hier veel van geleerd. Fender kan begrip tonen voor kinderen die schrikken of moeten wennen aan zijn nieuwe uiterlijk. Hij heeft een presentatie gemaakt waarin hij laat zien wat er met hem is gebeurd, de brandwonden en het ziekenhuis, zodat de kinderen van zijn klas goed konden begrijpen wat er met hem was gebeurd. Op de eerste dag dat hij weer naar school kwam, heeft hij dit gepresenteerd aan zijn klasgenoten.

Roemer Couvreur

Roemer maakte in de meivakantie van 2016 een zeer zwaar incident/ongeval mee dat bijzonder veel impact had op het hele gezin. Zijn broer en zus raakten zwaar gewond. Wat Roemer zo bijzonder maakt, is dat Roemer al vrij snel weer naar school wilde en de mentor en de groep goed kon uitleggen wat er speelde in zijn leven. Dit gaf hem, de kinderen en mentoren de mogelijkheid om samen de emoties en gevoelens te delen. Tegelijkertijd kon hij enorm genieten van spelen en samen werken met zijn vrienden! Roemer was waakzaam op het feit dat er respectvol werd gesproken over (vooral) zijn oudere broer. Iedereen heeft er bewondering voor hoe hij in een moeilijke tijd zó lief, enthousiast en geduldig is geweest.

Moon Couvreur

Zij verdient een kinderlintje vanwege haar tomeloze positivisme! Zij is een voorbeeld voor heel veel mensen. Ondanks alles blijft Moon naar de buitenwereld lachen, straalt ze veel energie uit en ziet de mooie kleine dingen in het leven. Haar leven kreeg op in mei 2016 een compleet andere wending. De zorg die ze draagt en voelt voor haar familieleden is enorm. Ze ontziet waar nodig, ze ondersteunt, ze motiveert en inspireert om van het leven te genieten. Een mooi voorbeeld is de door haar gemaakte striptekening over de zomervakantie. Hierin laat ze zien dat ze -ondanks alles- alle mooie momenten kan benoemen! Door alle tranen kan zij genieten van elke stap die een ander weer zet. Een waardering waard.

2017

Op maandag 20 november 2017 reikte burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes uit. Dit gebeurde vanaf 10.00 uur in het stadhuis.

Elly de Recht en Julia Krikels (8 jaar)

Elly en Julia hebben een inzamelactie gehouden voor de slachtoffers van orkaan Irma. Op 22 september 2017 hadden ze daarvoor een spelletjesmiddag georganiseerd en wilden ze geld ophalen voor het Rode Kruis. Samen hebben ze bedacht om een flyer te maken en zo reclame te maken. De opbrengst was €133,25. Julia en Elly zijn als sinds het kinderdagverblijf dikke vriendinnen. Ze zitten niet op dezelfde school. Toch zijn ze veel samen en hebben ze ook op hun eigen school reclame gemaakt voor deze actie. Hiervoor zijn ze de klassen rondgegaan. Elly en Julia maken vaak plannen samen met als doel iets goeds te doen voor anderen. Het is heel knap en stoer dat ze deze actie nu zo hebben kunnen uitvoeren.

Chayenna Wefer (10 jaar), Sofie Katchadrian (9 jaar), Guusje Noordermeer (9 jaar), Angel Noor (9 jaar), Laura Fransisco (9 jaar)

Chayenna Wefer is met haar streetdancegroep wereldkampioen geworden. Al deze jonge meiden dansen bij Urban Academy Nijmegen. Deze dansgroep heeft 2,5 jaar getraind. Zij zijn 4e geworden op het Europees Kampioenschap (mei 2017), 2e geworden op het Nederlands Kampioenschap (april 2017) en dit jaar tijdens een optreden in Schotland 1e geworden op het Wereldkampioenschap (augustus 2017). De groep bestaat uit 5 dansers.

David Militonian (11 jaar)

David heeft een opkikkerdag georganiseerd voor de peutertjes op de kinderrevalidatie St. Maartenskliniek. Om dat te realiseren had David een minimarkt georganiseerd in zijn eigen groep (groep 6B van basisschool NSV2). Voor de realisatie van de minimarkt heeft hij zijn groep betrokken. Tijdens deze minimarkt hebben kinderen eigen gemaakte lekkernijen verkocht en verschillende activiteiten georganiseerd. Met het opgehaalde geld (meer dan €200,=) heeft David clowns gehuurd en cadeautjes gekocht voor de peuters. Deze peuters hebben verschillende fysieke en mentale problemen opgelopen door zuurstofgebrek tijdens de zwangerschap. Daarom zitten ze bij de kinderrevalidatie St. Maartenskliniek. Deze afdeling zou naar een nieuwe afdeling verhuizen. Deze dag werd gekozen om de peuters in het zonnetje te zetten en hun een leuke opkikkerochtend te bezorgen om zo de overgang van een vertrouwde omgeving naar een nieuwe omgeving leuker te maken. David verdient een lintje omdat hij zich belangeloos heeft ingezet voor deze peuters. Hij heeft niet alleen de peuters, maar ook hun ouders en de medewerkers van kinderrevalidatie St. Maartenskliniek een geweldige ochtend bezorgd.

Sham Loul (10 jaar) en Dayana Alsagheer (11 jaar)

Sham en haar familie zijn gevlucht voor de oorlog in Syrië. Sinds 30 juni 2016 verblijft zij bij het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Zowel in Syrië als in Nederland heeft de familie van zes het niet makkelijk. Sham spreekt goed Nederlands, is erg vriendelijk, beleefd en biedt graag hulp aan anderen. Ze neemt een heldere rol aan als oudere zus. Daarnaast betrekt ze graag alle kinderen bij de activiteiten die binnen en buiten het asielzoekerscentrum plaatsvinden. De familie Alsagheer is vanwege de oorlog in Syrië gevlucht naar Nederland. Zij hebben veel ellende meegemaakt. Sinds februari 2017 is het gezin van zes personen in Nederland. Zij wonen sindsdien in het nieuwe asielzoekerscentrum van Nijmegen aan de Stieltjesstraat. Dayana is een slim, aardig en beleefd meisje. Ze helpt kinderen met verschillende nationaliteiten in het AZC met de Nederlandse taal. Zo vindt ze het bijvoorbeeld leuk om samen met de kinderen Nederlandse liedjes te zingen. Hierbij neemt zij uit eigen initiatief de leiding. Kortom een meisje met, ondanks alle ellende dat ze heeft meegemaakt, een erg positieve instelling.

Malik Leene (9 jaar) en Lina Leene

Malik en zijn zusje Lina zijn wijkhelden. Zij zetten zich in om de buurt schoon te houden. Elke dinsdag gaan ze uit school mee met de begeleider van de DAR om de rommel op te ruimen op straat, met hun DAR hesjes en grijpstokken. De buurvrouw had gehoord over de wijkhelden en Malik en zijn zusje lieten zich gelijk aanmelden en zijn zeer enthousiast. Ze zijn zich zeer bewust hoe belangrijk het is goed voor het milieu te zorgen en dat de stad er schoon bij ligt. Als zij door de stad lopen en zij zien zwerfafval liggen dan zeggen ze: “Oh jee, dat verteert niet vanzelf” en rapen ze het op om in een afvalbak te gooien. Dus ook buiten hun dinsdagmiddagdienst helpen ze de omgeving schoon te houden.

2018

Op woensdag 21 november 2018 reikte burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Mahlik van der Werf (7 jaar)

Mahlik vindt al van kleins af aan blikjes, zakjes en ander afval dat op straat of in de bosjes ligt. Hij zegt dan: 'een gekke plek om neer te leggen mama'. Inmiddels vraagt Mahlik met grote regelmaat na school aan zijn moeder of hij plastic mag rapen. Met de antieke afvalknijper van zijn overgrootvader en een plastic heroes zak gaat hij op pad om het zwerfafval op te ruimen. Zonder oordeel naar de ander, met een opgeruimd humeur zorgt hij zo voor een opgeruimd stukje wijk. De vanzelfsprekendheid en positiviteit waarmee hij dit doet is aanstekelijk. Deze kleine vriend verdient een lintje.

Arsema Amanuel (13 jaar)

Arsema is het oudste kind in een gezin uit Eritrea. Sinds september 2015 is het gezin in Nederland. Arsema heeft een jaar in de schakelklas op basisschool de Bloemberg gezeten en kan al goed Nederlands spreken. Ze regelt alles voor het gezin, omdat beide ouders de Nederlandse taal nog niet goed kunnen spreken. Arsema is bij alle gesprekken op school om te tolken en heeft het voor elkaar gekregen dat zij, haar broertje en ook haar zusje zwemles kunnen volgen via Stichting Leergeld. Arsema regelt ook het schoolgeld, het schoolreisgeld en het kampgeld via Stichting Leergeld. Arsema is erg sociaal en gemotiveerd.

Jits Agema (11 jaar)

Jits heeft het gepresteerd om van januari t/m juli 2018 mee te dansen in de musical 'On Your Feet' in Utrecht, aangenomen te worden op de vooropleiding van de dansacademie in Arnhem en ook nog over te gaan op school in Nijmegen. Dit is bijzonder en knap omdat Jits geen geluk heeft met zijn gezondheid. Hierdoor moet Jits regelmatig naar een arts of ziekenhuis. Jits is net begonnen op de dansschool en is een enorme doorzetter. Dat hij dit alles doet en volhoudt is indrukwekkend knap.

Friso van Dijk (10 jaar)

Friso is 2,5 jaar bezig geweest om het voetbalveldje met stenen, kuilen en zand aan de Palembangstraat te veranderen in een kunstgrasveldje. Hij heeft de gemeente hiervoor een brief geschreven en heeft 2 jaar lang met hulp van buurtkinderen en ouders handtekeningen opgehaald. Friso heeft op een buurtvergadering voor het sportveld een pleidooi gegeven. Door zijn doorzettingsvermogen komt er in plaats van het moeilijk te onderhouden sportveldje aan de Palembangstraat een mooie sportplek. Zijn wens is nu om met alle kinderen uit de buurt te gaan sporten op het veld. Zijn doorzettingsvermogen mag beloond worden.

Sander de Vries (9 jaar)

Sander heeft op vakantie een kind van 3 uit een sloot gered. Het gezin stond afgelopen zomer aan een visvijver op een camping in Frankrijk. Een kindje van 3 jaar is toen met een loopfiets in een slootje nabij de visvijver terecht gekomen. Sander heeft dit gezien en is om hulp gaan roepen. Hierdoor trok hij de aandacht van een man die zijn hond aan het uitlaten was. Samen hebben ze het kindje uit de modderige sloot getrokken. Een echte heldendaad, zei iedereen. Sander zelf vond het maar gewoon. Ook heeft Sander als 9-jarige in 1500 meter open water gezwommen voor kankeronderzoek (Swimtofightcancer). Dit is bijzonder voor zijn leeftijd. Normaal mag je meedoen vanaf 10 jaar en zwem je 500 meter.

Jernilius Martina (6 jaar)

Jernilius is rolstoeltennisser bij TV Rapiditas en is dit jaar verkozen tot Uniek Sporttalent 2018. Jernilius is een groot voorbeeld en inspiratiebron voor andere kinderen met een beperking. Hij laat zien wat sport kan betekenen. Jernilius is een sportieve, gedreven jongen van 6 jaar oud. Hij is een actief racerunner, zwemmer en rolstoeltennisser. Vanaf de geboorte heeft Jernilius een verkort been, waardoor hij voor een van zijn passies tennis gebonden is aan een rolstoel. Inmiddels versterkt hij het rolstoeltennis team van TV Rapiditas in Nijmegen. Hij heeft niet alleen enorm veel gevoel en talent voor deze sport. hij heeft er vooral veel plezier in en het vergroot zijn zelfredzaamheid. Dit maakt dat zijn zelfvertrouwen groeit, niet alleen op de baan, maar ook in het dagelijks leven. Een voorbeeld voor anderen en een hele knappe prestatie!

Tess Venzelaar (7 jaar)

Tess is erg begaan met zieke kinderen en mensen. Ze heeft de afgelopen jaren verschillende keren sponsorgeld opgehaald voor verschillende doelen. Zo heeft Tess geld opgehaald voor de kinderafdeling van het Catharina Wilhelmina Ziekenhuis , twee keer voor het Amalia Kinderziekenhuis en een bedrag van 390 euro voor de KinderLoop van SamenLoop voor Hoop voor het (voluit schrijven)KWF. Tess geeft aan dat ze het fijn vindt om iets te doen voor de kinderen die ziek zijn en daardoor niet zoveel leuke dingen kunnen doen. Voor een meisje van 7 is dat uitzonderlijk en een voorbeeld voor anderen!

2019

Op woensdag 20 november 2019 reikte burgemeester Bruls 8 Nijmeegse Kinderlintjes uit. Lees de verhalen van de kinderen die een lintje hebben gekregen.

Rosanne (11 jaar)

Rosanne heeft haar lange haren gedoneerd aan Stichting Haarwensen toen zij in groep 6 zat. Voor de zomer van dit jaar hield zij hier haar spreekbeurt over en stimuleerde ze ook andere meisjes om hun haar te doneren. Nu gaat ze een actie opzetten om geld in te zamelen voor de Stichting. Rosanne zet zich daarnaast in tegen pesten: Rosanne vindt de sfeer in de klas heel belangrijk en wil niet dat kinderen worden buitengesloten. Ze zet ze zich in voor kinderen in de klas die gepest worden. Ze neemt het voor hen op, spreekt de pesters aan op hun gedrag en overlegt. Ook maakt zij plannen met de groepsleerkrachten over hoe het pesten kan worden aangepakt en de kinderen kunnen worden geholpen. Door haar acties is er weer sprake van een positieve groepssfeer. Rosanne zet zich vol overgave, energie en doorzettingsvermogen belangeloos in voor anderen. Voor de jury weegt vooral dit laatste onderdeel zwaar in het toekennen van een kinderlintje.

Sebas (9 jaar)

Sebas is 9 jaar en zijn vader is ernstig ziek. Hij heeft een hersentumor. Al een paar jaar woont zijn vader in een verzorgingstehuis in Voorburg, omdat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Als Sebas bij zijn vader is, zorgt hij altijd erg goed voor hem. Hij helpt zijn vader met sokken en sloffen aan te doen en rijdt hem met zijn rolstoel overal naartoe. Niet alleen zorgt Sebas goed voor zijn vader, ook wil hij dat alle mensen die "ziek zijn in hun hoofd" geholpen kunnen worden. Daarom heeft hij zich aangemeld als collectant en is hij dit jaar begonnen met collecteren voor de Hersenstichting. Dit jaar heeft hij al veel geld opgehaald, maar volgend jaar wil hij dit bedrag gaan overtreffen.

Cecilia (9 jaar)

Cecilia is sinds drie jaar lid van de Nijmeegse schaakclub Strijdt Met Beleid (SMB). Zij is helemaal gegrepen door het spel en traint heel hard. Dit jaar hebben al die inspanningen tot prachtige resultaten geleid. Cecilia is onder andere Nederlandse kampioene geworden in haar leeftijdscategorie (tot 10 jaar) en derde in een hogere leeftijdscategorie (tot 11 jaar). Daarnaast is zij Open Nederlands Kampioene geworden in die hogere leeftijdscategorie. Met 2 jeugdteams van SMB heeft zij zich geplaatst voor de Nederlandse Kampioenschappen voor clubteams. Cecilia is bijna altijd vrolijk, heeft in korte tijd Nederlands geleerd en helpt in haar vrije tijd kinderen en ouderen uit de buurt leren schaken.

Kaj (13 jaar) en Mink (10 jaar)

Kaj en Mink zijn broers en hebben zich ingezet voor het goede doel door te zwemmen en geld op te halen met ‘swim to fight cancer’. In de huidige situatie met een moeder die ziek is (baarmoederhalskanker), is dat bijzonder. Kaj en Mink hebben de afgelopen maanden goed in het huishouden thuis meegeholpen. Ze leerden zelfs stofzuigen en boodschappen doen. Maar ze helpen hun moeder ook bij het prikken en aantrekken van steunkousen. Beide broers stonden vooraan om mee te zwemmen voor het goede doel. Ondanks de moeilijke tijd besteden de broers veel aandacht aan het goede doel, bijvoorbeeld voor Unicef. Voor Mink is het extra bijzonder omdat hij ook nog met zijn eigen gezondheid kampt. Door niets laat deze 10 jarige bink zich uit het veld slaan. Hij heeft 2 keer een paar weken in het ziekenhuis gelegen vanwege een botontsteking. Maar nog maakt hij, samen met zijn broer, er iets positiefs ervan. Hij blijft zwemtraining volgen om zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek binnen te halen. Mink vond dat hij dat moest doen, zodat er een medicijn komt tegen kanker en deze ziekte op een dag niet meer dodelijk is.

Hiske (12 jaar)

Hiske heeft een zusje Sinne (10) en een broertje Feike (7). Sinne heeft ernstig autisme en Feike een ernstige TOS (Taalontwikkeling Stoornis). Het autisme van Sinne uit zich in hevig gedrag en dat beheerst het gezinsleven. De TOS van Feike vraagt om geduld, begrip en extra zorg en aandacht. In plaats van slachtoffer te zijn in deze moeilijke situatie is Hiske al op zeer jonge leeftijd in staat om dit om te buigen naar iets positiefs en gebruikt ze dit als kracht om anderen te helpen. Ze is in staat om haar broertje en zusje dagelijks te helpen en te ondersteunen op moeilijke momenten. Hiske is ook leergierig. Ze is continu bezig om meer te leren en informeert anderen zodat zij hier goed mee om kunnen gaan. Hiermee creëert ze begrip voor kinderen die het niet makkelijk hebben, waar de dingen niet vanzelf gaan en die niet begrepen worden. Treffend voorbeeld hiervan is haar spreekbeurt over TOS, haar presentatie over het Ronald McDonald huis en over de kindertelefoon. Het helpen van andere kinderen en volwassenen met de ‘beperkingen’ van het leven is bij Hiske een tweede natuur geworden.

Adama (11 jaar) en Lizzy (12 jaar)

Adama helpt al jaren als vrijwilligster bij de bakfiets vol met speelgoed en organiseert leuke activiteiten voor haar wijk Grootstal. De bakfiets staat in het wijkcentrum, na schooltijd. Adama helpt met het organiseren van spelletjes voor andere kinderen, soms gaan ze iets koken. Ook voor oudere buurtbewoners wordt soms een bingo georganiseerd waarbij Adama altijd meehelpt. Ze kent de hele buurt bij naam, zelfs de namen van de hondjes. Lizzy zet zich in bij buurtactiviteiten als vrijwilliger en is altijd degene die tot het laatste moment meehelpt. Samen met Adama organiseert ze sinds kort ook zelf activiteiten in de wijk, zoals een Bingo voor jong & oud. Lizzy en Adama vinden het leuk om te doen en doen dit met heel veel plezier en enthousiasme. Ze zijn een inspiratie en voorbeeld voor anderen.

2020

Op woensdagochtend 18 november 2020 reikte burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes uit. Dit gebeurt, door corona, dit keer niet in het stadhuis, . Burgemeester bezocht dit keer de scholen en verrastte de helden in de klas. Het is de vijftiende keer dat de lintjes uitgereikt worden. Er zijn dit jaar 4 lintjes.

Tess (9 jaar)

Op 9 september 2020 brak er brand uit bij kinderdagverblijf Smallsteps. Een akelige situatie waarbij de nodige paniek ontstond en er gelijk gehandeld moest worden natuurlijk. Op dat moment stond Tess buiten school aan de overkant te wachten. Samen met haar moeder zag zij wat er aan de hand was en merkten zij de paniek. Zonder verder na te denken stapten zij er op af en zijn allebei gaan helpen. Door Tess zijn de kleintjes van het kinderdagverblijf uit deze gevaarlijke situatie gehaald. Zij heeft de kleine kindjes bij de hand gepakt en helpen oversteken naar de overkant waar Tess op school zat. Daar zijn de kindjes opgevangen en Tess heeft samen met de kindjes gespeeld.

Yannieck (7 jaar)

Yannieck hoorde dat het financieel niet goed ging met zijn club NEC. Yannieck is al jaren fan van NEC en hij trok zich dit aan. Hij besloot spontaan een sponsoractie te beginnen. Hierbij deed hij een oproep aan iedereen via Facebook om een donatie te doen, om NEC te helpen Hij fietste 100 rondjes van 580 meter, in 5 uur tijd. Na afloop bleek dat hij meer dan € 7000,-had opgehaald. Van dat geld heeft hij 50 seizoenkaarten gekocht voor medesupporters die (financieel) een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hij heeft deze kaarten allemaal persoonlijk afgegeven. Zo maakte hij niet alleen deze supporters blij, hij steunde hiermee ook de club.

Thor (6 jaar)

Thor is een kleine en dappere wijkheld van de Malvert. Sinds begin 2020 begon hij als wijkheld van de DAR en hij heeft inmiddels al meer dan 75 zakken afval opgehaald in de wijk Malvert. Wat Thor extra speciaal maakt is dat hij daarnaast, vaak meerdere keren per week, ook nog samen met papa en mama of samen met opa de wijk afstruint om rotzooi weg te halen. Ook heeft hij, heel fanatiek en in zijn enthousiasme, promotie gemaakt voor het werken als wijkheld. Zo heeft hij al meerdere mensen als wijkheld aan het opruimen gekregen!

Benjamin (9 jaar)

Benjamin heeft een brief aan de burgemeester geschreven met zijn idee voor zwaaistenen. Op het jeugdjournaal had hij gezien dat ze dit in Zwolle ook doen om eenzaamheid tegen te gaan maar ook om mensen weer opnieuw met elkaar op straat op een makkelijke manier in contact te brengen. Benjamin wilde dit ook heel graag voor Nijmegen. Hij heeft zijn idee toen ook ingesproken op de gemeenteraadsvergadering en er kwam een bericht over in de Gelderlander. Hij hoopte heel erg dat zijn idee gerealiseerd wordt. Benjamin zou het leuk vinden als door de zwaaisteen mensen zich minder eenzaam voelen en denken "yes, ik word gezien". Benjamin was vorig jaar al genomineerd. Toen heeft de jury besloten deze nominatie te verzetten naar dit jaar, omdat het idee nog in de kinderschoenen stond. [1]

2021

Op woensdag 17 november 2021 reikte burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes 2021 uit aan jonge helden. Het is de zestiende keer dat de lintjes uitgereikt worden. Er zijn dit jaar 4 lintjes.

Bao Nam Nguyen (7 jaar)

De vader van deze held uit groep 4 was vrijwilliger bij Henk, de man van Bep. Na het overlijden van Henk in 2006, is hij mantelzorger van Bep geworden. Bao Nam noemde Bep zijn oma en hij was voor haar haar kleinzoon. Bep had een grote kinderwens, maar dit was hun helaas niet gegund. Bep was dan ook enorm blij toen ze "oma" werd. Beps gezondheid ging de laatste tijd erg snel achteruit. Bao Nam is in de laatste paar maanden een hulp-mantelzorger geweest. Hij ging regelmatig naar oma Bep. Ze aten samen eten en hij heeft oma Bep ook gevoed toen het haar zelf niet meer lukte. Op 16-10-2021 moesten Bao Nam en zijn ouders helaas afscheid nemen van Bep, maar zij is in blijdschap gestorven door een leven met bonuskleinkind Bao Nam. Hij heeft lang en goed geholpen en goed zijn best gedaan. Prachtige voorbeeldfunctie voor een jongen van 7 jaar.

Lars Verhoeven (11 jaar)

Lars heeft net als iedere andere leerling uit groep 8 een druk leventje. Toch heeft Lars het voor elkaar gekregen om in de afgelopen weken €1055 op te halen voor de Kinderpostzegelactie. Dat zijn héél wat postzegelvelletjes bij elkaar. Door weer en wind is hij elke dag langs veel huizen gegaan en hij kwam pas thuis als het doel van de dag was bereikt. Hij deed graag mee aan deze actie, maar wilde vooral heel graag veel geld ophalen voor kinderen, in binnen- en buitenland, die extra steun nodig hebben. Hij kon bijna niet ophouden met op pad gaan en aanbellen voor het goede doel. Geweldig dat hij zich zo inzet voor kinderen die niet zo’n geluk hebben en deze extra steun zeker goed kunnen gebruiken. Een echte doorzetter bovendien!

Isabella Strating (10 jaar)

Isabella is een milieubewuste en stoere kanjer uit groep 6. Helaas maken veel kinderen af en toe ook moeilijke periodes door. Zo heeft Isabella ook een pittige tijd achter de rug. Maar ondanks dat, gaat ze elke week samen met haar kleine broertje Eddy zwerfafval ophalen als wijkheld. Nu zijn er gelukkig heel veel wijkhelden zoals Isabella in Nijmegen. En daar is Dar ook heél blij mee. Maar Isabella heeft er ook nog voor gezorgd dat nog meer buurtgenootjes hier enthousiast voor werden! Zo heeft ze op eigen houtje maar liefst 8 kinderen uit de buurt zo ver gekregen om ook mee te lopen. Ze is zo trots als een wijkgenoot haar een compliment geeft, maar dat mag ook voor zo’n lief, behulpzaam en daadkrachtig meisje. Voor de buurt is ze al een toppertje.

Sam Zare Mohazzabieh (8 jaar)

Sam zit in groep 5 en naast zijn drukke leventje in en om school denkt hij uit zichzelf aan de medemens. Tijdens de lockdown van dit jaar, de periode dat wij allemaal zo veel mogelijk thuis moesten blijven, maakte Sam mooie tekeningen voor zijn buurvrouw. De buurvrouw is al oud en is alleen. Sam merkte dat zij emotioneel was van de coronasituatie en de maatregelen. Toen heeft Sam speciaal voor zijn buurvrouw een paar kunstwerken gemaakt. Zo kon hij haar misschien toch een beetje opvrolijken. Dat hij ook nog eens wijkheld is, zegt natuurlijk ook dat hij bezig is met het milieu en een schoon Nijmegen. Maar dat is niet alles, hij werkt óók in de zomervakantie door, helpt mensen met tuinieren en probeert het overal netjes te houden. Sam is een jongen met manieren, dat mag gezegd, want als hij in de bus zit en het is druk, staat hij op en biedt zijn plaats aan ouderen. Prachtige voorbeeldfunctie voor een jongen van 8 jaar.