Klooster Sprongsberg

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:16 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens vrouwenklooster
Straatnaam : Adres::Hessenberg
Orde: kloosterorde::onbekend, waarschijnlijk franciscaner orde
In gebruik vanaf: gebruikt vanaf::circa 1450
In gebruik tot en met: gebruikt tot::tussen 1573 en 1591


Stichting

Al in de eerste jaren van de vijftiende eeuw richtte Elisabeth Sprong haar huis op de Jodenberg in als begijnhuis; de eerste vermelding van dit begijnhuis komen we tegen in 1413. Elisabeth nam zelf de leiding over het huis en zou de gemeenschap jarenlang als rectrix besturen.

In een schepenprotocol uit 1456 wordt gesproken over sorores in Spronxhuys.<ref> Zo geciteerd door Gorissen, F. (red.) Stedeatlas (Kleef 1956) 120.</ref> Het woord sorores (zusters) doet vermoeden dat de gemeenschap rond 1450 een regel heeft aangenomen; of het hier gaat om de regel van de Zusters van het Gemene Leven of om een kloosterregel is niet bekend. De latere samenvoeging met het klooster Bethlehem zou de Derde regel van St. Franciscus doen vermoeden, maar deze conclusie mag niet te snel getrokken worden.

Omvang

Over de omvang van de gemeenschap van Sprongshof is niets bekend. Wel bekend is dat dit convent, dat vanaf 1550 in grote moeilijkheden verkeerde, en nog voor de Reductie van Nijmegen in 1591 werd gevoegd bij het naastgelegen klooster Bethlehem, dat toen maximaal negen zusters kende. Dit doet vermoeden dat Sprongshof slechts klein was, mogelijk vier à vijf zusters. Daarmee zal het sterk vergelijkbaar zijn geweest met de kloosters Groesbeekshof en Enigheid.

Sluiting

Over het einde van het klooster is niets bekend. De laatste bron waarin Sprongsberg wordt genoemd stamt uit 1573.<ref>Schevichaven, H.D.J. van, Penschetsen uit Nijmegen’s verleden I (Nijmegen 1898) 152.</ref> Waarschijnlijk heeft de samenvoeging met Bethlehem dus tussen 1573 en 1591 plaatsgehad. Wat er verder met het huis op de Jodenberg is gebeurd, blijft tot op heden onbekend.

Voetnoten

<references/>

Bronnen

  • Cissen, M., Vrouwenkloosters en begijnhuizen in Nijmegen, Nijmegen, 2004.
  • Gorissen, F. (red.), Stedeatlas van Nijmegen, Kleef, 1956, p. 121.
  • Schevichaven, H.D.J. van, Penschetsen uit Nijmegen’s verleden I, Nijmegen, 1898, p. 149-152.

Verantwoording

Bewerking van Martijn Cissen, Vrouwenkloosters en begijnhuizen in Nijmegen (Nijmegen, 2004) door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)