Kroniek 1991

Uit Het Digitale Huis
Versie door Tico (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2024 om 15:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

H.G.M. de Heiden, 'Kroniek van Nijmegen over 1991' , in: Jaarboek Numaga XXXIX (1992), p. 137-149


Januari

 • 1 Op Nieuwjaarsdag telt Nijmegen 145.921 inwoners. Dat zijn er 1.182 meer dan op 1 januari 1990.
 • 2 De werkgroep 'Kruisweg' kondigt aan in het voorjaar van 1991 twee duizend vrijwilligers op te gaan trommelen om mee te helpen bij de illegale aanleg van een 'Romeins stads park' op het Kops Plateau, als alternatief voor de aldaar geprojecteerde villabouw.
 • 3 Marc Appelman boft. Als de dertienmiljoenste bezoeker van het Sportfondsenbad-Oost (sinds 1938) ontvangt hij van sportwethouder Buiten huis een bloemetje en een jaarabonnement.
 • 4 Het Stedelijk Cultureel Overleg moet taken af gaan stoten. Het College van B en W is van mening dat dit over leg, na samengaan met het Secretariaat Amateurtoneel (SAT) en de Muziekantenwinkel, een UIT-bureau kan vormen. Dit gezamenlijk bureau moet dan aanspreekpunt worden voor culturele zaken.- Enige honderden Turkse inwoners demonstreren om duidelijk te maken dat ze de Turkse zender TRT op de kabel willen.
 • 5 De restanten van de 'Struikelblokken' (de blokken van de kunstenaar Peter Struycken die het Takenhofplein sierden) blijken terecht te zijn gekomen in een opslagplaats te Wanroy. Wegwerpkunst in het groot?- De Raad van State oordeelt de door de provincie Gelderland aangevoerde motieven om het verzorgingstehuis Sancta Maria aan de Bredestraat (Hees) te sluiten als onvoldoende onderbouwd. Derhalve kan dit tehuis voor psycho-sociaal kwetsbare bejaarden voorlopig open blijven.
 • 9 In verband met de toegenomen spanningen rond de Perzische Golf worden er vredeswaken gehouden in de Studentenkerk.
 • 10 Gedeputeerde Staten trekken een ton uit voor onderzoek naar de toekomst van het Provinciaal Museum G.M. Kam.- Het echtpaar Holtzhuizer in de Weezenhof viert zijn diamanten huwelijksfeest.
 • 11 De midgetgolfbaan op het Kelfkensbos mag van de gemeente open blijven, totdat deze de grond nodig heeft. Naar verwachting zal de bouw van een museum in 1994 van start kunnen gaan. Maar eerst moeten er nog opgravingen worden verricht op deze historische plek.
 • 12 De nieuwbouw van architect Karel Nieuwland achter de Maria-Geboortekerk wordt feestelijk geopend.
 • 15 De krant bericht dat Jan en Tecla Koeneman hun herenmodezaak in de Augustijnenstraat na 33½ jaar gaan sluiten. Weer een echte Nijmeegse zaak minder in de binnenstad.
 • 17 Bewoners van Nijmegen-Oost voeren aktie tegen de taxicentrale aan de Frans Halsstraat; zij zijn deze overlast op hun woonerf meer dan beu.- De congregatie van de 'Zusters onder de Bogen', die sinds 1926 het Canisiusziekenhuis met religieuze verpleegkundigen heeft bediend, ontvangt de erepenning 1990 van het Canisius-Wilhelmina-Ziekenhuis (CWZ).- Met de opening van de expositie 'Kunst achter prikkeldraad' neemt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een nieuwe vleugel in gebruik. Oud staatssecretaris G. Peijnenburg, die in september 1944 als lid van het verzet deelnam aan de gevechten in en rond Nijmegen, verricht de officiële opening met de onthulling van een buste van koningin Wilhelmina.
 • 18 Een nepbom aangetroffen in kluis 1221 in de hal van het station.
 • 22 Mr. Jan Petri, sinds 35 jaar kantonrechter in Nijmegen en Boxmeer, zeventig jaar.
 • 23 De vereniging 'De Gezonde Woning' wil miljoenen uittrekken voor het opknappen van 282 flats in Lankforst.- De 'Stichting Openbaar Carnaval' besluit af te zien van alle openbare festiviteiten in verband met de Golfcrisis.
 • 26 Naar verluidt gaan de paters Carmelieten' zes centra (waaronder een in Nijmegen) inrichten waar men kan mediteren.
 • 27 Roy Wolf (Roy II) uitgeroepen tot jeugdprins van Knotsenburg.
 • 28 M.J. van Meurs ontvangt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Dit vanwege zijn vele werk voor de parochie Maria Tenhemel opneming aan de Daniëlsweg.
 • 31 Splendor in Wijchen gaat sluiten. Het wordt duister in Wijchen.- De bekende activist pater Koopman organiseert een bidtocht door de stad vanwege de Golfoorlog.

Februari

 • 5 Het echtpaar Kees en Marie Verhoeven (aan het Van 't Hoffplantsoen) is 60 jaar getrouwd.- Studenten bezetten het bestuursgebouw van de KUN om te protesteren tegen de plannen van de minister van Onderwijs Ritzen en van het College van Bestuur.
 • 6 Dansschool Wanders in de Rembrandtstraat wil, zéér tegen de zin van de buurtbewoners, gaan uitbreiden.- De heer Gesthuizen, kwaliteitscoördinator bij Philips Nijmegen, ontvangt uit handen van de burgemeester wegens veertigjarig dienstverband de eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.- Wethouder W. Hompe hijst de vlag op de herstelde Stratenmakerstoren en maakt bij deze gelegenheid bekend dat de 'Stichting Stadsarcheologie' in deze toren onderdak zal vinden. Veel waterleidingen bevroren als gevolg van aanhoudende strenge vorst. J. Hollestelle, 40 jaar bestuurslid van het Hervormd kerkkoor van Hees, ontvangt mede vanwege zijn verdiensten voor woningbouwvereniging 'Eigen Haard' de eremedaille in zilver, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau. Als 100.000ste bezoeker van de Schouwburg ontvangt Margré Datema uit handen van directeur Sander Jóo en bestuursvoorzitter Don Serrée een bon voor vijf gratis voorstellingen.- Er wordt druk geschaatst in en rond Nijmegen.
 • 10 Arnoldus M.J. Overmeer, oud-hoofd der school, op 93-jarige leeftijd overleden. Meester Overmeer was gedurende vele jaren verbonden aan de r.k. jongensschool aan de Azaleastraat.
 • 10-12 Vanwege de Golfcrisis dit jaar een carnaval zonder openbare feesstelijkheden.
 • 13 Radio Rataplan, al 11 jaar in de lucht vanuit een pand in de Pontanusstraat, wil legaal worden.- Café Wienerhof door brand gedeeltelijk verwoest. Vermoedelijke oorzaak: een sigarettenpeuk.
 • 20 Het uitgaansblad Entr'acte opgeheven. De zestigste en laatste editie verscheen vlak voor Carnaval. Hiermee is een einde gekomen aan de media- en advertentieslag tussen Entr'acte en het UIT-magazine gedurende 1½ jaar. Entr'acte was een uitgave van de 'Stichting Culturele Informatie Nijmegen' (SCIN).
 • 21 Drs. K. Huinink, medisch directeur van het Groesbeekse verpleegtehuis 'Irene', neemt na 30 jaar afscheid. Hij was ook vele jaren betrokken bij de ontwikkelingen binnen het verpleeg huiswezen in de regio Nijmegen.- De zogeheten 'belbus' is gaan rijden. Deze bus is bedoeld voor ouderen, gehandicapten en anderen die problemen hebben met het reguliere openbaar vervoer.
 • 22 B en W besluiten 'na jaren van modderen en ellende en vele tienduizenden guldens reparatiekosten' om de overkapping van het busstation op Plein '44 te laten slopen. Het geval heeft er ca. 5 jaar gestaan en heeft vanaf het begin veel misère opgeleverd.- B. Sanders viert zijn 40-jarig jubileum bij drukkerij 'De Volharding': goed voor een eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.
 • 25 Op Plein '44 worden twee nieuwe 'kunstbussen' aan het publiek gepresenteerd door wethouder M. Alofs. De ene bus is beschilderd naar ontwerp van Annemiek Stegeman (zachte kleuren) en op de andere zijn heldere kleuren en duidelijke vormen aangebracht naar een ontwerp van Peter van den Borne.
 • 26 Het College van B en W overweegt de aandelen in de Zuid-Gelderse Nutsbedrijven (ZGN) te verkopen. Daarmee zou het dagelijks bestuur van Nijmegen alle zeggenschap opgeven over de voorwaarden rond de levering van gas, water en elektriciteit. Dit om met de opbrengst de gaten in de begroting te stoppen.
 • 28 Juwelier Jos van Baal opent een nieuwe zaak in de Van Welderenstraat. De fa. Jac. C. van Baal werd in 1879 opgericht. Drie generaties Van Baal hebben in de juwelierszaak aan de Broerstraat gestaan. Verhuizing bleek noodzakelijk, omdat de zeer hoge huurprijs in de Broerstraat niet meer op te brengen was.- De binnentuin van het nieuwe Canisius-Wilhelmina-Ziekenhuis overkapt. Ca. 400 sponsors, donateurs en andere genodigden wonen de bijeenkomst ter plaatse bij. Een miljoen gulden is binnen; er is nog vijf ton nodig. De burgemeester plantte het eerste boompje.

Maart

 • 1 Hans van der Grinten, conservator moderne kunst van het Nijmeegs Museum Commanderie van St. Jan, beëindigt zijn loopbaan bij dit museum. Hij verzorgde zo'n 100 exposities en bouwde een belangrijke collectie moderne kunst op.
 • 6 Grote onrust onder de ruim dertig consulenten kunstzinnige vorming van de Lindenberg, omdat voor hen een ontslagvergunning is aangevraagd bij het Gewestelijk Arbeids Bureau.- 'Lady de Vlinder', alias Annie Kersten in Groesbeek, is inmiddels gestopt met de illegale uitzending van haar muzikaal verzoekprogramma. Vanaf 1979 stuurde deze radiopiraten ongeveer 40.000 verzoekplaatsjes de ether in.- Verkiezingen Provinciale Staten. Slechts 46,9% van de Nijmeegse stemgerechtigden nam de moeite te stemmen.
 • 9 Het jeugdkoor van parochie De Goede Herder viert zijn zilveren jubileum met onder meer een opvoering van de musical 'Adieu Paris'.
 • 10 Prins Ton I (Ton van der Laan) neemt in het Kolpinghuis afscheid als prins carnaval. Prins Ton was een pechprins, omdat vanwege de Golfoorlog de openbare carnavalsviering moest worden afgelast.
 • 15 Heropening van café 'Marktzicht' op de Grote Markt, dat op 4 juli 1989 afbrandde.
 • 16 Fahri Turk werkt 25 jaar bij de N.S. Hij is de eerste werknemer van buitenlandse afkomst die in Nijmeegs dienstverband zijn zilveren jubileum viert.
 • 18 De gemeente Nijmegen zet een grote enquête op over woon- en vervoerswensen. Deze strekt zich uit over de regio en zal enige maanden duren.- Een fraaie trompetboom (30 jaar oud) wordt van de Canisiussingel verplaatst naar het Hunnerpark.
 • 20 De KUN levert haar drieduizendste doctor af: de arts B. Semmekrot.- Op de nationale boomplantdag plant wethouder Wynia samen met een kleine tweehonderd kinderen boompjes in de Poeyenstraat (nabij de Maria-Geboortekerk).
 • 22 Kartonnagefabriek Kilsdonk in Bottendaal gesloopt.
 • 23 Het achttiende-eeuws kanon, dat vorig jaar bij baggerwerkzaamheden door Rijkswaterstaat uit de Waal werd opgevist, wordt officieel overgedragen aan de gemeente Nijmegen. Het staat opgesteld op de Waalkade.
 • 28 Receptie bij gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Openbare Bibliotheek. De burgemeester neemt het eerste exemplaar in ontvangst van het gedenkboek Tussen singel & boulevard, geschreven door Maarten-Jan Dongelmans.
 • 29 De KUN, inclusief het Academisch Ziekenhuis Nijmegen St. Radboud, neemt een nieuwe telefooncentrale in gebruik.- De stichting 'Nijmegen Nu' presenteert haar nota Nieuwe glans voor oud goud aan wethouder W. Hompe. De nota dient als discussiestuk en heeft betrekking op de kwaliteitsverbetering van het stadsgedeelte rond het Valkhof.
 • 30 Boekhandel Prakke in de Van Broeckhuysenstraat gaat na een bestaan van ruim 94 jaar sluiten.

April

 • 5 H.J.A. Hoogveld, afdelingschef Groenvoorziening bij WNO te Nijmegen, ontvangt de eremedaille in zilver, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau. Dit in verband met zijn 40-jarig werkverband bij de gemeente Nijmegen en WNO.
 • 7 Heden begint de meerdaagse viering van het 25-jarig bestaan van verpleeghuis St. Joachim en Anna.
 • 8 Het dominicanenklooster aan de Dennenstraat in brand gestoken. Men was al enige weken bezig met de sloop van het omvangrijke gebouwencomplex.
 • 10 Sombere berichten over nieuwe financiële tekorten bij de Gemeente. Er moet voor nog eens ƒ 20 miljoen worden bezuinigd boven het bedrag van ƒ 25 miljoen, waarvoor men in het voorgaande jaar al bezuinigingsmaatregelen moest treffen. Hoofdschuldige van de nieuwe tekorten is Den Haag. Als gevolg van de 'Tussenbalans' krijgt Nijmegen aanzienlijk minder geld van Rijkswege en door allerlei Kabinetsplannen wordt de stad tegelijkertijd tot nieuwe hoge uitgaven gedwongen. Het nieuwe gat zal moeten worden gedempt door lastenverhoging voor de burgers, maar vooral door besnoeiing op de eigen gemeentelijke uitgaven. Taakafstoting en efficiency-verbetering worden de sleutelwoorden. Het organisatie-adviesbureau Berenschot wordt aangetrokken om de Gemeente over de verhoging van de efficiency te adviseren.
 • 12 Atletiekvereniging Nijmegen (AVN) ontvangt uit handen van de burgemeester de jaarlijkse sportprijs van de gemeente Nijmegen.
 • 13 Mw Ien Dales, minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen, onthult in de Commanderie haar portret. Dit schilderij van de kunstenares Neel Korteweg is bestemd voor de portretgalerij van Nijmeegse burgemeesters in het Stadhuis.- Nijmeegse stadswachten surveilleren voor het eerst in het stadscentrum.
 • 20 De Beaujolais-week gaat op de Grote Markt officieel van start.- In de week van 22 t/m 27 april wordt in het Dienstencentrum aan de Tweede Oude Heselaan het zilveren bestaan gevierd van de Stichting Welzijnswerk Ouderen Nijmegen (SWON).
 • 22 Het Werklozencentrum Unitas in de Gerard Noodtstraat bestaat 15 jaar.
 • 23 De busmaatschappij 'Zuid-Ooster' koopt gelede (harmonica)bussen. Vier ervan zullen worden ingezet in de regio Nijmegen en in de Betuwe.- Drogist Van Crimpen op de hoek Van Goorstraat-Stijn Buijsstraat sluit zijn zaak. Daarmee verdwijnt de enige drogisterij in de wijk Bottendaal.
 • 24 Vandalen en dieven slaan hun slag en richten daarbij grote schade aan in de St. Dominicuskapel aan de Dennenstraat. De kapel is een rijksmonument.
 • 26 Adjudant L.J. Huijsman neemt na 33 jaar trouwe dienst afscheid bij de gemeentepolitie. Sinds 1981 was hij chef van het Bureau Verkeerstechniek. Tot zijn taak behoorde onder meer het jaarlijks samenstellen van een verkeersdraaiboek voor de Vierdaagseweek.
 • 28 Afscheid van Wiet Benda als voorzitter van de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen (SCON). Directeur Harm Scheepbouwer van de Streek-VVV 'Rijk van Nijmegen' wordt voorzitter van deze stichting. Hij was in 1987 stadsprins Harm I van Knotsenburg.

Mei

 • 5 Verjaardagsreceptie van de afdeling Nijmegen van het twintigjarige COC. Twee voorvechters worden in het zonnetje gezet, te weten Toon van Heusden en Jan Houterman.
 • 6 De milieuvereniging 'Boskabouters' bestaat vijf jaar. Zij heeft onder meer het 'Bosje van de Baron' als werkgebied.
 • 16 P. Oosterlaak ontvangt de eremedaille verbonden aan de orde van Oranje-Nassau in zilver vanwege zijn 40-jarig dienstjubileum bij de Nutsbedrijven.
 • 22 De 17-jarige Frank Rieter (5 VWO, Canisius-Mater Dei) wint in Londen de finale van de 'Public Speaking Contest'.
 • 26 Het kerkkoor van de parochie van St. Antonius Abt in Neerbosch herdenkt zijn honderdjarig bestaan. Er zijn ook twee jubilarissen: Mw J. Heymans-Lamée en G. van de Heuvel, die beiden al 6o jaar actief zijn in de kerkmuziek.
 • 28 Wethouder W. Denie van Beek-Ubbergen (en leraar aan het Stedelijk Gymnasium) wordt benoemd tot burgemeester van Graft-De Rijp.

Juni

 • 1 Op deze zaterdag rijdt voor de laatste maal de trein naar Kleef. De spoorlijn Nijmegen-Kleef is 125 jaar oud geworden.
 • 8 Nijmegen krijgt sinds eeuwen weer even een eigen munt. De munt geldt in de maanden juni en juli als wettig betaalmiddel. Zij is onder auspiciën van 's Rijks Munt geslagen bij gelegenheid van de vijfenzeventigste Vierdaagse. Er waren munten van 2,5 ecu (ƒ 7,50) en van 25 ecu (ƒ 75).
 • 15 De meeste inwoners van Nijmegen blijken Plein '44 geen geschikte locatie voor een nieuwe parkeergarage te vinden. Als er dan toch een moet komen, dan maar liever onder het Joris Ivensplein of de Hessenberg, aldus een representatieve steekproef in opdracht van De Gelderlander.
 • 24 Frans Wilhelm start op de Waalkade zijn fietstocht naar Barcelona. Hij hoopt hiermee geld te verdienen voor het Ronald McDonaldhuis.
 • 25 Bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de FNV-bond 'Druk en Papier', afdeling Nijmegen, is een prijsvraag uitgeschreven onder leerlingen van de grafische richting van de LTS Kronenburg. Het ontwerp voor een boekomslag van Dennis de Kok wordt bekroond.
 • 28 M. Klomp, directeur van de G.G.D. neemt afscheid om directeur te worden van het ziekenhuis 'Overvecht' in Utrecht.
 • 29 Broeder Rolandus Raeven van de 'Broeders van Maastricht' aan de Sterreschansweg wordt 80 jaar. Uit handen van de burgemeester ontvangt hij de eremedaille, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau. Dit als blijk van waardering voor zijn vele activiteiten en verdiensten op de terreinen van onderwijs, kerkelijk leven, plaatselijke geschiedschrijving en voor zijn stimulerend werk voor de Nijmeegse jeugdfanfare 'De Stefaantjes', waarvan hij een der oprichters is.- De congregatie van de Liefdezusters van de H. Carolus Borromeüs (De Zusters onder de Bogen) ontvangt de zilveren erepenning van de gemeente Nijmegen.
 • 30 De architectuurprijsvraag voor het Hessenberg-complex heeft twee winnaars opgeleverd. Minister H. d'Ancona van WVC maakt in Amsterdam bekend dat er in totaal 24 jonge architecten uit vijf verschillende landen een plan hadden ingediend voor herbebouwing van de Hessenberg. Het ene bekroonde ontwerp (met de naam 'Flash Gordon') is van de hand van de 27-jarige Wïnfried van Zeeland uit Amsterdam. Het tweede winnende ontwerp is van de architecten Bjarne Mastenbroek (27) en Dick van Gameren (29) uit Delft.

Juli

 • 5 Moises Juan Bicentini van het Bureau Vreemdelingenpolitie gaat met de Vut. Hij krijgt bij gelegenheid hiervan de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.
 • 11 Onthulling van een gedenksteen naast de ingang van concertgebouw 'De Vereeniging', aangeboden door de KNBLO bij gelegenheid van de vijfenzeventigste Vierdaagse. Het ontwerp is van Marti van der Laaken. Onder het opschrift 'De wereld wandelt in Nijmegen' staat op de steen een wereldbol afgebeeld.
 • 13 De Vereniging Binnenstad Ondernemers (VBO) biedt de stad een herdenkingstegel voor de 'Vierdaagse' aan. De tegel is geplaatst op Plein '44 in de bestrating voor boekhandel Kloosterman.
 • 16-19 De 75ste Vierdaagse. In dit jubileumjaar worden er allerlei records gebroken. Maar liefst 38.942 deelnemers verschijnen er aan de start, ruim 8.000 meer dan in 1990. Voor de eerste maal neemt ook Nijmegens eerste burger deel aan de wandelmars, maar Annie Berkhout loopt de Vierdaagse voor de 55ste keer uit. Zij is daarmee absoluut recordhoudster. Vanwege het jubileum verschijnt een Vierdaagsezegel van 80 cent, waarop een speldje en een pleister, en er worden speciale Ecu-munten uitgegeven. Deze vinden gretig aftrek, maar worden amper als betaalmiddel gebruikt. Bijna iedereen behoudt ze als aandenken. Het gouden echtpaar Nico en Mies Meeuwsen-Derks viert feest mét zijn drie Duitse Vierdaagselogé's. Ondanks de extra-drukte heeft het gouden paar zijn vaste gasten sinds jaren weer gastvrij onderdak geboden. Voor de durfals onder de wandelaars en de Zomerfeestvierders biedt het Kelfkensbos een nieuwe kermisattractie: de 'Bungy Jump'. Vanaf een hijskraan kan de liefhebber aan een elastieken band een dodensprong maken van 50 meter. De laatste dag bezorgen een half miljoen toeschouwers langs de laatste kilometers het Vierdaagse-legioen een glorieuze intocht, passend bij een jubileum. Het aantal uitlopers bedraagt 35.475: óók een record. Ondanks de massale deelname is de gehele organisatie vlekkeloos verlopen.
 • 16 De Stevenstoren bezet door een groep anti-militaristen, een manifestatie van plaatselijke vredesactivisten. De politie weet overigens al na een half uur de bezetting weer ongedaan te maken.
 • 21 Het zevende Internationale Open Damtoernooi gaat van start. De burgemeester verricht de openingszet van de partij tussen Jannes van der Wal en Karen van Lith.
 • 27 De Commanderie krijgt in langdurig bruikleen een tekening van de voormalige 'Commanderiepoort' (in casu de poort van de voormalige Kwartierlijke Academie) van de hand van Johannes Franciscus Christ (1790-1845). Bruikleengever is het Franeker Museum t Coopmanshus'. Lange tijd heeft men daar verondersteld dat de tekening iets met Franeker uitstaande had.

Augustus

- In de maand augustus bestaat het stadsdeel Dukenburg 25 jaar. Een kwart eeuw geleden ging de eerste paal de grond in, in een weiland waar nu de wijk Aldenhof gelegen is.

 • 1 Het Russisch staatscircus slaat zijn tenten op in Nijmegen. De wereldberoemde clown Oleg Popov maakt van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen in het café aan de Waalkade dat zijn naam draagt.
 • 6 De nieuwe flats op de hoek van de Kronenburgersingel en de Stieltjes straat worden door de eerste bewoners betrokken.
 • 7 Het echtpaar Rutten-Orsouw (in de Kanunnik van Lentstraat) viert zijn diamanten huwelijksfeest.
 • 9 De duurbetaalde geluidswal nabij de Weezenhof over een lengte van 140 meter ingestort.
 • 17 De CVD heeft een speciale auto ontwikkeld voor het opruimen van hondenpoep.
 • 20 Het lukt deze week niet contact te krijgen met onze zusterstad Pskov. Het zijn de spannende dagen van de (mislukte) staatsgreep in de Sovjet-Unie.- Het College van B en W hecht zijn goedkeuring aan een plan van projectontwikkelaar Hendriks-Heymans, waarbij tweehonderd laagbouwwoningen en honderd appartementen zullen worden gerealiseerd op de plek van het oude Canisius-Wilhelmina-Ziekenhuis. In het nieuwe project is voor de oude ziekenhuiskapel geen plaats gereserveerd.
 • 26 De Stevenstoren gaat voor een aantal maanden in de steigers. De in 1953 gereed gekomen bovenbouw (een kopie van de in 1944 verwoeste lantaarn) is toe aan groot onderhoud.
 • 30 De krant deelt mede dat er geen fietstunnel komt onder de Wychenseweg ter hoogte van Lindenholt. CDA en PvdA vinden de kosten (1,5 miljoen) te hoog.- Bij gelegenheid van zijn afscheid van de KUN krijgt prof. dr A.G. Weiler, hoogleraar in de middeleeuwse geschiedenis, ten Stadhuize de versierselen uitgereikt, behorende bij de onderscheiding van ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

September

 • 4 Boerderij t Voske' aan de Winkelsteegseweg door kwajongenswerk in vlammen opgegaan. Deze boerderij, die fungeerde als ontmoetingsruimte van huize 'De Winkelsteeg', dateerde uit de achttiende eeuw en is nu voorgoed verloren.
 • 5 Vanwege zijn grote verdiensten op onderwijsgebied wordt Ir. W. van Lieshout, bij gelegenheid van zijn afscheid van de KUN, benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen worden hem uitgereikt door minister Ritzen van Onderwijs.
 • 7 Een nieuwe accommodatie van de Wereldwinkel officieel in gebruik genomen in het winkelcentrum Meyhorst.
 • 9 R. van Regteren, staflid bij het Kinderdorp Neerbosch en sedert enige jaren ook beheerder van het charmante museumpje, gewijd aan de geschiedenis van het kindertehuis, neemt na 30 jaar afscheid.
 • 14 Open monumentendag. In Nijmegen staat dit jaar in het bijzonder de Hezelstraat in de aandacht.
 • 15 In de foyer van concertgebouw 'De Vereeniging' is het afgelopen weekeinde de eerste in oorspronkelijke vorm gerestaureerde zuil onthuld. Dit vormt het begin van het algeheel herstel van de zuilengalerij.
 • 18 Wim Janssen vijftig jaar getrouwd met zijn Marie Sewalt. Hij is de auteur van onder meer: Zuuk 't mar uut en Huus toe, lillekerd (samen met René van Hoften). Ook is Wim Janssen een veel gevraagde gast op scholen, in wijkcentra en bejaardenhuizen. Hij vertelt dan van alles over het dagelijks leven in de voormalige benedenstad en doet dat doorgaans op zangerige toon; 'zingzeggen' noemt hij dat.
 • 22-23 Open Scheepvaartdagen aan de Waalkade.

Oktober

 • 1 Het College van B en W neemt de efficiency-adviezen van Berenschot in hoofdlijnen over. Tot aangename verrassing van het College hebben de adviseurs voor ƒ 5 miljoen aan besparingen ontdekt in plaats van de geplande ƒ 3 miljoen. Het blijkt dat de Gemeente op allerlei terreinen, zoals die van huisvesting, automatisering, afdelingskosten, informatievoorziening en dienstverlening met minder toe kan. Verschillende arbeidsplaatsen zullen moeten verdwijnen. De diensthoofden krijgen opdracht een plan klaar te maken voor de uitvoering van de efficiency-voorstellen. Daarna zullen B en W een concreet voorstel voor de Raad opstellen.
 • 8 Na langdurig beraad is het College van B en W erin geslaagd een keuze te maken uit de zogenaamde 'Zwarte Lijst': een opsomming van liefst 66 'taakafstotingsmogelijkheden' die een ambtelijke werkgroep bijeen heeft gezocht. In totaal geeft deze lijst voor een dikke dertien miljoen gulden aan bezuinigingsmogelijkheden op gemeentelijke projecten en subsidies. Hieruit wil het College voor ƒ 7,4 miljoen voorstellen doen aan de Raad. Deze ingrijpende voorstellen houden o.m. in: korting op het budget van Mensec, sluiting van van het Goffertbad, afstoting van het Goffertstadion en van 10 sportvelden, sluiting van enkele bibliotheekfilialen, jongerencentra en peuterspeelzalen, stopzetting van subsidies voor de cursussen van Unitas en Staad, commerciële exploitatie van de wijkcentra en beëindiging van de theaterfunctie van Doorneroosje. De kunstijsbaan blijft daarentegen open en ook de bouw van het nieuwe museum op het Kelfkensbos zal doorgaan. Wel wordt deze enkele jaren uitgesteld, hetgeen de Gemeente een miljoen oplevert. Er zullen ook banen sneuvelen, maar gedwongen ontslagen probeert men te voorkomen. In november zal het College met een definitief Raadsvoorstel komen over de afstoting van taken. Voordien kunnen de politieke fracties met alternatieve voorstellen komen en krijgen de bedreigde organisaties en instellingen nog gelegenheid tot inspraak.
 • 12-13 Open Dagen voor het Gemeentearchief. Liefst drieduizend bezoekers geven van hun belangstelling blijk.
 • 21 J.M. Zwitselaar neemt na 40 jaar afscheid bij Dobbelman en wordt onderscheiden met de zilveren eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau.
 • 26 De Gelderlander deelde mede dat de gemeente met de gedachte speelt om een aantal monumenten, zoals het Waaggebouw, de Commanderie van St. Jan, de Stratenmakerstoren, het Arsenaal en de Mariënburgkapel, te verkopen.
 • 28 Op deze dag mag algemeen bekend worden gemaakt dat het jeugdkoor 'De Rakkertjes' uit Hees als tweede geëindigd is bij het Kinderen-voor-Kinderen-Festival. De 'Rakkertjes' mogen zich nu het op één na beste televisie-jeugdkoor van Nederland noemen.

November

 • 1 L.J. Kruyff, directeur van Smit Transformatoren, gaat met de Vut en wordt koninklijk onderscheiden.
 • 6 De oud-hoogleraar in de nieuwste geschiedenis Prof. dr. A.F. Manning overlijdt op 62-jarige leeftijd.
 • 16 Directeur Chr. van den Akker gaat het Cultureel Centrum O42 na vier jaar concurreren en samenwerken verlaten. De penibele financiële situatie heeft voor het grootste gedeelte het functioneren van de scheidende directeur bemoeilijkt.
 • 18 De Betuwse gemeenteraden sluiten het 'Pact van Doornenburg' tegen de 'Waalsprong'.- Theo de Bruyn, tijdelijk ambtenaar bij de gemeente Nijmegen, claimt een plaatsje in het Guinness Recordboek, omdat hij gedurende zeven jaar een tijdelijk dienstverband heeft met de gemeente. Deze 'ereplaats' wordt overigens aangevochten door Stella Bos uit Huissen, met een tijdelijk dienstverband van zeven jaar en drie maanden.
 • 19 Met een 'ronkend protest', zo meldt ons de krant, geeft de Reinigingsdienst te kennen niets te willen weten van afslanking in het kader van de gemeentelijke bezuinigingen.
 • 21 Uit handen van Prof. mr. G.C.J.J. van den Bergh, voorzitter van de vereniging Numaga, neemt burgemeester d'Hondt in Provinciaal Museum Kam, onder grote belangstelling van de leden, het eerste exemplaar in ontvangst van het jaarboek Numaga. Dit jaarboek is de voortzetting van het gelijknamige tijdschrift, dat sinds 1954 is verschenen.
 • 23 Honderd jaar Marechaussee in Nijmegen wordt gevierd met een open dag op het adres Coehoornstraat 7. Het eerste onderkomen van de Marechaussee was tot 1911 de voormalige infanteriekazerne aan de Lange Burchtstraat.
 • 24 De 71-jarige Jan Fleuren uit de Delistraat is winnaar geworden van diverse prijzen op het Nationale Filmfestival in Deventer. Hij kreeg voor zijn documentaire 'Kalimantan, het land van de Dayaks' goud, de jaarlijkse wisselprijs en de Nationale persprijs 1991.
 • 27 De bewoners van Dukenburg en Lindenholt zijn boos, omdat de gemeente de houten voetgangersbrug tussen de de beide wijken voor een prikje blijkt te hebben verkocht aan een waterschap in midden-Limburg.

December

 • 4 De Nijmeegse PvdA is fel gekant tegen het voorstel van B en W om ter dekking van de begrotingstekorten ƒ 4 miljoen te lenen op de kapitaalmarkt. Per jaar zou deze 'stadsschuld' aan rente en aflossing dan ƒ 2,7 miljoen vergen. De partij kiest liever voor het aanspreken van de reserves die zijn weggezet voor de grote stedelijke vernieuwingsplannen, voor nog meer ontslagen op het Stadhuis en voor extra bezuinigingen bij Schouwburg en Lindenberg.
 • 7 Volgens de krant willen de St. Maartenskliniek en het Canisius-Wilhelmina-Ziekenhuis voorzichtig op weg gaan naar een fusie.
 • 13 De krant meldt een eerste succes aan de Brabantse Poort: Interpolis heeft namelijk kantoorgebouwen gekocht, die al verhuurd waren aan P.T.T.-Telecommunicatie en aan de TRNgroep.
 • 14 Het bezuinigingsverdriet van Nijmegen wordt tijdens de behandeling van de begroting in meerdaagse Raadszittingen breed uitgemeten. Het begint ernaar uit te zien dat Nijmegen binnenkort gedwongen zal zijn bij het Rijk een aanvraag om de status van art.l2-gemeente in te dienen. Voorts zou de Gemeenteraad het niet onredelijk vinden als de rijke buurgemeenten ook eens zouden gaan meebetalen aan de instandhouding van het voorzieningenniveau van de stad, waarvan zij meeprofiteren. Dit zou dan via de instelling van een regiofonds moeten, dat in de art.l2-procedure zou kunnen worden ingepast.
 • 19 Mevrouw Marja Verhulst neemt afscheid als directeur van de Dienst Sociale Zaken. Zij wordt in Maastricht secretaris van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit aldaar.
 • 20 Kantoorboekhandel Biessels aan de Grote Markt gaat verdwijnen. De heren Blonde en Berben stoppen ermee. Buurman Samson van hotel café restaurant Atlanta gaat in het pand een bruin café vestigen. Waar mogelijk zal het karakteristieke vooroorlogse winkelinterieur in het nieuwe café worden opgenomen.- De gevel van het monumentale pand Ridderstraat 13 heeft na jaren zijn rijk gedecoreerde omlijsting van het raam boven de voordeur weer teruggekregen. Het is een schoolvoorbeeld van ornamentatie in Louis-Quinze-stijl.
 • 27 Ton Lenting, eigenaar van het bekende café 'De Stoof' aan het zogeheten Koningsplein, krijgt van de Vereniging Binnenstad Ondernemers (VBO) op de Blauwe Steen het 'Blauwe Steentje' uitgereikt: een onderscheiding die wordt toegekend aan personen die zich voor de binnenstad 'aanwijsbaar' verdienstelijk hebben gemaakt.
 • 31 In de nacht van 30 op 31 december wordt een groot gedeelte van het kerkzilver van de Stevenskerk gestolen. Vermist worden avondmaalbekers, schalen, kandelaars, vazen en kannen.

Jaaroverzicht

NUMAGA JAARKRONIEKEN
1990 1991 1992 1993 1994
1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011