Kroniek 2010

Uit Het Digitale Huis
Versie door Tico (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2024 om 15:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

'Kroniek van Nijmegen over 2010', in: Jaarboek Numaga LVIII (2011), p. 179-194. (n.b. samengesteld door de redactie. Eindredactie:J.van Vugt)


Januari

 • 1 De nieuwjaarsnacht verloopt dit jaar betrekkelijk rustig, mede dankzij de extra inzet van een groot aantal politiemensen. Een peloton ME’ers schiet de brandweer te hulp in de wijk Neerbosch-Oost, waar jeugdige omstanders het blussen van een brand verhinderen.
 • 4 De miniaturententoonstelling ‘De wereld van Katherina’ in Museum Het Valkhof, rond een getijdenboek van hertogin Katharina van Kleef, heeft in drie maanden tijd ruim 45.000 bezoekers getrokken.
 • 6 Na een golf van gewelddadige berovingen van supermarkten, winkels en tankstations in Nijmegen en omgeving weet de politie zes verdachten aan te houden, dankzij een pijlsnelle actie met zeventig politiemensen.
 • 15 Twee jongens, na een gewapende overval op de vlucht voor de politie, rijden met een scooter met hoge snelheid een voetganger aan, die ten gevolge daarvan komt te overlijden. Het incident, verscherpt door de bedreiging van artsen en hulpverleners, zal de gemoederen nog wekenlang bezighouden.
 • 16 Na jarenlange voorbereidingen maakt de gemeente de definitieve bouwplannen voor een nieuwe stadsbrug bekend. De nieuwe brug, waarvan de kosten (ruim 260 miljoen euro) door verschillende overheden worden gedragen, moet het fileprobleem rondom de stad verder oplossen.
 • 19 Ondernemers in de Van Welderenstraat protesteren bij de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen, nadat bekend is gemaakt dat de jaarlijkse carnavalsoptocht wederom niet door deze straat zal trekken.
 • 23 De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld maakt bekend dat Ben van Hees na een periode van tien jaar de voorzittershamer zal overdragen aan Martijn Bakker. - Woningcorporatie Talis kondigt een beleidswijziging aan: in plaats van te investeren in risicovolle, spraakmakende projecten, zal de nadruk weer komen te liggen op het traditionele bouwen van sociale huurwoningen.
 • 29 De Burgemeester Dalesprijs van het COC Nijmegen gaat dit jaar naar HAN-studentes Evelien Muijs (24) en Tanja van Ommen (22) voor hun voorlichtingsmethode over homo- en biseksualiteit voor het basisonderwijs. De prijs is bedoeld voor mensen en organisaties die zich inzetten voor minderheden.
 • 30 Dominee Rob Visser wordt door carnavalsvereniging ’t Swerte Schaop uitgeroepen tot het Grootste Swerte Schaop van Nederland, vanwege de indrukwekkende wijze waarop hij slachtoffers van het Koninginnedagdrama te Apeldoorn begeleidde.

Februari

 • 1 Enkele tientallen studenten hebben maandagochtend een collegezaal van de Radboud Universiteit bezet. Zij zijn ontevreden over de verslechtering van de positie van de student. De bezetting duurt een paar uur.
 • 2 De Stichting Donjon, in het leven geroepen voor de herbouw van de reuzentoren op het Valkhof, kondigt een speciale sponsoractie aan: belangstellenden kunnen stenen kopen en zo een bijdrage leveren aan de herbouw.
 • 4 De Keizer Karel Podia (Stadsschouwburg en Concertzaal ‘De Vereeniging’) hebben 1,3 miljoen euro nodig om het financieel te redden. Dat melden B en W aan de gemeenteraad. De onzalige erfenis van Albert Krielen speelt een rol.
 • 7 Voor de vijfentwintigste keer vindt in het Kolpinghuis de zogeheten Herenzitting plaats, een carnavalsbijeenkomst voor enkel mannelijke bezoekers. - De 17-jarige Nijmeegse zangeres Sieneke Peeters wint het Nationaal Songfestival en zal Nederland in de halve finale van het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigen met het door Vader Abraham (Pierre Kartner) geschreven liedje Ik ben verliefd (Sha-la-lie).
 • 9 In Nijmegen en wijde omgeving staat het verkeer door hevige sneeuwval muurvast. Met een totale filelengte van 541 kilometer komt de avondspits van deze woensdag op de zeventiende plaats in de filetop 20 van de ANWB. - Tijdens een algemene audiëntie spreekt paus Benedictus XVI over de kerkleraar Petrus Canisius (1521-1597), een van de eerste jezuïeten en afkomstig uit Nijmegen.
 • 13 Bij de herbouw van de donjon in het Valkhofpark mogen archeologen geen bodemonderzoek doen op de plek waar vroeger de reuzentoren stond. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft dat besloten. En bovendien mag er voor de herbouw niet te diep gegraven worden om de archeologische resten in de grond niet te beschadigen.
 • 14 Het carnaval in Nijmegen begint met sneeuw en kou.- Op 86-jarige leeftijd overlijdt Bob Tiemstra, de aannemer wiens familiebedrijf onder meer het stadhuis, de stadsschouwburg en universiteitsgebouwen realiseerde.
 • 18 Ter herinnering aan de inslag van een Duits V1-wapen op 18 februari 1945, waarbij vier mensen om het leven kwamen, onthullen twee nabestaanden van de slachtoffers een herinneringsplaquette in de Biezenstraat.
 • 19 De laatste Broeders van Maastricht verlaten Nijmegen, waar ze sinds 1877 actief waren in het katholieke onderwijs. Hun werk is gedaan. Villa Salatiga aan de Sterreschansweg is verkocht en krijgt een nieuwe bestemming als tehuis voor mensen met psychiatrische problemen.
 • 20 Dankzij onderzoek van historicus Joost Rosendaal wordt een schokkende foto gepubliceerd van Nijmeegse bombardementsslachtoffers van 22 februari 1944, overgebracht naar de toenmalige veilinghal aan de Vondelstraat. De foto is afkomstig uit het Imperial War Museum in Londen, waar men jarenlang veronderstelde dat het Duitse slachtoffers betrof van een geallieerd bombardement op Berlijn.
 • 22 Het ‘Vergissingsbombardement’ van februari 1944 wordt ook dit jaar weer herdacht. Voor de eerste keer is daarbij ook de Amerikaanse ambassadeur aanwezig.
 • 26 Onderzoek aan het UMC St Radboud brengt aan het licht dat het chronisch vermoeidheidssyndroom niet veroorzaakt wordt door het XMRV-virus, dat lang een verdachte was.
 • 27 Nijmegen verlaagt volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen de woonlasten het meest. Gemiddeld verhogen de gemeenten hun woonlasten met 0,6 procent, maar in Nijmegen gaan de lasten met 7 procent omlaag.

Maart

 • 1 De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. PvdA-lijsttrekker Hannie Kunst en oud-burgemeester en oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst bezoeken Nijmeegse winkeliers die recentelijk slachtoffer zijn geweest van gewapende overvallen. Sinds november 2009 zijn er in Nijmegen maar liefst 43 overvallen gepleegd, maar het thema ‘veiligheid’ is in de verkiezingsstrijd nauwelijks besproken.
 • 2 In het Metropolitan Museum of Art in New York wordt een tentoonstelling over het getijdenboek Les Très Riches Heures du Duc de Berry geopend. Gelijktijdig is in de Morgan Library & Museum het getijdenboek van Katherina van Kleef te zien. Nijmegen grijpt de exposities aan om zich in Amerika op de kaart te zetten als Oldest city in Holland.
 • 3 Bij de gemeenteraadsverkiezingen komen GroenLinks met acht zetels (+ 2) en D66 met zes zetels (+ 4) als overwinnaars uit de bus. De PvdA verliest minder dan verwacht. De SP en het CDA zijn de grote verliezers. De opkomst in Nijmegen is 54%, vier procent lager dan in 2006.
 • 4 Waterschap Rivierenland test aan de voet van de Grotestraat de sluiting van de coupure in de waterkering. Bij dreigend hoogwater wordt deze gesloten door een stalen deur die over een rail glijdt.
 • 8 Leerlingen van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen winnen de jaarlijkse ‘Pleitwedstrijd voor 5 vwo-scholieren’, georganiseerd door de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit. Zij mogen zich een jaar lang de beste debaters van de regio noemen.
 • 9 In de hal van de voormalige papierfabriek Scaldia zijn de oudste stenen fundamenten van Nederland uitgelegd. Op de fundamenten, die in 2005 werden aangetroffen op de Sint-Josephhof, moet rond 40 na Christus een houten huis hebben gestaan. De gemeente hoopt een deel van de fundering permanent tentoon te stellen in de parkeerkelder onder de Sint-Josephhof.
 • 12 Bij opgravingen aan de Koekoekstraat in Nijmegen-West zijn sporen van doodskisten gevonden uit de tweede en derde eeuw na Christus. Dit wijst op de aanwezigheid van soldaten en burgers uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Romeinen cremeerden in die tijd hun doden.
 • 13 In ‘De Vereeniging’ genieten 1.100 literatuurliefhebbers van het vierde Nijmeegse Boekenfeest. De jeugd staat centraal, want het thema van de 75-ste Boekenweek is ‘Titaantjes - Opgroeien in de letteren’.
 • 15 In de Sint-Stevenskerk wordt de eerste Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt aan Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie, vanwege zijn verdiensten voor de Europese eenwording. De penning wordt voortaan tweejaarlijks toegekend aan personen of organisaties die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor Europa.
 • 17 In een spiegeltent op het Koningsplein begint het zevende Internationale Tangofestival, Doble Ocho, dat Nijmegen vijf dagen lang omtovert tot Buenos Aires aan de Waal. - Een onaangekondigde antiterreuroefening bij het Goffertstadion, waaraan honderden mariniers, de luchtmacht, de marechaussee en de politie deelnemen, veroorzaakt de nodige onrust bij omwonenden. Een foutje in de communicatie, aldus het Korps Mariniers. - In het Architectuurcentrum aan de Ridderstraat opent wethouder Paul Depla een expositie over de nieuwe stadsbrug, ontworpen door Laurent Ney en Chris Poulissen. Naast het winnende model zijn ook de afgewezen ontwerpen te zien.
 • 21 De snelweg A325 of Prins Mauritssingel, tussen de Waalbrug en de Ovatonde bij Ressen, verandert dit weekend definitief in een stadssingel met verkeerslichten en een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur. Met deze aanpassing loopt Nijmegen vooruit op de bouw van nieuwe stadwijken langs deze route.
 • 22 De sloop van de bedrijfspanden aan de Weurtseweg, Koopvaardijweg, Fabrieksweg en Mercuriusstraat, waar de weg naar de nieuwe stadsbrug zal worden aangelegd, gaat van start. In totaal gaan dertien bedrijven tegen de vlakte.
 • 25 In een bomvolle Gaanderij van het Goffertstadion neemt Paul Depla afscheid als wethouder van Nijmegen. Burgemeester Thom de Graaf houdt een lofrede en speldt hem de Zilveren Waalbrugspeld op. Vanaf 1 april is Depla burgemeester van Heerlen.
 • 26 In Museum De Stratemakerstoren wordt de tentoonstelling Bidden, Spelen en Studeren geopend, over de opleiding en vorming van een katholieke elite op gymnasia en kleinseminaries tussen 1920 en 1970. De tentoonstelling maakt deel uit van een onderzoeksproject aan de Radboud Universiteit. – De renovatie van de Molenstraatskerk is voltooid. Op last van de brandweer is een nieuw plafond van brandwerend materiaal aangebracht. Ook is de akoestiek verbeterd. – Nijmegen stelt zich kandidaat voor Serious Request, een jaarlijks terugkerende actie van radiozender 3FM om geld in te zamelen voor projecten van het Rode Kruis. Drie dj’s sluiten zich zonder eten zes dagen op in een Glazen Huis. De gemeente is bereid een subsidie van 75.000 euro te verstrekken.
 • 28 In Museum Het Valkhof verbeelden leerlingen van balletstudio’s Daniëlle en Flex de Vrede van Nijmegen in dans. Tijdens de rondleidingen lossen zij de gids iedere tien minuten af met vijf minuten dans.
 • 29 Kaarten van het gemeentelijk bureau Archeologie en Monumenten die bij de komende opgravingen op Plein 1944 zullen worden gebruikt, tonen aan dat het vooroorlogse stratenpatroon dat kunstenaar Jacques Splinter in 2005 door middel van grasmatten op het plein heeft aangebracht niet met de werkelijkheid overeenkomt. Onder het plein ligt maar één vooroorlogse straat, de Oude Varkensmarkt, en niet de Houtstraat met drie zijstraatjes. – Marktkooplieden wijzen het voorstel van de Vereniging Middenstandsondernemers af om het Kelfkensbos te bestemmen voor een dagelijkse ‘themamarkt’. De winkeliers willen ook dat de eeuwenoude, maar zieltogende Lusemert het Sint-Stevenskerkhof verlaat.
 • 31 Met het rooien van de bomen beginnen de lang verwachte werkzaamheden op Plein 1944, dat de komende jaren flink op de schop gaat. In 2013 moet het vernieuwde plein klaar zijn en komen er bomen terug: grote platanen.

April

 • 3 De provincie Gelderland laat een lijst opstellen van 731 religieuze gebouwen die opgeknapt moeten worden. In totaal is daar zeker 300 miljoen euro voor nodig. Op de lijst staan onder andere Museumpark Orientalis (8,8 miljoen), het Nebo-klooster (8,7 miljoen), de Antonius van Paduakerk (2,6 miljoen) en de Cenakelkerk (2,1 miljoen). Waar al dat geld vandaan moet komen, is onduidelijk.
 • 6 In het Goffertpark blijken dieven de Kammende Baadster, een bronzen beeld van de Zwitserse kunstenaar Hermann Hubacher, te hebben gestolen, vermoedelijk om het brons dat erin is verwerkt. Het kunstwerk stond er al sinds 1958.
 • 7 Smit Transformatoren heeft van het Zuid-Afrikaanse elektriciteitsbedrijf ESKOM een opdracht in de wacht gesleept voor de levering van achttien grote transformatoren. De meeste apparaten zullen worden gebruikt bij de televisie-uitzendingen van het komende WK voetbal. Met de order is 75 miljoen euro gemoeid.
 • 7 Stichting De Driestroom en projectontwikkelaar Frans Wijnakker richten in de oude Gamma aan de Tarweweg werkplaatsen en andere faciliteiten in voor verstandelijk gehandicapten. Er werken ongeveer 120 mensen.
 • 8 Tot en met 11 april nemen ruim 250 studenten uit twintig landen op de universiteit deel aan een simulatie van een VN-zitting, de Radboud International Model United Nations. Het thema, Times of Trial, behandelt de veranderende aard van internationale conflicten en uitdagingen in een tijdperk van globalisering en economische recessie. Ban Ki-Moon, voorzitter van de VN, schreef het welkomstwoord.
 • 10-11 Veel mensen maken van het 29ste Museumweekeind gebruik om gratis of met korting musea te bezoeken. In Museum Het Valkhof kan het publiek onder andere kennismaken met het werk van Nijmegenaar Rudi Arens (1918), de oudste nog werkende edelsmid van Nederland.
 • 12 Het schandaal over seksueel misbruik in katholieke internaten bereikt Nijmegen. In de media beschuldigt een oud-leerling van het Canisiuscollege een in 1996 overleden pater van seksueel misbruik in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Een vijftiental andere jongens zou ook slachtoffer zijn geweest. In 2001 heeft de jezuïetenorde de betreffende oud-leerling hiervoor een schadevergoeding toegekend.
 • 13 Het Openbaar Ministerie verwijt hoofdredacteur Pijnappels van De Gelderlander een gebrek aan burgermoed, naar aanleiding van diens ‘sussend’ bedoelde brief aan de man die wordt verdacht van bedreiging van twee redacteuren van die krant. Volgens Pijnappels wil hij slechts de dialoog zoeken om de gespannen verhoudingen te normaliseren.
 • 14 Net als in 2005 en 2009 moet er worden geloot voor deelname aan de Vierdaagse. Er hebben zich namelijk 48.435 lopers ingeschreven, terwijl het maximale aantal deelnemers 45.000 bedraagt.
 • 16 In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, in de Mariënburgkapel, wordt voor het eerst een Geschiedeniscafé gehouden, mede op initiatief van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen. Het evenement, bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in lokale en regionale geschiedenis, zal vier keer per jaar plaatsvinden. - GroenLinks, PvdA en D66, samen goed voor 22 van de 39 raadszetels, presenteren hun coalitieakkoord. Het nieuwe stadsbestuur wil 22,6 miljoen euro bezuinigen, onder meer op het ambtelijk apparaat. Maar er is ook ruimte voor nieuw beleid, 8,5 miljoen euro, waarvan één miljoen voor cultuur.
 • 20 Nijmeegse gemeenteambtenaren nemen het voortouw in de landelijke protesten voor een betere CAO en leggen enkele uren het werk neer.
 • 21 Aan de Radboud Universiteit gaat een promotieonderzoek van start naar verzet en collaboratie in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De laatste jaren is door diverse partijen en organisaties in de stad aangedrongen op een onderzoek naar het verzet. Volgens de begeleider van het onderzoek, dr. Joost Rosendaal, is het verzet beter te begrijpen, als je ook de tegenstanders in beeld brengt.
 • 22 Twee havo-leerlingen van de Notre Dame des Anges in Ubbergen krijgen de Numaga Geschiedenisprijs 2009-2010 voor hun werkstuk over hekserij. Twee vwo-leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud ontvangen dezelfde prijs voor hun project over de Koude Oorlog. De prijsuitreiking vindt plaats in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel.
 • 24 In het holst van de nacht vertrekken de eersten van ruim 8.000 lopers vanaf het Gymnasion voor de 38-ste editie van de Batavierenrace naar Enschede. Het team van de Radboud Universiteit/ Hogeschool Arnhem Nijmegen komt als winnaar uit de bus. Het evenement is de grootste estafetteloop ter wereld.
 • 25 Tijdens het landelijk verkiezingscongres van de PvdA in ‘De Vereeniging’ neemt Wouter Bos afscheid als partijleider en wordt Job Cohen, oudburgemeester van Amsterdam, gekozen als nieuwe lijsttrekker. Voor de ingang van het gebouw demonstreren gehandicapten tegen dreigende bezuinigingen.
 • 28 In zijn eerste vergadering benoemt de nieuwe gemeenteraad de zes wethouders: Jan van der Meer en Floris Tas (beiden GroenLinks), Turgay Tankir en Hannie Kunst (beiden PvdA), en Bert Jeene en Henk Beerten (beiden D66). De benoeming van Tankir, de eerste Nijmeegse wethouder van allochtone afkomst, trekt belangstelling van media uit zijn geboorteland Turkije.
 • 29 De ambassadeurs van Frankrijk en Spanje openen in Museum Het Valkhof de Vrede van Nijmegenzaal. Grote trekker zijn de wandtapijten die tijdens de vredesonderhandelingen in 1678 en 1679 de wanden van de vergaderzalen in het Nijmeegse stadhuis bekleedden.
 • 30 Het Oranjepopfestival in het Hunnerpark, ooit begonnen als alternatief voor de andere feestelijkheden op Koninginnedag, beleeft zijn elfde editie en trekt ongeveer 10.000 bezoekers.

Mei

 • 1 Bij een ‘antikapitalistische 1 mei-demonstratie’ in het centrum worden drie van de ruim tweehonderd demonstranten aangehouden. De leuzen op borden en spandoeken variëren van ‘vrijheid voor gevangen arbeiders in Iran’ tot ‘tegen bazen en politici, voor zelfbestuur en anarchie’.
 • 4 Burgemeester Thom de Graaf onthult op het Sint-Stevenskerkhof een plaquette met een ‘verzetsgedicht’ van Victor Vroomkoning, ter herinnering aan het Nijmeegse verzet in de Tweede Wereldoorlog.
 • 9 Tijdens De dag van het Levenslied op het Valkhof wordt door ruim 4.000 bezoekers een handtekening gezet onder een verzoek aan de gemeente Nijmegen om mee te praten over de toekomst van het Valkhofpark. De organisatoren vrezen dat door een nieuwe inrichting van het park na twee decennia een einde zal komen aan dit jaarlijkse evenement.
 • 11 Het UMC St Radboud opent een polikliniek voor mensen die zijn getroffen door een tia. De poli is de eerste in haar soort in Nederland. - Automobilisten kunnen maar moeilijk wennen aan de snelheidsbeperking op de Prins Mauritssingel, die tot voor kort deel uitmaakte van de A325. Bij een snelheidscontrole vallen 306 bekeuringen.
 • 12 De Europese Unie geeft 12 miljoen euro subsidie aan het UMC St Radboud. Het geld is bestemd voor onderzoeken naar nierkanker, naar zorg voor chronische patiënten en naar palliatieve zorg voor mensen in de laatste levensfase. Het ziekenhuis blijkt overigens op de rand van een faillissement te hebben gestaan, doordat het in de jaren 2005-2007 verzuimde om rekeningen voor een bedrag van minstens 15 miljoen euro bij de zorgverzekeraars in te dienen.
 • 16 De 36-jarige Lornah Kiplagat finisht als eerste van de 8.209 vrouwen die aan de Marikenloop meedoen.
 • 17 De afdeling rechtspraak van de Raad van State heeft een streep gezet door een deel van de geplande woningbouw in Nijmegen-Noord. De oude rechten van het bedrijf Toorank om whisky te stoken wegen zwaarder dan woningbouw dicht bij deze distilleerderij aan de Stationsstraat. Toorank gebruikt zijn terrein tot nog toe alleen voor opslag.
 • 20 Onderzoekers van het Donders Instituut, onderdeel van de Radboud Universiteit, zijn erin geslaagd burn-out aan te tonen in de hersenen van patiënten. Daarmee is burn-out voor het eerst vast te stellen op grond van objectieve gegevens.
 • 24 In Park Brakkenstein vindt onder zonnige omstandigheden het 26ste wereldmuziekfestival Music Meeting plaats.
 • 27 De Nijmeegse zangeres Sieneke Peeters strandt in de halve finale van het Eurovisie Songfestival in Oslo met het liedje Ik ben verliefd (Sha-la-lie).
 • 29 Behalve in zijn geboortestad Nijmegen en in Brussel heeft de in 1989 overleden Joris Ivens nu ook een standbeeld in Parijs, onthuld door de Franse minister van cultuur en de vrouw van president Sarkozy. De cineast belandde in de jaren vijftig in die stad, nadat hij in Nederland in opspraak was geraakt door uitlatingen over de onafhankelijkheid van Indonesië.
 • 31 Het MuZIEum, ervaringsmuseum over zien en niet zien, sluit na een faillissement zijn deuren. De zestig - veelal blinde - medewerkers moeten op zoek naar een andere baan. - Nadat al tientallen hectaren bos op Heumensoord zijn omgelegd, is de bomenkap voorlopig gestopt. Politici en natuurliefhebbers blijken niet op één lijn te krijgen voor het plan van de grondeigenaren Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en ProRail om meer heidegebied te creëren.

Juni

 • 2 Andreas Mayer uit Kranenburg begint een burgeractie die moet leiden tot heropening van de spoorverbinding tussen Nijmegen en Kleef. Jaap Modder, voorzitter van de Stadsregio Arnhem Nijmegen, is blij met het Duitse burgerinitiatief. De Stadsregio voert al enige tijd samen met Duitse partners een onderzoek uit naar de haalbaarheid van een reactivering van deze railverbinding.
 • 6 Op deze koopzondag laten 42 Nijmeegse amateurmuziekgezelschappen in het centrum horen wat ze kunnen tijdens het Nijmeegs Muziekfestival. De actiegroep Wilders sluit ook jou uit houdt de aandacht van het winkelende publiek vast door een groot spandoek met de tekst PVV? Nee! te laten neerdalen vanaf het dak van warenhuis V&D. Zes actievoerders worden gearresteerd.
 • 8 De groei van het aantal banen in Nijmegen in de afgelopen tien jaar is te danken aan de gezondheidssector. De zorginstellingen en bedrijven in de medische sector waren goed voor 8.300 banen. De industrie zag daarentegen 3.000 arbeidsplaatsen verloren gaan.
 • 9 Bij de Tweede Kamerverkiezingen blijken de Nijmeegse kiezers de PvdA het best gezind (24,9%), net als bij de vorige Kamerverkiezingen. D66 en PVV stijgen sterk, CDA en SP krijgen klappen. De in Nijmegen opgeleide Rita Verdonk blijft met haar nieuwe partij Trots op Nederland op 0,3% steken.
 • 10-11 Leerlingen van het Canisiuscollege staken vanwege het besluit van de schoolleiding om de lessen door te laten gaan tijdens de eerste wedstrijd van Nederland om het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De schoolleiding roept politieassistentie in om een volgende stakingsactie te voorkomen.
 • 16 Enkele partijen in de gemeenteraad nemen het initiatief om de papieren raadsnota’s te vervangen door digitale stukken die op iPad en e-reader gelezen kunnen worden. Het zou tienduizenden euro’s per jaar aan printkosten en gezeul besparen. - Als onderdeel van een bezuinigingsplan wil de gemeente 100-150 ambtenarenbanen schrappen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.
 • 18 De gemeente gaat het stadsstrand van Nijmegen, aan de Waal bij Lent, van meer faciliteiten voorzien. Op mooie dagen komen er strandstoelen, een toezichthouder, toiletvoorzieningen en speelgoed voor de kleintjes. Ook wordt het strand schoongehouden. Er zijn bovendien verschillende optredens en andere activiteiten gepland.
 • 19 Ondanks guur weer zijn 55.000 bezoekers naar de Goffertweide gekomen voor een concert van de band Muse, uitgevoerd tegen een futuristisch ogend decor.
 • 20 Vanwege het wegvallen van rijkssubsidie wil het college van B en W 500 van de 700 gesubsidieerde arbeidsplaatsen wegbezuinigen. Volgens Unitas, belangenbehartiger van mensen met een subsidiebaan, betekent dit dat schoolconciërges, parkeerwachters, kinderverzorgers, cultureel medewerkers en welzijnswerkers hun baan verliezen.
 • 22 De creatieve sector blijkt anno 2010 een belangrijke werkgever in Nijmegen. Eind 2009 telde de stad 1.217 bedrijven en bedrijfjes in deze sector, met ruim 3.000 medewerkers. Er is vrijwel geen cultureel evenement van enig aanzien in Nederland dat zonder Nijmegenaren draait. Bij de laatste Oerol waren honderden Nijmegenaren actief, op de Zwarte Cross in de Achterhoek nog meer. - Uit de jongste veiligheidsmonitor blijkt dat de jeugdoverlast in Nijmegen een groeiend probleem is, vooral in Meijhorst, Zwanenveld, Neerbosch, Leuvensbroek en Hatert. Verder baart de toename van het aantal gewapende overvallen zorgen. Toch is het gevoel van veiligheid in de stad sinds 2001 aanzienlijk toegenomen.
 • 23 Voetbalclub Oranje Blauw aan de Staddijk-Noord staat na een derde inbraak in twee maanden aan de rand van de afgrond. Voorzitter Jan van Haarlem vreest voor het voortbestaan van de club. Na een eerdere inbraakgolf was de club al onverzekerbaar geworden.
 • 26 Wethouder Hannie Kunst onthult op het centrale plein van de nieuwe appartementen op de Hessenberg een bord met de tekst De Hessenberg: stad aan de voeten en belooft een opknapbeurt voor het verwaarloosde weeshuis.
 • 27 De 35.000 bezoekers van Rockin’ Park trotseren de hitte op de Goffertweide om een optreden van Pearl Jam en andere bands te ondergaan.
 • 29 Bierbrouwer Heineken mag na een kort geding onder meer café De Waagh in Nijmegen wegens een grote betalingsachterstand laten ontruimen. De eigenaar, horecamagnaat Sjoerd Kooistra, heeft zichzelf eerder in de week in zijn kapitale villa in Ubbergen van het leven beroofd. - De Radboud Universiteit scoort steeds beter met wetenschappelijke publicaties in toptijdschriften als Nature, Science en The Lancet. Ten opzichte van 2004 is het aantal artikelen hierin verdrievoudigd, zo blijkt uit het universitaire jaarverslag over 2009.

Juli

 • 1 De waardering van ondernemers voor het ondernemingsklimaat in Nijmegen is de afgelopen jaren licht gestegen, en wel naar een gemiddelde van 6,4. Nijmegen is bijvoorbeeld goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Toch blijft de stad achter bij andere grote steden. Zo scoort rivaal Arnhem een 6,8.
 • 2 Wethouder Jan van der Meer laat een nieuwe analyse maken van de financiële risico’s van de Waalsprong. Vanwege het inzakken van de huizenmarkt maakt de gemeenteraad zich zorgen.
 • 3 Het goederenspoor door de Noordkanaalhaven wordt gesloopt, ondanks bedenkingen van de SP-fractie in de gemeenteraad. Het spoor is sinds 2001 in onbruik.
 • 6 Na de overwinning van het Nederlandse voetbalelftal op Uruguay tijdens de WK moet de ME op het Keizer Karelplein ingrijpen, wanneer Oranjefans al te uitzinnig feestvieren. - De gemeente heeft moeite met de conservatieve opvattingen van de islamitische Stichting Ar Rayaan, die religieus onderricht organiseert voor moslimjongeren in Nijmegen. De stichting wordt gesubsidieerd door de gemeente. Niet alleen de Nijmeegse VVD, maar ook Geert Wilders zit er bovenop: ‘Nijmegen is een sharia-socialistisch bolwerk’.
 • 9 Museum Het Valkhof in Nijmegen kan dankzij sponsors een recent ontdekt portret van de zeventiende-eeuwse Nijmeegse geneesheer IJsbrand van Diemerbroeck aanschaffen. Het schilderij is van de hand van society-schilder Cornelis Jonson van Ceulen (1593-1661).
 • 10 Noodweer boven Nijmegen: op drie plaatsen ontstaan woningbranden door blikseminslag. Ook in het Rijk van Nijmegen is veel schade door bliksem en rukwinden.
 • 14 ’s Avonds zitten zo’n 21.500 huishoudens urenlang zonder stroom. De oorzaak: blikseminslag in een transformatorhuisje. – In het Nijmeegse verkeer zijn in 2009 minder doden en gewonden gevallen dan het jaar ervoor. Eén persoon kwam om het leven tegen vijf in 2008; 53 mensen raakten gewond, tegen 76 in 2008. Nijmegen gaat daarin mee met een landelijke tendens. De gemeente wil nog enkele black spots aanpakken.
 • 15 De gemeenteraad wil dat het MuZIEum, het ervaringsmuseum voor zien en niet-zien, toch financiële steun van de gemeente krijgt voor een doorstart.
 • 17 De Vierdaagsefeesten gaan van start. Ze trekken 1,4 miljoen bezoekers, die 30 miljoen euro uitgeven. ‘De beste Vierdaagsefeesten sinds jaren’, aldus ondernemers.
 • 21 Uit onderzoek blijkt dat Nijmegen nog steeds de goedkoopste stad is om een terrasje te pikken. Alleen tijdens de Vierdaagsefeesten kost een rondje méér. De duurste stad is Amsterdam.
 • 22 Een optreden van rockband De Staat, onderdeel van De Affaire op het Valkhof, wordt om veiligheidsredenen afgelast. De gemeente vreest té grote drukte. - Het UMC St Radboud krijgt 22 miljoen euro Europese subsidie voor twee onderzoeksprojecten: één over de rol van eiwitten bij aandoeningen als blindheid, doofheid en nierfalen, het andere over de rol van genen bij verstandelijke handicaps.
 • 20-23 De 94-ste Vierdaagse wordt gelopen. Er gaan 40.620 wandelaars van start, van wie er 3.439 zullen uitvallen. De eerste dag was erg warm, maar in de dagen daarna viel de temperatuur mee. Op de slotavond verdringen zich 245.000 mensen in de stad. Helaas wordt het feest ontsierd door nogal wat vechtpartijen.
 • 26 De werkloosheid daalt bijna overal, behalve in de regio rond Nijmegen. In Nijmegen zelf blijft het aantal werklozen gelijk. De stad telt in juni bijna 8.500 werkzoekenden.
 • 29 In de wijken Tolhuis en Zwanenveld zitten 794 huishoudens ’s nachts vijf uur lang zonder stroom.
 • 31 De Stadsregio Arnhem Nijmegen behoort tot de top vijf van toeristische gebieden van Nederland. Dat laat het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen weten. Vooral in culinair en natuurlijk opzicht scoort de regio goed.

Augustus

 • 2 Nijmegen blijft de duurste gemeente van Nederland voor ondernemers, vooral door de onroerendezaakbelasting. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Kamer van Koophandel.
 • 3 Na het massaontslag van 2008 haalt chipproducent NXP weer zo’n zeshonderd nieuwe medewerkers binnen, voornamelijk flexwerkers. Dat is te danken aan de grote vraag naar chips.
 • 4 Van de tien grootste steden in Nederland scoren Groningen, Nijmegen en Utrecht het hoogst qua leefbaarheid. Groningen krijgt het cijfer 7,8 van zijn inwoners, Nijmegen een 7,5 en Utrecht 7,4. De rapportcijfers zijn het resultaat van een onderzoekje in opdracht van IBM.
 • 5 Het vijf eeuwen oude Christusbeeld in de Antonius Abtkerk aan de Dennenstraat blijkt bij restauratie een mysterieus botje in zijn hoofd te hebben. Waarschijnlijk gaat het om een relikwie.
 • 16 De introductieweek van de Radboud Universiteit begint. De universiteit krijgt dit jaar 4.500 nieuwe studenten. Dat is 5,5% meer dan vorig jaar. Vooral de Faculteit Managementwetenschappen is een trekker.
 • 24 Archeologen zijn in het centrum gestuit op de resten van een Romeinse weg onder de Scheidemakershof en op de fundamenten van - vermoedelijk - een voorpoort van de Wiemelpoort onder de Broerstraat, ter hoogte van Bakker Bart.
 • 26 Overvloedige regenval heeft ook in Nijmegen en omgeving voor veel wateroverlast gezorgd: ondergelopen kelders, overstroomde straten, overkolkende toiletten. De brandweer is er druk mee.
 • 27 Het aantal Duitse studenten in Nijmegen groeit gestaag. De Hogeschool Arnhem-Nijmegen telt er 1.421; de universiteit 1.300. Populaire studies zijn psychologie en biologie.
 • 28 Productiebedrijf CP Kelco zal geen doorstart maken na de grote brand van 11 juli 2009, waarbij een werknemer om het leven kwam. Voor de 65 werknemers van de productieafdeling is een ontslagregeling getroffen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de brand nog steeds.
 • 28-29 Tijdens het zesde Gebroeders-van-Limburgfestival bestormt een middeleeuws leger met behulp van een slingerblijde de stadsmuur in het Kronenburgerpark. En verder zijn er de vaste onderdelen: een riddertoernooi, een middeleeuwse markt en zo’n 60.000 bezoekers om ernaar te kijken. De Blijde Incomste moest wegens het slechte weer worden afgelast. In plaats daarvan was er een programma met tableaux vivants in de Sint-Stevenskerk.
 • 30 Publiciste en filosofe Désanne van Brederode opent het academisch jaar 2010-2011 aan de Radboud Universiteit met een lezing over het wezen van de academische vorming.

September

 • 1 Bij de opening van het academisch jaar bekritiseert rector magnificus Bas Kortmann van de Radboud Universiteit de ‘sterke anti-islamcampagne’ van Geert Wilders.
 • 3 Lent maakt zich op voor de première van de Waalsprongfilm, de organisatie van de Kunstsprong en de Oeverspelen.
 • 4 Diaconaal predikant Paul Oosterhoff, die in 2004 de Nijmeegse voedselbank oprichtte, viert zijn vijfentwintigjarig ambtsjubileum en ontvangt uit handen van loco-burgemeester Floris Tas de Zilveren Waalbrugspeld, vanwege zijn vele verdiensten voor mensen in (financiële) nood.
 • 6 Automobilisten die de spits mijden op de snelwegen rond Arnhem en Nijmegen kunnen geld verdienen als ze meedoen aan het project Slim Prijzen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De actie duurt tot met juni 2012. Directe aanleiding voor het project zijn de werkzaamheden aan de A50.
 • 8 De Nijmeegse Willie Heufkens (67) staat voor de 500ste keer bloed af en is daarmee Europees recordhoudster ‘bloedgeven’.
 • 10 Met de sloop van de voormalige boekhandel Dekker van de Vegt aan Plein 1944 wordt letterlijk en figuurlijk een ‘doorbraak’ gerealiseerd in de verbouwing van dit deel van het stadscentrum.
 • 11 In het kader van de ontwikkeling van het westelijk deel van het Waalfront maakt raadslid Ben van Hees van Nijmegen NU! zich sterk voor de creatie van een ‘Romeinse stad’.
 • 14 Bij werkzaamheden in de Houtstraat stuit men onder het riool op middeleeuwse kelders.
 • 15 In Concertgebouw ‘De Vereeniging’ wordt een begin gemaakt met de plaatsing van 1.476 nieuwe stoelen.
 • 20 Wethouder Hannie Kunst maakt bekend dat het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis nog zeker tot 2014 in de Mariënburgkapel blijft.
 • 22 Hoogleraren Guillén Fernández, Mikhail Katsnelson en Ellen van Wolde ontvangen de eerste Radboud Science Awards, een nieuwe prijs voor de beste en belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen vijf jaar. De winnaars gaan hun onderzoek onder meer begrijpelijk maken voor basisschoolleerlingen.
 • 23 Na enkele spannende weken wordt de financiële toekomst van NEC veilig gesteld door de verkoop van het multifunctionele clubhuis De Eendracht aan de gemeente.
 • 24 De Nijmeegse dierenambulance viert haar vijfentwintigjarig bestaan.
 • 26 Op de Waalkade verzamelen zich deze zondag onder grote publieke belangstelling 3.000 Harley Davidson-motorrijders. - Muziekvereniging Sint-Anna (mallet-band) viert met een zeer succesvol concert haar tachtigjarig bestaan.
 • 29 De Nijmeegse schrijver Thomas Verbogt betrekt als eerste Artist in Residence voor twee maanden het Besiendershuis.

Oktober

 • 1 Museumpark Orientalis presenteert een miljoenen kostend plan voor een grootscheepse modernisering.
 • 2 Verpleeghuis Margriet in Nijmegen-Oost krijgt het groene licht voor de verhuizing naar Dekkerswald medio 2012. - Een demonstratie van krakers ontaardt op verschillende plaatsen in de stad in knokpartijen met de politie.
 • 5 Nijmegen zucht al weken onder ernstig fileleed vanwege wegwerkzaamheden aan de A50 bij Heteren. - De bouw van de nieuwe stadsbrug is begonnen, maar de plaatsing van een damwand in de Oosterhoutsedijk veroorzaakt al direct vertraging.
 • 6 Andre Geim, als bijzonder hoogleraar natuurkunde verbonden aan de Radboud Universiteit, krijgt samen met Konstantin Novoselov, die aan de Radboud Universiteit promoveerde, de Nobelprijs voor natuurkunde toegekend voor zijn onderzoek naar grafeen. Beiden werkten enkele jaren in Nijmegen, waar ze onderzoek deden met de daar aanwezige supermagneet.
 • 8 In de vergrijzende wijk Hatert is een openlucht fitnesshonk annex speeltuin voor zestigplussers gerealiseerd. - De Nijmeegse ondernemersvereniging Trade Point Nijmegen wordt verkozen tot beste bedrijvenvereniging van Nederland.
 • 9 De gemeente Nijmegen ontvangt 8,6 miljoen euro van het Rijk voor de aanleg van NS-station De Goffert en een hightechbedrijfshal op het bedrijventerrein Novio Tech Campus.
 • 12 In Nijmegen wordt de ‘Gelre’ geïntroduceerd, een lokale munt waarmee men de Gelderse economie hoopt te stimuleren.
 • 15 In een onderzoek naar de meest gastvrije stad van Nederland behaalt Nijmegen de vijfde plaats. Op deelaspecten ‘veiligheid’ en ‘vriendelijkheid’ mag de stad zich nummer één noemen. - Nijmegenaar Jaap Smeets (99) ontvangt het Mobilisatie-Oorlogskruis vanwege zijn verdiensten als militair tijdens de Tweede Wereldoorlog. - Uit onvrede met veranderingsvoorstellen van het College van Bestuur stapt de redactieraad van universiteitsblad Vox op.
 • 20 Hevige regenval veroorzaakt een ravage in het centrum van Nijmegen.
 • 25 Tweehonderdvijftig stedelijke organisaties en instellingen op het gebied van onderwijs, emancipatie, welzijn en gezondheid, die mede functioneren dankzij een aantal door de gemeente gesubsidieerde banen, vrezen vanwege de aangekondigde bezuinigingen voor hun toekomst.
 • 28 De werkzaamheden voor de aanleg van een parkeergarage onder de Van Schaeck Mathonsingel zijn gestart. -Dhr J.Th.H.Hermeling en Mevr. Th.F. de Reus vieren vandaag hun 60 jarig huwelijksfeest in Neerbosch-Oost.

November

 • 1 Tegen de wens van de gemeenteraad in wil het college van B en W niet meewerken aan een doorstart van museum MuZIEum. Het college vindt de gevraagde subsidie van 200.000 euro te veel.
 • 2 De directie van De Klok Logistics heeft surseance van betaling aangevraagd. Oorzaak: de economische recessie en de nasleep van de brand die het bedrijf in 2008 in de as legde. Er werken 214 mensen.
 • 3 Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven openen het Historisch Belevenis Netwerk en tekenen als eersten het nieuwe Nijmegen Boek. Daarin wil de gemeente Nijmegen vooraanstaande gasten hun naam laten schrijven om hen zo ‘voor eeuwig’ te verbinden aan de stad. – NEC heeft de huurachterstand voor het Goffertstadion aan de gemeente voldaan en ook nog eens 1,7 miljoen euro vooruitbetaald voor de huurperiode tot medio 2013. Dat laatste was een eis van de gemeente vanwege de telkens terugkerende financiële problemen bij de club.
 • 6 Filmhuis LUX bestaat tien jaar en viert dat met een masterclass acteerregie, meets & greets en interviews met Rutger Hauer. Die kent de regio nog uit de opnames voor de jeugdserie ‘Floris’. Bij de opening van LUX in 2000 was een andere internationale filmcoryfee te gast: Catherine Deneuve.
 • 7 Nijmegen krijgt één topteam van regionale hardlooptalenten, Seven Hills Running Team, met een grote ambitie: de Olympische Spelen in Brazilië in 2016.
 • 10 Tien bronzen beelden, waaronder Mariken op de Grote Markt, zijn van hun sokkel gehaald – niet door dieven, maar door de gemeente, die ze van een speciale diefstalbeveiliging wil voorzien. Eerder dit jaar verdwenen er namelijk vier bronzen beelden uit het Nijmeegse stadsbeeld. – Ondanks protesten stemmen B en W in met het schrappen van driekwart van de 850 gesubsidieerde banen in Nijmegen. Vooral conciërges en beheerders van sportparken en kinderboerderijen worden getroffen.
 • 12 Museum WO2 is de naam van een groot plan voor een nieuw museum over de Tweede Wereldoorlog, waarin het oorlogsmuseum Overloon, het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en het Airborne Museum in Oosterbeek gaan samenwerken. Volgens directeur Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum is ‘slagveldtoerisme’ goed voor de regionale economie.
 • 14 Uit onderzoek van het UMC St Radboud blijkt dat verstandelijke handicaps kunnen ontstaan door spontane genmutaties in de ei- of zaadcel van gezonde ouders. De onderzoekers hopen twijfelende ouderparen nu beter te kunnen adviseren.
 • 19 De politie Gelderland-Zuid geeft toe landelijke afspraken rond bedrijfsinbraken verkeerd te hebben geïnterpreteerd. De politie gaat weer op elke melding af, mits de eigenaar of een bewakingsbedrijf bevestigen dat er daadwerkelijk is ingebroken.
 • 20 In de hele stad zijn manifestaties die een ‘schreeuw om cultuur’ willen uiten, gericht tegen bezuinigingen op de kunst- en cultuursector.
 • 21 Leonard Patrick Komon uit Kenia loopt tijdens de Zevenheuvelenloop een wereldrecord op de 15 kilometer in 41 minuten en 13 seconden; 16 seconden sneller dan het oude record uit 2001. De overige 25.537 lopers zijn een stuk langzamer.
 • 26 De Nijmeegse Nieuwe, een schrijfwedstrijd voor jongeren, telt dit jaar een recordaantal inzendingen. De prijzen gaan naar Marjolein Visser en Marleen Roncken.
 • 27 De aanbieding van het Jaarboek Numaga in LUX wordt omlijst door een debat over politie-inzet bij evenementen. Gast Thom de Graaf ziet niets in het plan van minister Opstelten om de kosten van politie-inzet te verhalen op de organisatoren van evenementen.
 • 30 Op initiatief van Stichting Huurteams Nijmegen komt er een zwarte lijst van huisbazen die zich misdragen, bijvoorbeeld door hun huurders te intimideren en te hoge huren te vragen. De lijst gaat naar de gemeente, die de betreffende baas gaat aanspreken of juridische stappen gaat zetten.

December

 • 1 Het gesloten en noodlijdende Museumpark Orientalis in de Heilig-Landstichting krijgt 835.000 euro overbruggingssteun van de provincie Gelderland om een doorstart te maken. Het wil in 2012 heropenen als een museumpark voor wereldreligies en spiritualiteit ‘van Europese allure’ dat uiteindelijk jaarlijks 75.000 bezoekers moet trekken. In totaal is daar wel 21 miljoen euro voor nodig.
 • 2 Het is vroeg winter dit jaar en de DAR kan het werk nauwelijks aan. Het resultaat is een verkeersinfarct. De Gelderlander kondigt een debat over de verkeersproblemen in Nijmegen aan, want ook zonder sneeuw staat het verkeer regelmatig vast.
 • 5 Oud-leerling van het Canisiuscollege Mark Klabbers, oprichter van de Groep Misbruik Canisius, vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk hulp moeten krijgen om hun trauma te verwerken. Ook eist hij een parlementaire enquête, omdat die de onafhankelijkheid zou garanderen die de commissie-Deetman ontbeert. In de Groep hebben zich oud-leerlingen van de Nijmeegse school verenigd die tijdens hun schooljaren door paters zijn misbruikt.
 • 7 De gemeente wil de criminaliteit onder Antilliaanse jongeren in Nijmegen met 30 procent verminderen, maar volgens de PvdA is de aanpak van deze risicojongeren weinig succesvol. Ze komen steeds vaker in aanraking met de politie en velen van hen verlaten voortijdig de school.
 • 9 Basisscholen in de regio moeten fors besparen vanwege de overheidsbezuinigingen. Grotere klassen, mogelijk zelfs gedwongen ontslagen, zullen het gevolg zijn. Het schrappen van gesubsidieerde banen door de gemeente komt dan ook slecht uit. ‘Het water staat ons aan de lippen’, aldus schoolbestuurders.
 • 10 Ook in het hoger onderwijs wordt bezuinigd, dit tot ongenoegen van studenten van de universiteit en de hogeschool. Zij houden, gesteund door de besturen van hun instellingen, een grote protestbijeenkomst op de Grote Markt. Burgemeester en rector magnificus spreken een woordje en bekritiseren de afbraak van de kenniseconomie.
 • 11 Doordat een kraanmachinist op Plein 44 een stroomkabel kapot trekt, ontstaat een grote stroomstoring. Zwembad-Oost loopt half leeg. Pas zondagochtend komt men erachter dat een afsluiter niet meer werkte en dat zo’n 200.000 liter water via het riool was weggelopen.
 • 13 Nog meer water: door de smeltende sneeuw in Duitsland en Oostenrijk wordt in de Waal een waterstand van 13,60 meter verwacht. Dat is bijna vier meter hoger dan normaal (kritiek wordt het vanaf 14 meter boven NAP). Auto’s langs de Waalhaven staan al in een laagje water.
 • 14 In de Stratemakerstoren komt waarschijnlijk een nationaal Natuurcentrum Rivieren (nu nog gevestigd aan de Gerard Noodtstraat). Daarvoor moet er wel worden verbouwd: een glazen overkapping en een uitbreiding richting Valkhofheuvel. Dit vergt een investering van ruim vier miljoen euro.
 • 16 In het Erasmusgebouw wordt het Nederlands Kampioenschap Traplopen gehouden: wie kan het snelst de twintig verdiepingen beklimmen? De wedstrijd wordt sinds 1997 door atletiekvereniging ’t Haasje georganiseerd.
 • 18 Volgens een onderzoek door het Fair-Climate Fund en radioprogramma VARA’s Vroege Vogels is Jan van der Meer (GroenLinks) de op twee na klimaatvriendelijkste wethouder van Nederland. Zijn CO-uitstoot, gebaseerd op gasverbruik, elektra, autokilometers en vakantievluchten, bedraagt 2,4 ton per jaar. Het gemiddelde van de onderzochte wethouders is 4 ton.
 • 19 Het blijft winter. Bussen rijden niet of met vertraging. Veel Nijmegenaren zijn min of meer ingesneeuwd.
 • 20 Odessa heropent z’n unieke jazzpodium, na drie maanden gesloten te zijn geweest. Op initiatief van enthousiaste bezoekers (vooral buitenlandse studenten) heeft de oude eigenaar een doorstart gemaakt.
 • 21 Het strooizout is bijna op! Er was een voorraad van 1.000 tegen 700 ton in 2010, maar de uitzonderlijke winter heeft alles opgeëist. Contractueel moet Akzo Nobel een ton extra per week leveren, maar Rijkswaterstaat krijgt voorrang om de snelwegen schoon te houden. Zo gaat Nijmegen gladjes de Kerstdagen van 2010 in.


Jaaroverzicht

NUMAGA JAARKRONIEKEN
1990 1991 1992 1993 1994
1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011