Lange Hezelstraat 14-16

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:16 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Lange Hezelstraat 14-16
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Lange Hezelstraat


Tijdens de onderhandelingen van de Vrede van Nijmegen van 1676 tot 1679 verbleven veel diplomaten en buitenlandse afgezanten in Nijmegen. Natuurlijk hadden zij een plek nodig om te verblijven. Verschillende deftige huizen werden door de delegaties betrokken. De Zweedse delegatie, onder leiding van graaf Bengt Oxenstierna, verbleef twee jaar lang in een herberg aan de Lange Hezelstraat. Tot groot ongenoegen van de herbergier vertrok de delegatie na het tekenen van het verdrag zonder de rekeningen te betalen. Het blijkt maar weer: er is meer dan een adellijke titel nodig om een heer te zijn. Uiteindelijk kreeg de herbergier zijn geld door de achtergelaten spullen van de Zweden te verkopen.

Van 1890 tot 1938 was dit gebouw een postkantoor, nu is het een supermarkt. Tussen de schappen is nog een fraai vormgegeven kolom te zien die deel uitmaakte van het postkantoor. Boven het verlaagde plafond is het weelderig gedecoreerde kapiteel verborgen, met een posthoorn, het symbool van de laat 19e eeuwse posterijen.

Het pand Lange Heselstraat 14-16 in 2010, rijksmonument 31151

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...