Met de politie op stap

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:11 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

In 1924 wordt de Vierdaagse ook opengesteld voor niet-militaire detachementen. De Haagse politie is er als de kippen bij en gaat met een enthousiaste groep wandelaars, die lid zijn van de Haagse Politie Sport Vereniging, naar Nijmegen. Sindsdien zijn de Haagse politiemensen elk jaar present in Nijmegen. Aanvankelijk lopen ze het ene jaar in sporttenue en het andere in uniform. Eind dertiger jaren kiezen ze definitief voor het uniform. De officieren met pet en de manschappen met helm. Het zijn barre tochten, vooral door de hoge temperatuur. In zeer extreme gevallen gebeurt het wel, dat de commandant zijn gezag en autoriteit op het spel zet door de manschappen toe te staan het bovenste haakje van de hoge kraag los te maken.

Natuurlijk komen vele politiekorpsen naar Nijmegen. Neem nu bijvoorbeeld de Amsterdamse politie. Nadat in 1927 een lid hiervan eenzaam de Vierdaagse volbrengt, weet hij na enkele jaren de hoofdcommissaris te inspireren, waardoor in 1931 voor het eerst een detachement van de Amsterdamse politie deelneemt. Het succes is zo groot dat, net als bij de Haagse collega's, de Amsterdamse politie niet meer op het Vierdaagseappèl ontbreekt. In 1967 komt de deel name even in gevaar door de provorellen in Amsterdam. Toch gaan in dat bewuste jaar, met volle steun van de korpsleiding, nog zeven man naar Nijmegen, zij het in hun eigen vrije tijd. Hier heeft Rinus Kok, die nu in 1991 voor de 45e maal deelneemt, een belangrijke en positieve rol in gespeeld.

De Amsterdamse politie begint haar training elk jaar op de eerste woensdag van de maand mei. Aan de eerste en de laatste trainingsmars is men verplicht deel te nemen, net als aan de ertussenin georganiseerde tweedaagse mars. Men traint in de eigen tijd, staat ’s morgens om 4 uur op, wandelt tot ongeveer 12 uur en moet dan vaak om half 4 weer in dienst, vertelt rechercheur Els van Obdam van het bureau Warmoesstraat. Het is een traditie geworden om de leider van het detachement bij de laatste training langs de Amstel in het water te duwen om zo de Vierdaagse in te wijden.

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...