Noodvierdaagsche

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:06 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagse

startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2011397040%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2009229894"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

De organisatoren van de Noodvierdaagsche op een bank op de grasmat van het Goffertstadion. Hoofdcontroleur: Jan van Groeningen; voor hem Jan Bender en daarnaast mevrouw Nel Brinkhoff.

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939 brengt de organisatoren van de Vierdaagse in een lastig parket. De mobilisatie van het veldleger, de marine en de luchtvaartafdeling staat niet toe dat er onderdelen van de parate troepen naar Nijmegen gaan. Begin 1940 ziet het er dan ook naar uit, dat de 30e Vierdaagse niet zal doorgaan. Op een gegeven moment komt echter het bericht dat er toch één, zij het een nationale, zal worden gehouden. Er komt, net als een jaar eerder, een fel oranje programmaboekje uit!

De oorlogsdagen van mei 1940 leiden wederom tot het afgelasten van de marsen, maar als vooral in Utrecht en Breda stemmen opgaan om daar de Vierdaagse te organiseren, protesteert de Nijmeegse bevolking met een demonstratieve fakkeloptocht langs het huis van burgemeester Steinweg.

Majoor Breunese verzekert dat de Vierdaagse nergens anders dan in Nijmegen zal worden gehouden, maar dit gaat in 1940 niet meer: Op 16 juni wordt er definitief van afgezien.Wel is er medio augustus de Noodvierdaagsche: twee avondwandelingen op donderdag en vrijdag van 15 resp. 20 km, een 25-km-mars op zaterdagmiddag en ten slotte is er op zondag een wandeling over 30 km. Voor deze laatste route komen 700 wandelaars met een speciale trein naar Nijmegen uit het gebombardeerde Rotterdam, waar zij drie dagen hadden gewandeld.

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...