Romeins Nijmegen-Oost

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:04 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

De Romeinen kozen het hooggelegen Nijmegen-Oost uit als plek voor hun legerplaatsen. Geen enkele plek in Nederland kende een verzameling van zulke imposante gebouwen bij elkaar: grote stenen bouwwerken met pannen daken, een omwalling met poorten en een amfitheater. Helaas zijn bovengronds geen Romeinse bouwwerken meer te zien. Geregeld vinden Nijmeegse archeologen sporen van de Romeinse aanwezigheid, maar na elke opgraving wordt de grond weer toegedekt en is het alsof hier nooit Romeinen zijn geweest.

Wandelroute en audiotour 'Tijdpad'

De wandelroute 'Tijdpad', die tot stand is gekomen mede dankzij een bijdrage van de Provincie Gelderland, maakt het Romeinse verleden weer zichtbaar. De route leidt ondere andere langs grafmonumenten, een Romeinse weg met herberg, door legerplaatsen en een marktgebouw. Langs de route zijn ook drie ‘tijdvensters’ geplaatst. Via beeldschermen komen de Romeinen letterlijk tot leven.

Het routeboekje is onder andere te koop bij Museum Het Valkhof en in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel, voor € 2,-. De audiotour is met een mp3-speler te huur bij Museum Het Valkhof. Ook kunt u de audiotour via onderstaande link downloaden.

Download audiotour 'Tijdpad' <<
(het bestand is bijna 45 MB groot; downloaden kan bij een trage internetverbinding even duren)