Romeinse godenpijler

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:05 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Godenpijler
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Kelfkensbos

Op het Kelfkensbos staat sinds 2005 een moderne zonnewijzer, ontworpen door Ram Katzir. Het onderste deel van deze zonnewijzer is een kopie van een gedeelte van een Romeinse godenpijler die tweeduizend jaar geleden op ongeveer deze plek stond. De originele delen van de godenpijler zijn op enkele tientallen meters afstand tentoongesteld, in museum Het Valkhof.

De pijler is onder keizer Tiberius opgericht, rond het jaar 17 na Chr. Op de pijler is de keizer zelf afgebeeld, terwijl hij een offer brengt. De letters op het altaar TIBR CSAR vormen een afkorting voor Tiberius Caesar. De godin Victoria houdt een krans boven zijn hoofd. Verder is er ook de godin Diana afgebeeld, Ceres met haar korenaren, en Apollo met zijn lier. Waarschijnlijk stond er bovendien een beeld van de keizer bovenop de zuil.

Op de locatie van het Kelfkensbos en het Valkhofpark bouwden de Romeinen rond 10 voor Chr. een nederzetting: Oppidum Batavorum, of ‘stad van de Bataven’. Inmiddels zijn ook delen van de nederzetting opgegraven op de Scholenhof, de Hertogstraat en rondom de Mariënburg. Oppidum Batavorum was niet zomaar een boerendorp, maar een bestuurscentrum waar Romeinen woonden naast de lokale Bataven en handelaren uit andere delen van het Romeinse rijk. De natuurstenen godenpijler stond in het centrum van de nederzetting.

Oppidum Batavorum was geen lang leven beschoren. In 69 en 70 na Chr. trotseerden de Bataven de macht van Rome door vele legerkampen te vernietigen in het huidige Nederland en Duitsland. De leider van de opstand is de Bataafse edelman Julius Civilis, een voormalig Romeins officier. In de zomer van het jaar 70 werden de opstandelingen steeds verder teruggedreven door de Romeinen. De Bataven moesten Oppidum Batavorum prijs geven en staken het daarom in brand. Dit alles weten we dankzij de beschrijving van de Romeinse geschiedschrijver Tacitus. Desalniettemin bewijst de godenpijler dat Oppidum Batavorum al rond 17 na Christus een feit was, en daarmee is Nijmegen de oudste stad van Nederland.


Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...